Hirdetés
. Hirdetés

Nemzetközi filmkalózokra csapott le az FBI

|

Világszerte tevékenykedő profi filmkalóz csoportot számolt fel az FBI. A magyar filmgyártókat és -forgalmazókat tavaly 2 milliárdos kár érte.

Hirdetés

Az FBI által őrizetbe vett 13 személy egy nemzetközi hálózat tagjaként 1999 óta foglalkozott profi szinten illegális filmterjesztéssel. A szövetségi nyomozóiroda információi szerint ez a csoport áll az USA-ban terjesztett illegális filmmásolatok 50 százaléka mögött, míg világszerte az ilyen jellegű kalózmásolatok 25 százaléka származott a banda tagjaitól. A rendőrség több mint hároméves nyomozás után egy nagyszabású razzia keretében, több helyszínen csapott le a filmkalózokra. A csoport tagjai fejenként akár öt évet is kaphatnak.

A bűnözők már a filmek hivatalos premierje előtt terjesztették a kalózkópiákat. Ez arra utal, hogy jelentős segítséget kaptak olyan szakmabeliektől, akiknek bejárásuk van a premier előtti vetítésekre. Módszerük az volt, hogy egyikük, akit több biztosító ember vett körül, a vetítésen digitális kamerára vette a filmet. A felvett nyersanyagot aztán dvd-n sokszorosították, és eredetinek tűnő borítót készítettek hozzá. A filmeket darabonként 19 dollárért árulták az utcai terjesztők. A kalózmásolatokat fájlmegosztó programok segítségével nemzetközileg is terjesztették: Pakisztán, Szingapúr, Hong Kong, Malajzia és más országok is a célpiacok közé tartoztak.

Az adatok szerint 2005-ben a kalózkodás 18 milliárd dollár kárt okozott Hollywoodnak. A kalózkodás azonban nem csak az USA problémája, Magyarországon tavaly a filmkalózok tevékenysége folytán a szűken vett filmiparnak 102 millió dollár, a nemzetgazdaságnak 199 millió dollár vesztesége származott. A magyar filmeket ért veszteség ennek 4,7 százaléka, azaz tavalyi árfolyamon is 2 milliárd forint! A magyar filmek zömét, 90 százalékát a premier napján veszik fel a mozikban, s ez a verzió kerül elsőként az árusokhoz, valamint az internetre.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.