Hirdetés
. Hirdetés

Nem visz mindent a Nokia

|

Hiába nyert az Apple-lel szemben a finn gyártó, egy újabb perben bukni látszik.

Hirdetés

Idestova három éve zajlik az a szabadalmi per, mely a finn vállalat és a német IPCom között robbant ki. Utóbbi meglehetősen fiatal cégnek számít, mindössze 2007-ben alapították. Az IPCom egyfajta amerikai mintát követő„szabadalom-kereskedő" cég, azaz egyes patentek megvásárlásával és azok jogainak továbbértékesítésével foglalkozik, illetve igyekszik nyomást gyakorolni azokra a telco vállalatokra, melyek sért(het)ik szellemi tulajdonjogát. Ennek megfelelően még alapításának évében megvásárolta a Bosch mobilszabadalmi portfolióját, mely több mint ezer tételből áll az európai, amerikai és ázsiai régiókban.

Kihasználva a csomagban rejlő lehetőségeket, a német vállalat felkereste a Nokiát egy olyan szabadalmi megállapodással, melyre a finnek nemet mondtak. Ezt természetesen mindkét fél a saját szája íze szerint kommunikálta. A Nokia meg van győződve arról, hogy az IPCom agresszív taktikájával csupán nyomást akar gyakorolni rájuk, pénzügyi bázisukat megcsapolandó. Természetesen a németek váltig állítják, hogy tisztességes ajánlatot tettek a Nokiának a szabadalmak használati jogait illetően.

Az eltérő véleményeket látva nem nehéz kitalálni, hogy a felek hamar a bíróságon találták magukat. Erre tett most pontot a Brit Legfelsőbb Bíróság, melynek ítélete az IPComnak kedvezett. Eszerint a Nokia szabadalomsértést követett el, mely döntést a németek arra akarnak felhasználni, hogy kártérítést csikarjanak ki a finn vállalatból, illetve tiltó intézkedést akarnak foganatosítani a Nokia 3G-s telefonjainak forgalmazásával kapcsolatban.

Nokia telefon bolt
Nokia telefon bolt

Nokia telefonok - szabadalmat sértenek?

A döntés tehát hátrányos a Nokia szemszögéből, pedig jogi tekintetben a hét igazán jól indult a vállalat számára. Amint arról mi is írtunk, egy, a fentivel analóg, az Apple-lel régóta tartó ügyben sikerült megállapodásra jutniuk Steve Jobs cégével, melynek eredményeként utóbbitól komoly - ámde nyilvánosság elé nem tárt összegű - licencdíjat kapnak. Szemben azonban az amerikai vállalattal való peren kívüli megállapodással, az IPCom kontra Nokia ügy még koránt sincs lefutva. A skandináv készülékgyártó nem ért egyet a bíróság döntésével, kétségbe vonja a vitatott szabadalom érvényességét, és azt, hogy egyes régebbi termékei megsértik. A vállalat szóvivője közölte, hogy fellebbezni fognak a döntés ellen, illetve az Európai Szabadalmi Hivatalhoz fordultak panasszal (ennek döntése valamikor később, de még az idei év folyamán várható).

Mindazonáltal részsikereknek elkönyvelheti a vállalat, hogy a brit bíróság döntése szerint a jelenleg forgalomban levő Nokia termékek nem sértenek szabadalmat, vagyis - a finnek meglátása szerint - az IPCom tervezett termékértékesítés-betiltó kérvényének nincsen jogalapja. Maga a szabadalom egyébként a telefonok zsúfolt mobilhálózatokhoz való csatlakozásával kapcsolatos.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.