Hirdetés
. Hirdetés

Német kábelszolgáltatót vesz a Vodafone

|

Részvényenként 87 eurós kivásárlási árat ajánlott a Vodafone a Kabel Deutschland részvényeseinek, ami több mint 10 milliárd eurós vételárat jelent.

Hirdetés

A Vodafone ajánlata 84,50 eurós részvényárfolyamnak felel meg, de tartalmazza a Kabel Deutschland által beígért 2,50 eurós osztalékot is. Az ajánlat tehát 7,7 milliárd euró piaci tőkeértékre árazza be a német kábelszolgáltató vállalatot, amit az elemzők magasnak minősítettek. Az ajánlott árfolyam 37 százalékkal haladja meg a kivásárlási szándékról megjelent értesülések előtti utolsó tőzsdei záróárfolyamot.

 

A teljes kivásárlás törvényes előfeltétele a részvények 75 százalékának megszerzése. A részvények többsége kisbefektetők birtokában van, a legnagyobb, mintegy tíz százalékos pakettel a Blackrock pénzügyi befektető társaság rendelkezik.

Amennyiben a német versenyhivatal engedélyezi a milliárdos tranzakciót, 8,5 német kábeltévé előfizető válik a Vodafone ügyfelévé.

A Kabel Deutschland megvásárlására szintén pályázó amerikai Liberty Global kábeltévé konszern ellenlépése még esetleg megakaszthatja a folyamatot. Értesülések szerint az amerikai vállalat korábban 85 eurós árfolyamon tett egy kivásárlási ajánlatot.

Mindkét vállalat számára jelentős fegyvertény lenne németországi üzletük kiépítésében a Kabel Deutschland megszerzése, az amerikai vállalatnak azonban már van a tulajdonában egy német kábeltévé szolgáltató, az Unitymedia KabelBW. Csekély a tehát valószínűsége annak, hogy a német versenyhivatal engedélyezné a Kabel Deutschland kivásárlását a Liberty Global által.

Németországban a Vodafone a második legnagyobb mobilszolgáltató, szélessávú internet szolgáltatásának kiépítésében azonban saját hálózata korlátaiba ütközött. A Vodafone teljes telefon-internet-televízió szolgáltatási csomagokkal kívánja bővíteni termékportfolióját.

A Kabel Deutschland a kivásárlási ajánlat közzététele miatt előre hozta éves eredmény beszámolója közzétételének eredetileg csütörtökre tervezett időpontját. A márciusban zárt pénzügyi évben a társaság az előző pénzügyi évinél nyolc százalékkal magasabb, 1,83 milliárd euró értékesítési árbevétel után 247 millió nyereségre tett szert, 55 százalékkal magasabbra az egy évvel korábbinál.

A társaság a 16 német tartományból 13-ban nyújt kábeltévé szolgáltatást összesen 8,5 millió ügyfélnek és így a legnagyobb német szolgáltatónak számít. Baden-Württemberg, Hessen és Északrajna-Vesztfália tartományban a Liberty Global leányvállalata, az Unitymedia uralja a piacot. Versenyjogi szempontból már csak ezért is kevéssé valószínű, hogy a Kabel Deutschland a Liberty Global tulajdonába kerüljön. Az amerikai társaság már korábban is tett ajánlatokat különböző német kábeltársaságok megvásárlására, a versenyhivatal azonban ezeket megakadályozta.

Hirdetés

A Vodafone és a Kabel Deutschland egyesülésével egy 11,5 milliárd euró németországi bevétellel, 32,4 millió mobil, 5 millió szélessávú internet és 7,6 millió kábeltévé előfizetővel rendelkező társaság jönne létre.

A Kabel Deutschland egykor az állami tulajdonú Deutsche Telekom (DT) leányvállalataként működött, a DT privatizálásának feltételeként azonban önálló lábra kellett állítani. Ezt követően számos pénzügyi befektető kezén ment át, majd részvényeinek egy hányada 2010-ben 22 eurós árfolyamon tőzsdére került. Azóta az eredeti pénzügyi befektetők teljes egészében megváltak pakettjeiktől.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.