Hirdetés
. Hirdetés

Ne költsön feleslegesen PC-jére!

|

Tartsuk rendben számítógépeinket, így csak akkor kell szerelőt hívni, ha komolyabb baj van. Néha ugyanis csupán teljesen alapvető dolgokat kellene betartani...

Hirdetés

A cégeknél - de akár egyéni felhasználók esetében is - sokszor felvetődnek kisebb-nagyobb problémák, hiszen a felhasználók többsége nem ért igazán a PC-k beállításaihoz, az internethez olyan szinten, hogyha felmerül egy ilyen gond azt meg is tudja azonnal oldani. Ez sok pénzünkbe kerülhet, hiszen a kieső idő, és az elvégzetlen feladatok akár veszteséget is okozhatnak. Egy néhány fős vállalkozás azonban legtöbbször nem teheti meg, hogy erre a feladatra külön embert alkalmazzon, ezért inkább alkalmi karbantartót fizet, vagy általánydíjas javítási szolgáltatásokat vesz igénybe, amelyek folyamatos költségekkel járnak.
 
Számos esetben azonban elkerülhető a költséges kiszállás, vagy a karbantartó kihívása, mivel a hibák többsége elhárítható szakember segítsége nélkül is. Ehhez próbálunk néhány alapvető, hasznos tanácsot adni.

Indítsd újra!

Ha nem indul, nem csatlakozik, vagy egyáltalán nem csinál semmit kedvenc készülékünk, próbáljuk újra, vagy gyanakodjunk, hogy nem csatlakoztattunk valamit. Nem érdemes szerelőt riasztani egy elromlott elosztóhoz, illetve egy be nem dugott hálózati csatlakozóhoz. Nevetségesen hangzik, de a legtöbb esetben a figyelmetlen felhasználók ilyen jellegű problémákhoz hívják ki a költséges gyorsszolgálatokat.

javitas.jpg


Ha nagyon lelassult a gép működése szintén próbálja újraindítani, hiszen könnyen lehet, hogy egy program nem fut rendesen és akadályozza a többi működését. Ellenőrizze, hogy a megnyitott, párhuzamosan futtatott programok nem akadályozzák-e egymást. Megtörténhet, hogy egy nyitott rajzprogram, vagy videószerkesztő lassítja a gépünk többi működését, mivel ezek a szoftverek általában sok helyet foglalnak a memóriában, és a processzort is erősen terhelik.

Tehát praktikus megoldásként egy komolynak vélt probléma esetén lépjen ki minden programból és dokumentumból, amit éppen használ. Ezután kapcsolja ki és indítsa újra a számítógépét.

Ha az a gyanúja, hogy a probléma hardware alapú, mondjuk a hálózati kártya, a modem, az egér, talán a billentyűzet vagy a hangkártya romlott el, akkor se nyúljon azonnal a telefon után. Könnyen lehet, hogy elég, ha kihúzza a konnektorból is egy-két percre, és csak ezután indítsa újra PC-jét.

Védje gépe „egészségét"!

Védekezzen hatékonyan a vírusok, kémprogramok és minden olyan kód ellen, amely a gépünkre anélkül települ, hogy arra bármilyen szükségünk lenne. Használjon ezért erős vírusvédelmet, így kiküszöbölhetőek a vírus okozta problémák, amelyek gyakran végződhetnek költséges javíttatással.

Győződjön meg arról, hogy a munkahelyén minden számítógép, laptop és szerver megfelelő, legális vírusvédelemmel van-e ellátva, és ami még ennél is fontosabb, a vírusirtó programok folyamatos frissítése, hiszen a belső hálózatban elég egy védtelen, vagy fertőzött gép ahhoz, hogy megbénuljon a teljes iroda működése.

Mindig utasítsa el az engedély nélküli software telepítéseket. Ne kattintson rutinból semmilyen felbukkanó ablakban megjelenő szövegre és ne látogasson olyan oldalakat, amelyeken a biztonsági programjaink veszélyeket jeleznek, illetve az ellenőrizetlen forrásból érkező levélmellékleteket soha se nyissa meg.

