Hirdetés
. Hirdetés

Nagyon szellemes

|

A CIO.com rendhagyó összeállítása a paranormális tevékenységek utáni kutatás alapvető eszközeit veszi sorra.

Hirdetés

Al Sacco, a cikk szerzője rögtön megállapítja, hogy az iPhone - egyelőre - alkalmatlan arra, hogy kísértetekre vadásszunk vele, ezért röviden bemutatja a paranormális kutatók nem éppen hétköznapi arzenálját. Az egyszerű eszközök, mint például a hőmérő vagy a vízszintező mellett találunk infravörös kamerát és ultrahangos hallókészüléket is. A felsorolásban Loyd Auerbach, az Office of Paranormal Investigations alapító igazgatója volt a CIO.com segítségére.

Hőmérők és hőszkennerek
Auerbach szerint a hűvös helyek természetfölötti lények jelenlétére utalnak, így az otthonokban vagy más vizsgált területeken fontos a hőmérséklet mérése, különös tekintettel a hirtelen változásokra. A profik ennek megfelelően digitális hőmérőt használnak, amely jó esetben riasztás funkcióval is rendelkezik, illetve eltárolja a hőmérsékleti minimum és maximum értékeket. Egy ilyen csecsebecséhez 40 dollár körüli áron juthat hozzá az ember. Az elkötelezett szellemvadászok 100-200 dollárért hőszkennert is vásárolnak, mert az infravörös technológiát alkalmazó készülékek bizonyos távolságból is képesek jelezni a hőmérséklet változását.

Elektromágneses terek mérése
Az úgynevezett EFM mérőműszerek szintén nélkülözhetetlenek, mivel a kísértetek elektromágneses sugárzást bocsátanak ki magukból. Ezzel természetesen nincsenek egyedül, hiszen a talaj, az elektromos készülékek, a vezetékek, sőt az emberek is rendelkeznek ilyen tulajdonsággal. Auerbach szerint a felkészült kutatók gyakran több, különböző frekvencián működő EFM mérőt is magukkal cipelnek, amelyek között megtalálhatjuk a gyakran használt, 170 dolláros Trifield Natural EM Metert, de a több ezer dolláros, csúcskategóriás modelleket is.

Kamerák és felvevők
Az összeállítás szerint Vince Wilson, a Ghost Science: The Essential Guide to the Scientific Study of Ghosts and Hauntings és a Ghost Tech: The Essential Guide to Paranormal Investigation Equipment című alapművek szerzője a digitális SLR kamerát tartja a legfontosabb munkaeszköznek. (Ezzel nem minden szellemvadász ért egyet, sokan megkérdőjelezik a digitális felvételek hasznavehetőségét.) Auerbach szintén fontosnak tartja a felvevőket, de hozzáteszi, hogy a kevésbé fajsúlyos darabok, mint például a telefonba épített kamerák, alkalmatlanok a feladatra. Ennek oka, hogy a lencséjük nagyon közel van a vakuhoz, ami befolyásolja a felvételt is.

A DVR kamerák szintén hasznosak, gyakran hagyják őket magukra egy üres szobában, hogy később megnézhessék, elmozdultak-e bizonyos tárgyak a helyükről. Wilson speciel egy 200 dolláros, négycsatornás, 160 gigabájtos Samsung modellt használ, mert fontosnak tartja, hogy be lehessen állítani a pixel-szintű változások automatikus felismerését, megtakarítva a hosszú órákig tartó elemzőmunkát. Persze a jól eleresztett nyomozók a Flir Systems kínálatában is megtalálható, infravörös hőkamerával is dolgozhatnak, ám ezek esetenként 10 ezer dollárnál is többe kerülnek.

Hang- és mozgásérzékelők
A szellemek mozgását nehéz érzékelni, annál könnyebb az általuk fellökött tárgyakét. A legegyszerűbb az üzletekből ismert, csengettyűs megoldás, ami a vevő érkezését jelzi; ilyet már 27 dollárért is kapni, bár az alsókategóriás készülékek csak arra képesek, hogy a falra erősítve jelezzék a közvetlenül előttük zajló mozgást. A legjobbak a plafonra szerelhető szenzorok, amelyek 360 fokos látószöggel az egész helyiséget monitorozzák.

Az EVP-t (electronic voice phenomenon, magyarul kb. elektronikus hangjelenség) minden kísértetvadász ismeri. Arról a jelenségről van szó, amikor egy visszajátszott felvételen nem meghatározható forrásból származó, emberi beszédnek tűnő hangokat tapasztalnak. Az EVP miatt válik szükségessé a különlegesen magas vagy mély frekvenciákra is érzékeny hangfelvevők használata. Az ultrahangos hallókészülékek mindazonáltal csak a valóban elhivatott kutatók fegyvertárában szerepelnek, mert nem aprópénzbe kerülnek.

Hasznos holmik
A paranormális kutatók arzenálja mindezeken kívül számtalan eszközt tartalmaz, mivel vizsgálódásaik célja a környezeti tényezők minél pontosabb feltérképezése. A légnyomást, a pára- és nedvességtartalmat, a statikus elektromosságot és a levegő negatívion-koncentrációját is mérik. Mielőtt kinevetnénk vagy akár feleslegesnek tartanánk tevékenységüket, gondoljuk arra, hogy ilyen repertoárral számos probléma megoldására fényt deríthetnek, ami akkor is hasznos lehet, ha nem bukkannak kísértetekre.

Auerbach ilyen példát is felhoz: egy család azzal a problémával küszködött, hogy frissen bérelt otthonukban egyfolytában rosszullét tör rájuk, ami a lakásból kilépve elmúlik. Ha mindez nem lett volna elég, időnként apró tűzgolyókkal is találkoztak a nappaliban, ezért a paranormális kutatókhoz fordultak. A mérések nem várt eredménnyel zárultak. A közelben futó, nagyfeszültségű vezetékek a hallásküszöb alatti hanghullámokat keltettek, ami elegendő ok egy kiadós fejfájásra. Egy szintén nem messze fekvő szemétlerakóban metán fejlődött, amei szintén rosszullétet okozhatott, ráadásul a gáz és a vezetékek statikus elektromossága az apró tűzgolyókat is megmagyarázhatja. Auerbach mérései ezen kívül kiderítették, hogy a házban az ajtó- és ablakkeretek csak a legritkább esetben rendelkeztek derékszögekkel, ez pedig a padló görbületével együtt szintén szédülést okoz.

Szellemeket tehát nem találtak, csak elég bizonyítékot ahhoz, hogy a család a helyi építési előírások megsértésére hivatkozva felmondhassák haszonbérleti szerződésüket. Mire jó a technika...

- a CIO.com nyomán -

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.