Hirdetés
. Hirdetés

Nem szállítana rossz ajándékot az Amazon

|

Az online kereskedő szabadalma lehetővé teszi a karácsonyi haszontalan holmik elcserélését.

Hirdetés

Az utóbbi években a karácsony egyre inkább az ajándékozásról szól. A kereskedők nagy örömére az emberek igyekszenek a mindennapi munkájuk mellett meglelni a legötletesebb és legszebb ajándékot szeretteiknek, ami sokszor nem más, mint egy bolt polcáról levett, vagy egy online kereskedőtől megrendelt termék.

 

 



Sokakat azonban a bőkezű karácsonyok után már nehéz meglepni, s emiatt gyakran az is előfordul, hogy egy személy két rokonától például ugyanazt a könyvet kapja, a nagyi olyan rénszarvasos pulóverrel áll elő, amelyet soha nem venne fel, illetve egy olyan drága ajándékkal lepik meg, amely teljesen felesleges számára. Hosszasan lehetne sorolni azokat a rossz ajándékokat, amelyek sokszor egy kissé megmérgezik a szentestét, főleg ha a keserédes meglepettség kiül az ajándékozott arcára.

E kellemetlen pillanatok elkerülésére az Amazon.com kidolgozta azon szabadalmát, amely lehetővé teszi a rendszerében regisztrált felhasználók számára az ajándékok elcserélését, úgy hogy arról az ajándékozó nem szerez tudomást. A 2006 márciusában benyújtott "Rendszer és metódus az ajándékok átkonvertálására" című szabadalmat az amerikai hatóság a napokban fogadta el. Megjelenésével pedig az Amazon is jól járhat, mivel a nem kívánt ajándékok kiszállítása egy több millió dolláros terhet jelent számára. A felesleges holmikat újra kell csomagolni, címkézni, begyűjteni, majd elszállítani az Amazon központjába. Ezt követően ráadásul az új ajándékot is becsomagolják, megcímkézik, és eljuttatják a vásárlóhoz, amely az ingyenes szállítás mellett a kereskedőt - jelen esetben az Amazont - terheli.

Az elfogadott szabadalom a kiszállított ajándékokkal a fenti okok miatt nem foglalkozik, csupán csak azokra terjed ki, amelyeket még nem juttattak el a meglepett felhasználó részére. A rendszerben regisztráltak egyrészt az úton lévő felesleges holmikat egy másik ajándékra, egy később beváltható kuponra, vagy ajándékkártyára cserélhetik. Így elkerülve például egy termék duplikációját, vagy egy rossz méretű ruházati cikk megérkezését. Emellett az Amazon felhasználói automatikusan is letilthatják egy ajándék érkezését, ha gyanújuk alapján egy érintett személytől mindenképpen egy felesleges termék fog érkezni. Példával élve: ha nagynénénk fura ízléssel rendelkezik, és már évek óta kéretlen meglepetésekkel bombáz minket, akkor a rendszeren belül beállíthatjuk, hogy a hozzánk érkező megrendelései automatikusan ajándékkártyává alakuljanak át.

Az Amazon szabadalmát több civil szervezet is bírálta, s arról még nincs információ, hogy a kereskedő mikor vezeti be az új szabadalmát, illetve, hogy egyáltalán használni akarja-e azt a közeljövőben. Habár rendszerük első hallomásra a karácsonyi szentséggel ellentétesnek tűnhet, nem lenne a mai gyakorlatias állapotok között kirívó, ha mégis bevezetnék.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.