Hirdetés
. Hirdetés

Nem adja fel a HD VMD

|

Nagy fába vágta fejszéjét a New Medium Enterprises (NME), miközben már mindenki a Blu-ray győzelméről beszél.

Hirdetés

A nagy felbontású mozifilmek terjesztésére tervezett média az NME szabadalmaztatott Versatile Multilayer Disc (VMD) formátumára épít, melynek legnagyobb előnyeként a fejlesztő azt jelöli meg, hogy a jelenlegi vörös lézeres (DVD) gyártósorokat zökkenőmentesen át lehet állítani VMD előállításra. Ily módon a jelenlegi nagy felbontású mozik terjesztésre alkalmas médiák közül ezt lehet a legolcsóbban előállítani, illetve ere lehet leghamarabb áttérni. A vásárló számára is gazdaságosnak ígérkezik, ha a HD VMD-t választja, ugyanis már 199 amerikai dollárért vehetünk HD VMD lejátszót, amely a hagyományos DVD felvételek minőségi nagyképernyőre méretezés extrájával igyekszik a mozirajongók kedvében járni, míg nem lesz kellő számú HD VMD film elérhető. A kérdés csak az, hogy a vörös lézeres technológia képes-e valóban elegendő tárolókapacitást biztosítani a gigabájtokat csak úgy zabáló nagy felbontású moziknak?

discillus01.jpg

A vörös lézer hallatán azt gondolhatnánk, hogy valami tömörítési trükkről lehet szó, ami végül a minőség rovására megy, de nem így áll a dolog. A VMD fél-fényvisszaverő adatrétegeket alkalmaz, ahogy a kétrétegű DVD is. Egy rétegen viszonylag kevés, mintegy 5 GB adat tárolható, viszont nem csak két réteg lehet egy oldalon, mint a Blu-ray vagy HD DVD esetében, hanem 4, vagy akár 8, 10 is. (Sőt, a jövőben akár 20 réteg használata is lehetséges lesz.) Ily módon egy lemezoldalon jelenleg 20, de az igen közeli jövőben akár 30 vagy 50 GB is tárolható az "elavult" vörös lézeres technológiával.

? Technikai információk és eddigi eredmények ť

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.