Hirdetés
. Hirdetés

Nem megy a nyílt forráskód ellen az IBM

|

Tagadja a cég, hogy szabadalmait a TurboHercules perbe fogására kívánná felhasználni. Sőt, az IBM levele, amelyet a Linux Foundation igazgatójának küldött nyilvánvalóvá tette, hogy a cég kitart 2005-ös ígérete mellett.

Hirdetés

Az IBM nem fogja felhasználni szabadalmait, bármilyen jogi lépéseket tegyen is a TurboHercules ellen, állította a cég képviselője.

 ?Az IBM éppúgy kiáll ma a 2005-ös Non-Assertion Pledge mellett, mind akkor. Az IBM nem fog pert indítani az 500 érintett szabadalom egyikének megsértése miatt sem egyetlen nyílt forráskódú szoftver ellen sem" / írta Dan Frye, az IBM nyílt rendszerekkel foglalkozó fejlesztési igazgatója egy levélben, melyet Jim Zemlinnek, a Linux Fundation ügyvezető igazgatójának küldött.

Mint arról beszámoltunk, open source körökben elterjedt az hír, hogy az IBM fenyegető levelet küldött a párizsi székhelyű TurboHercules cégnek, hogy a nyílt forráskódú termékében alkalmazott IBM szabadalmak miatt perre számíthat. A levélben 106 szabadalom megsértéséről olvashattak listát a TurboHercules vezetői, melyből 2 azonban a között az 500 szabadalom között volt, melyre még 2005-ben permentességet ígért az IBM minden open-source projektnek. Florian Mueller lobbista szoftverfejlesztő és blogger ezt a levelet úgy értelmezte és publikálta, hogy az IBM 2005-ös ígéretét megszegve most elárulja a nyílt forráskódú közösséget.

Dan Frye nem említette levelében kiemelten a TurboHercules ügyet, de a levél tartalma megerősíti a Linux és nyílt forráskódú közösség számára, hogy nem kell támadástól tartaniuk - legalábbis emiatt az 500 szabadalom miatt semmiképp. Más kérdés, hogy a TurboHercules esetében 104 nem ebbe a körbe tartozó szabadalom is érintett, így az ügy még tisztázásra szorul az IBM és a TurboHercules között. A TuboHercules versenyellenes viselkedéssel vádolta meg az IBM-et ugyanezen ügyből kifolyólag.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.