Hirdetés
. Hirdetés

Négymagos AMD processzorok 2007 közepétől

|

Az Advanced Micro Devices (AMD) bejelentette, hogy 2007. második felétől tervezik a négymagos processzorok szállítását szerverek, munkaállomások, illetve felsőkategóriás asztali gépek számára.

Hirdetés

A vállalat emellett egy új kétmagos architektúrát is piacra dobna akkortájt, amit elsősorban a középkategóriás asztali PC-kbe szánna. A bejelentett négy új chip egyaránt 65 nanométeres gyártási eljárással készülnek majd.

Annak idején az AMD "kényszerítette" az Intelt a kétmagos architektúra bevezetésére, ami a nagy sietség miatt nem túl jól sikerült. Később viszont az Intel állt elő először a négymagos megoldások ötletével, szintén 2007. második felét megjelölve megjelenési időpontként.

Az AMD nagyon fontosnak tartja, hogy az új magok nem csak kis méretű alkatrészekből álljanak, hanem a lehető leghatékonyabbak is legyenek. Ezért került sor az új, noteszgépekre optimalizált kétmagos processzor bejelentésére is, amely szintén 2007. második felétől válik elérhetővé.

Az energiatakarékosság és a hatékonyság a legfontosabb versenytényezők az Intellel szemben. Az új architektúra lehetővé teszi például, hogy az egyes magok különböző órajelen üzemeljenek, így érve el összességében a leghatékonyabb egy wattra jutó teljesítményt. A noteszgépek esetében a kétmagos processzor akár ki is kapcsolhatja az egyik magot, ha a rendszer megelégszik eggyel is.

A jelenlegi legnépszerűbbnek számító Opteron magos szervereknél 60 százalékkal hatékonyabb energiafelhasználásra számíthatunk 2007-ben, s ez 2008-ra 150 százalékra nőhet a vállalat ígéretei szerint.

További érdekesség, hogy a továbbra is vezető Intel elől egy új megoldással kívánnak piaci részesedést "lopni": egy Torrenza névre keresztelt kampány keretein belül külső fejlesztők számára is elérhetővé teszik bizonyos chipjeik tervrajzát azt remélve, hogy ezzel több gyártó partnert szerezhetnek maguknak. Ez elsősorban az alkalmazás-specifikus kialakításhoz nyújthat segítséget.

A vállalat bejelentette továbbá, hogy a nagyvállalati IT menedzserek számára biztonsági csomagokat kínálnak költségtakarékossági megfontolásokból. Az OEM partnerek számára komplett szoftvercsomagokat adnak, s így egyszerre nyújthatnak biztonságot, virtualizációt és menedszelhetőséget.

A tervek szerint már idén év végén megkezdődhet a 65 nanométeres gyártótechnológia alkalmazása, amit 2008-ra a 45, 2010-re pedig a 32 nanométeres gyártási módszer válthat le. Sőt, az IBM-mel közösen már a 22 nanométeres technológia kidolgozásába is belefogtak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.