Hirdetés
. Hirdetés

Nagybani Windows-kalózt fogott a Microsoft

|

Lebukott az egyik nagy brit elektronikai szaküzlet. Másolt Windows helyreállító lemezeket árultak.

Hirdetés

A Microsoft közleménye szerint az Egyesült Királyságban székelő Comet áruházlánc úgy próbált extra profithoz jutni, hogy több mint 94 ezer darab olyan hamis Windows Vista és XP "helyreállító lemezeket értékesítettek", amelyekkel az előtelepített - vagyis OEM - gépeken megoldhatóvá vált az újratelepítés. "A Comet lépése tisztességtelen volt. Mi sokkal többet várunk el a kereskedőktől világszerte, és maguk a fogyasztók is jobbat érdemelek" - emelte ki a eset kapcsán David Finn, a Microsoft tanácsadója.

 



A kalózlemezeket a gyanú szerint a francia tulajdonú cég hampshire-i gyárában állították össze, amelyeket egyenként 15 fontért árultak, így 2008 márciusa és 2009 decembere között a vád szerint 1,4 millió font extra profitra tettek szert.

Az ügy egyedi abban a tekintetben, hogy a Microsoft a céget nem azért perli, mert az illegális Windows licenceket hozott volna forgalomba, hanem azért, mert illegális másolatokat készíthet. Az OEM megállapodás szerint ugyanis az előtelepített rendszerrel érkező OEM gépeknél, a gép építőjének - például ASUS, HP, vagy  DELL - kell biztosítania a helyreállító rendszert. Az lehet elszeparáltan egy particion a gépen belül, (amelyről a végfelhasználó akár egy biztonsági másolatot is készíthet), vagy a gép mellé adott optikai lemezen is. A gond az, hogy a Comat nem OEM gyártó, így nem volt joga arra, hogy biztonsági másolatokat értékesítsen.

 



Ennek ellenére a cég azzal érvelt, hogy a fogyasztói érdekeit nézte, mivel a Microsoft már nem biztosított számukra XP-s és Vistás helyreállító lemezeket. Így egyes esetekben a vásárlók nehezen tudták helyreállítani a gépeiket abban az esetben, ha például a PC-jükhöz kapott lemezt elhagyták valahol. Mindentől függetlenül az gyanús, hogy a Comet ezt nem jelezte a Microsoft felé, így az 1 fontba kerülő optikai lemezekkel 14 fontos extra profithoz juthatott. Pont ezen ok miatt a jogászok szerint a perben a Microsoft sikere tűnik valószínűnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.