Hirdetés
. Hirdetés

Nagy ugrásra készül a Chrome: ennek minden androidos örülni fog

|

A Google elkészítette népszerű böngészőjének 64 bites mobil változatát, amit az Android 10-től fölfelé rövidesen minden mobil megkap. A tesztváltozattal végzett mérések azt mutatják, hogy az architektúra-váltástól jelentős gyorsulásra számíthatunk.

Hirdetés

Az első Android változat, amelyik támogatta a 64 bites architektúrát, az Android 5.0 Lollipop volt, amely 2014. novemberében jelent meg. Azóta elszaporodtak a 64 bites mobilprocesszorok, és ma már szinte minden Android eszköz alkalmas 64 bites szoftverek futtatására, a Google Chrome azonban továbbra is 32 bites maradt. Rövidesen azonban új korszak kezdődik a Chrome életében: a Chrome 85 indulásától kezdve az Android 10-et és a frissebb Android változatokat futtató eszközök automatikusan megkapják a böngésző 64 bites változatát.

Hirdetés

Miért jó ez? Mert a 64 bites Chrome talán biztonságosabb, és - ez viszont már biztos - fürgébb lesz, mint elődje. Egyelőre csak a fejlesztői változatról vannak adataink, de az Octane 2.0 böngésző-tesztelővel végzett legfrissebb összehasonlító vizsgálatok az Chrome jelentős fölényét mutatták ki a 32 biteshez képest. Lehet persze, hogy a Google a Chrome 85-ön egyéb optimalizálásokat is végzett, vagyis nem kizárólag az új architektúra a gyorsulás oka, de az biztos, hogy a teszteredmények komoly különbségről árulkodnak.

A váltás hatása eleinte kisebb lesz a lehetségesnél, ugyanis az áprilisi adatok szerint az Android 10 elterjedtsége egyelőre viszonylag csekély, csak nyolc százalékos. A jövőben azonban ez nyilván bővülni fog, és remélhetőleg a Google idővel kiterjeszti a támogatást mobilos operációs rendszerének régebbi változataira is. A Chrome 85 fejlesztési ütemterve szerint a szoftver 2020. augusztusában lép stabil szakaszba.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.