Hirdetés
. Hirdetés

Nagyon rágyúrtak az Edge böngésző fejlesztésére

|

A Microsoft az utóbbi időben fontos javításokat végzett a böngészőn. Az új Edge sokkal gyorsabb és hatékonyabb, mint korábban, takarékosabban bánik a CPU-val, és a memóriaigénye is csökkent.

Hirdetés

A Microsoft az elmúlt néhány hónapban hatalmas munkát fektetett abba, hogy felgyorsítsa és hatékonyabbá tegye az Edge böngészőt. A fejlesztésekről a böngésző vezető termékmenedzsere, Kim Denny számolt be egy blogposztban. A gyorsítás érdekében a csapat az Edge 81 Stable Channelen már márciusban megkezdte az Profile-Guided Optimization-ök (PGO-k), az Edge 83-ban pedig a Link-Time Optimization-ök (LTO-k) terjesztését.

Hirdetés

Jól hangzik mindkettő, de mik is ezek? A PGO-k alapvetően azért felelnek, hogy a kód épp legfontosabb elemeinek adjanak végrehajtási prioritást, az LTO-k pedig optimalizálják a memóriahasználatot. A két megoldás a Speedometer 2.0 sebességmérő teszt szerint az előző változathoz képest látványosan, mintegy 13 százalékkal felgyorsította a Edge-et. A Microsoft ezen felül továbbfejlesztette a görgetés animációját, és a scrollozás felhasználói élményén is javított. Denny szerint a változások gördülékenyebbé és megbízhatóbbá tették az Edge-et.

A Microsoft fejlesztőcsapata a böngésző erőforrás-igényeiből is faragott. A technológiai óriás saját tesztjei szerint a Windows 10 May 2020 Update fejlettebb memóriakezelése 27 százalékkal mérsékelte a böngésző memóriaigényét, és az elmúlt egy év során a böngésző általános tárigénye is csökkent: a legújabb változat már csak feleannyi helyet foglal el a merevlemezen, mint korábban.

A NetMarketshare adatai szerint a Microsoft Edge böngészője ma már a Firefoxot megelőzve a legnépszerűbb Chrome-alternatíva. Persze a Chrome hetven százalékos piaci részarányát egyelőre meg se közelíti, és a Firefoxszal szembeni előnye sem túl jelentős, de népszerűsége folyamatosan nő, és az említett blogposztban a böngésző termékmenedzsere az elkövetkező hónapokra további fontos fejlesztéseket ígért.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.