Hirdetés
. Hirdetés

NetLock tanúsítványok a közlekedésben

|

A Közlekedési Főfelügyelet május 30-án kiadta Magyarország első gépjárművezetői digitális tachográf kártyáját, amely egyike volt a 37.000 db kibocsátásra váró kártyának.

Hirdetés

A Pénzjegynyomda Zrt. által gyártott kártyához az elektronikus tanúsítványt Magyarország vezető hitelesítés-szolgáltatója, a NetLock Kft. szállította. A megállapodás szerint ez év júniusától az elkövetkezendő öt év során további körülbelül 1000 - 1000 db ellenőri és műhelykártya, valamint több mint 12 000 db tulajdonosi és céges kártya kerül forgalomba az igényeknek megfelelően, melyek tanúsítványait - mint Tagállami Aláírás-hitelesítő Hatóság - szintén a NetLock Kft. szolgáltatja.

A tachográf egy elektronikus érzékelő, amely számos adatokat rögzít a jármű használata során, (ebességét, indulási és megállási időpontot, stb.) Érzékeli a megtett távolságot és az egyes utak hosszát. A hatóságok az eszköz segítségével hatékonyabban tudják elvégezni ellenőrzési feladataikat.

A Pénzjegynyomda Zrt. kártyagyártási és megszemélyesítési fővállalkozásában és a Netlock Kft. tanúsítvány kiadásával megvalósuló projektnél a Közlekedési Főfelügyelet - az Európai Uniós irányelveknek megfelelően - mint Tagállami Hatóság lép fel. Miután a NetLock Kft. megszerezte ezirányú Szolgáltatási Szabályzatának EU-s jóváhagyását, Tagállami Aláírás-hitelesítő Hatóságnak, a Pénzjegynyomda Zrt.-t pedig Kártya-megszemélyesítő szervezetnek minősül. A projekt a KFF által megadott határidőre készült el.

"A tapasztalatok azt mutatják, hogy az új digitális tachográf rendszer kiválóan működik. Az átállás a Közlekedési Főfelügyelet gondos előkészítő munkájának köszönhetően zökkenőmentesen zajlott" - mondta Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója. "Az első digitális tachográf kártya megjelenése nem csak egy új projekt kezdete, hanem az első lépés az elektronikus aláírás alkalmazásának újabb területén. A projekt keretében vállalatunk a következő öt évben mintegy 51 000 tanúsítványt bocsát ki a digitális tachográf kártyákhoz" - tette hozzá Rózsahegyi.

A digitális tachográfkártyák igénylésének folyamata

A digitális tachográf rendszerben a Közlekedési Főfelügyelettől folyamatosan érkező kártyamegszemélyesítési és tanúsítvány-kibocsátással kapcsolatos adatok a Pénzjegynyomda Zrt.-hez kerülnek, ahonnan azok egy része titkosított kommunikációval jut át a NetLock Kft.-hez. Itt történik meg a szükséges kulcsok és tanúsítványok generálása. A NetLock Kft. az elkészült tanúsítványokat a Pénzjegynyomda Zrt.-nek továbbítja, amely a tachográfkártyák gyártását, azok tanúsítványokkal való feltöltését, illetve a vizuális és elektronikus megszemélyesítést végzi. A chipkártyák tanúsítványokkal történő ellátásán túl a kártyák elektronikus megszemélyesítéséhez kapcsolódóan a megszemélyesítő rendszer biztonságát szavatoló kulcsok, tanúsítványok teljes körű kezelését is a NetLock Kft. látja el. Az elkészült digitális tachográf kártyákat a Közlekedési Főfelügyelet - mint Kibocsátó Hatóság - közigazgatási eljárás keretében adja ki.

Bizalmasan kezelendő információk

A projekt kivitelezése során a személyes adatok védelme fokozott figyelmet kíván. Ennek érdekében a tanúsítványok kibocsátásához szükséges információk nem adhatók ki a felhasználók előzetes engedélye nélkül, vagy - ahol ez alkalmazható - a felhasználók munkáltatójának vagy képviselőjének engedélye nélkül, kivéve, ha a törvény ezt másképpen írja elő. A Tagállami Aláírás-hitelesítő Hatóság, és a Kártya-megszemélyesítő szervezet, vagy azok alvállalkozói tehát kötelesek bizalmasan kezelni a birtokukba kerülő minden személyes vagy szervezeti adatot.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.