Sokan a felhasználók közül hibásan úgy gondolják, hogy a munkahelyi gép az ő személyes tárgyuk, és így azt telepíthetnek rá, amit akarnak, értessük meg alkalmazottainkkal, hogy a PC-jük munkaeszköz. Ha engedély nélküli software-t telepítünk, ez szerzői jogbitorláshoz, vírusfertőzéshez, működési problémákhoz, sőt alkalmazásbeli hibákhoz is vezethet. Ne engedjük azt se, hogy illegális programok, filmek, MP3 gyűjtemények foglalják a szerverkapacitásainkat, illetve, hogy az internetes sávszélességet a folyamatos letöltők használhatatlan szintre csökkentsék.

Jelöljünk ki egy felelőst, aki jogosult lesz az új software-ek telepítésére és karbantartására. Egyben ugyanez a személy lehet a software CD-k, CD-ROM-ok, licensz szerződések és telepítő kódok felelőse is. Ellenőrizzük rendszeresen a gépeket, illetve a rendszabályok betartását.

Legyen vész-forgatótervünk

Készüljünk fel olyan egyszerű vészhelyzetekre is, mint az áramszünet, a beázás, vagy a tűzriadó. Az adataink védelme érdekében érdemes átgondolni, hogy kibírják-e a gépeink az áramkimaradásokat, áramszüneteket, és az áramingadozásokat is? Van-e ezek ellen védelem az irodánkban? Van folyamatos áramellátásunk vagy ideiglenesen használható forrás vészhelyzet esetére, és ezeket megfelelően letesztelték-e? Ha a válasz a: "hát nem is tudom..." vagy esetleg „nem", akkor kezdhetjük újragondolni, hogy védettek vagyunk-e ezen problémák ellen.

Számos gondot okozhatnak a nyári viharok, a villámcsapások akár teljes rendszerünket tönkretehetik. Ez pedig igen költséges javítási számlát eredményezhet.

Az adatmentő szakemberek is igen drágán dolgoznak, ezért jó, ha tudjuk, hogy a rendszeres archiválás szinte teljesen kizárja, hogy elvesszenek fontos adataink. A hazai körülmények között ugyan nem kell a földrengésekkel, trópusi viharokkal kalkulálnunk, de jöhet egy csőtörés, vagy egy tűz, ami ha felkészületlenül éri cégünket, akár végzetes is lehet.

Ha minden rendben van és semmilyen vészhelyzet sem áll fenn, akkor is ütemezze előre a megelőző karbantartásokat és biztonsági mentéseket. Ezen automata működéseket is ellenőrizze rendszeresen.

Tartson rendet

Tegyen rendet kívül-belül, természetesen ez vonatkozzon számítógépére is. Az egyes gépek működését befolyásolhatja a merevlemezek állapota is. Ha rendszeresen elvégzi a töredezettség mentesítést, illetve ha időnként eltávolítja a szükségtelen programbejegyzéseket a Windowsból, lényeges javulást tapasztalhat.

A gépeket semmiképpen se hanyagolja el. Ne engedje, hogy készülékei poros környezetben, karbantartás nélkül maradjanak. A gépek jobban porosodnak, mint más irodai eszközök ezért rendszeres takarítást igényelnek. Az ilyen feladatok elvégzése után kerüljön a gép burkolata a helyére, mivel enélkül folyamatosan takaríthatjuk munkaeszközeinket.

Lehetőleg akadályozza meg, hogy alkalmazottai az íróasztalukon étkezzenek, kávézzanak. Ez újabb problémák forrása lehet, hiszen elég egy pohár kóla, vagy egy csésze tea ahhoz, hogy tönkremenjen egy drága laptop, vagy zárlat keletkezzen az asztali gépben. Egy ilyen baleset könnyen elkerülhető egy közös étkező-konyha kialakításával.

Ne spórolja meg teljesen a karbantartást!

A spórolás nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kell a gépeket időnként kívül-belül rendbe tenni. A tippeink inkább arra szolgálnak, hogy ne kelljen azonnal szerelőt hívni a legkisebb zavar miatt is. Ahhoz, hogy alacsonyan tarthassa a számítógépe javítási számláit, tartson rendszeres oktatást munkatársainak a biztonsági megoldások megismertetése és internet felhasználói szokások fejlesztése érdekében.

Ha igazán probléma adódik, nincs oka rá, hogy ne tegye meg a szükséges lépéseket számítógépe érdekében. Nyugodtan vegyen igénybe szakértő segítséget, telefonos ügyfélszolgálatot, vagy karbantartót.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.