Hirdetés
. Hirdetés

Négy digitális pályázat

|

A Digital Broadcasting a televíziós, a Magyar Rádió a rádiós digitális műsorszórásra pályázik, az Antenna Hungária mindkettőre.

Hirdetés

Az NHH március végén írta ki az öt digitális földfelszíni televízió, valamint a VHF-sávban működő digitális rádió műsorszóró-hálózat üzemeltetési jogosultságára vonatkozó nemzetközi tenderét. Az országos televíziós (DVB-T - Digital Video Broadcasting-Terrestrial) és rádiós (T-DAB - Terrestrial Digital Audio Broadcasting) műsorszóró pályázatok tenderét az NHH az Országgyűlés eseti bizottságának jóváhagyásával tette közzé. A pályázatban figyelembe vették a februárban lefolytatott szakmai konzultáció tapasztalatait. A digitális átállás szabályairól szóló 2007. évi LXXIV. törvény (Dtv.) szerint mind a televíziós, mind a rádiós pályázat nyertese 12 évre szóló - úgynevezett multiplex - üzemeltetési jogosultságot nyerhet el. 

A nyertes pályázó eldöntheti majd azt, hogy milyen tömörítési eljárást választ, illetve azt is, hogy a televíziós multiplexeken a közszolgálati adások mellett a többit ingyenesen vagy előfizetéses konstrukcióban teszi-e elérhetővé. Dönthet arról is, hogy a Dtv-ben és a pályázati kiírásban előírt tartalmak mellett milyen csatornákat tesz fel a multiplexekre első körben, illetve hogy a későbbiekben milyen más csatornákkal bővíti a kínálatot. 

A pályázati kiírás szerint 2008-ban két multiplexen kell indulnia a földfelszíni rádiós, valamint a televíziós műsorszórásnak. A harmadik televíziós multiplexen mobil-TV (DVB-H - Digital Video Broadcasting- Handheld) szolgáltatást is nyújthat az egyik nyertes. A másik két televíziós multiplexen a műsorszórás csak a jelenlegi analóg földfelszíni országos műsorszórás leállítása - a tervek szerint 2011. december 31. - után indulhat be. A hálózatok teljes kiépítése után mind a rádiós, mind televíziós multiplexeknek el kell érnie a lakosság legalább 94 százalékát.

A pályázók ajánlatot tehettek az egyszeri és az árbevétel-alapú pályázati díj mértékére is. A televíziós műsorszóró pályázaton az egyszeri díj minimálisan 300 millió forint, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig legalább az éves nettó árbevétel 3 százaléka. A rádiós pályázaton az egyszeri díj minimálisan 50 millió forint, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig legalább az éves nettó árbevétel 0,5 százaléka. A pályázati anyagokat kilencen vásárolták meg, és végül négy pályázat érkezett be: a Digital Broadcasting Kft. és az Antenna Hungária Zrt. televíziós, a Magyar Rádió és az Antenna Hungária rádiós digitális műsorszórásra pályázik.

Rozgonyi Krisztina, az NHH tanácsának alelnöke az MTI-nek a csütörtöki tenderbontást követően elmondta: az NHH 15 napon belül dönt a pályázatok érvényességéről, addig a pályázóknak még lesz lehetőségük hiánypótlásra. Az érvényes és elutasított pályázatokat május 9-én a honlapján teszi közzé az NHH. Az elutasított pályázók jogorvoslatért bírósághoz fordulhatnak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.