Hirdetés
. Hirdetés

Nem látni előre, ki győz az iPad-Android háborúban

|

Még a szakértők sem értenek egyet abban, melyik félnek van nagyobb esélye a győzelemre.

Hirdetés

Az elemzők szerint a PC-k alkonya elkerülhetetlennek tűnik, de ez jó hír a tablet-gyártóknak, akik előnyt tudnak kovácsolni az asztali gépek iránti kereslet csökkenéséből. Abban viszont már megoszlanak a vélemények, hogy vajon az Apple iPad-je, vagy a Google Android operációs rendszerét használó tabletek uralják majd a piacot.

A Barclays Capital elemzője, Ben Reitzes azt várja, hogy 2013-ban 182 millió - korábban úgy becsülte 146 millió - tabletet adnak majd el. 2016-ban viszont már várhatóan 300 millió táblagép kerül értékesítésre. Véleménye szerint az iPad lesz a legkeresettebb készülék a közeljövőben, 2013-ra és 2014-re 61 százalékos, 2015-re 60 százalékos piaci részesedést jósol, míg 2016-ra 59 százalékosat.

“Úgy hisszük, az Apple folyamatosan teret nyer majd a táblagép piacon, és ők lesznek a fő nyertesei a mobil eszközök felé történő váltásnak” - idézte Reitzest az AllThingsD.

apple_android
apple_android

Ki lesz a győztes?

Ugyanakkor a Finvista Advisors elemzője, Sameer Singh kevésbé pozitívan látja az iPad jövőjét. Úgy véli, az okostelefon-piacon az Android visszavonhatatlanul megverte az Apple-t, hiszen már 75 százalékos piaci részesedéssel bír, köszönhetően az 57 millió eladott készüléknek. Az IDC szerint a Samsung érte el a legnagyobb növekedést, 325 százalékkal növelve az eladásokat a harmadik negyedévben, amely időszakban 1,2 millió tabletet adtak el. 2012 harmadik negyedévében világszerte összesen 27,8 millió táblagépet értékesítettek.

Singh megjegyezte, hogy az elmúlt nyolc negyedévből hatban az androidos tabletek eladási mutatója gyorsabban nőtt, mint az iPad-é, ami szerinte arra enged következtetni, hogy az Android várhatóan 2013 második vagy harmadik negyedévében átveszi majd a vezetést az Apple-től. Hozzátette ugyanakkor: bár az iPad piaci részesedése 50,4 százalékra esett vissza a harmadik negyedévben, ennek oka az lehetett, hogy a közelgő iPad mini megjelenéséről szóló pletykák miatt csökkentek az eladások. Ennek eredményeképpen úgy véli, a negyedik negyedévben jobb mutatói lesznek majd, és az iPad várhatóan 55 százalékos részesedést ér el a mini-nek köszönhetően.

De ez nem jelenti azt, hogy az iPad mini az Androidtól happolná el a vevőket. Kemény piac lesz ez az Apple-nek, mert egyre több tabletet lehet kapni és az árak is széles skálán mozognak. Ettől függetlenül, mind az Android, mind az iPad eladásai emelkedni fognak, ahogy a mobil eszközök értékesítése is növekszik.

A tabletek és okostelefonok már kezdik letaszítani a trónról a PC-t, különösen az oktatásban és vállalat-szinten - állítja Reitzes, aki megjegyzi “az ügyfelek és IT-dolgozók új generációja kezd rájönni, hogyan lehet a számítástechnikát másképpen használni, mint húsz évvel ezelőtt”. Reitzes szerint elmúltak azok az idők, amikor évente 350 millió PC-t adtak el.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.