Hirdetés
. Hirdetés

Netre költöztek a zsarolók

|

Az FBI internetbiztonsági központja kiadta a 2009-re vonatkozó összefoglaló jelentését, amelyből kiderül, hogy az online csalások és a számítógépes bűnözés térnyerése miatt megduplázódott a károk nagysága.

Hirdetés

A tavalyi évre vonatkozó legtöbb biztonsági felmérés arról számolt be, hogy a számítógépes bűnözők egyre fokozottabban és gátlástalanabbul végzik a tevékenységüket, aminek következtében minden eddiginél több bizalmas adat kerül illetéktelen kezekbe, és mind több felhasználót ér anyagi kár. E felmérések tükrében nem igazán okozott meglepetést az FBI-hoz kötődő IC3 (Internet Crime Complaint Center) központ 2009-re vonatkozó jelentése, pedig az nagyon lehangoló eredményekről számol be.

Az IC3 statisztikái szerint tavaly 22,3 százalékkal több bejelentés érkezett biztonsági incidensekkel kapcsolatban, mint 2008-ban. Ez számszerűsítve annyit jelent, hogy a központ munkatársai 2009-ben több mint 335 ezer panaszt fogadtak. A legnagyobb problémát azonban nem a bejelentések számának növekedése okozta, hanem az ezekhez kapcsolódó károk nagyságának drasztikus növekedése. Az IC3 látókörébe került tavalyi incidensek összesen 559,7 millió dolláros kárt okoztak a felhasználóknak, illetve a különböző szervezeteknek. Ez egyben azt is jelenti, hogy 2008-hoz képes megduplázódott az online csalások és a számítógépes bűnözés miatt bekövetkező károk összértéke.

Az IC3 által feldolgozott bejelentések legnagyobb hányada olyan csalásokkal volt kapcsolatos, amelyek során a bűnözők az FBI nevében küldtek elektronikus leveleket, illetve az FBI nevét használták fel a felhasználók megtévesztéséhez. Mindezek mellett sok volt a panasz az online fizetésekkel való visszaélésekkel, a kéretlen elektronikus levelekkel és a hitelkártyacsalásokkal kapcsolatban is. Az IC3 a jelentésében külön megemlítette a hamis víruskeresőkkel összefüggésbe hozható problémákat is.

Nagyon gyakran fordul elő, hogy a megtévesztett felhasználó valamilyen célból pénzt fizet be egy magadott bankszámlaszámra, majd ezért cserébe nem kap semmit. A megtévesztés azonban egyre többször csap át zsarolásba, amihez nem egyszer kártékony programok is asszisztálnak. Az IC3 szakemberei számos kirívó esettel is találkoztak az elmúlt év során. Voltak olyan bejelentések, amelyek arról számoltak be, hogy a felhasználók állítólagos bérgyilkosoktól kaptak elektronikus leveleket. Ezekben az állt, hogy a bérgyilkost felbérelték a levél címzettje ellen, de ha a felhasználó 72 órán belül fizet 800 dollárt, akkor nem esik bántódása. Természetesen az ennél "visszafogottabban" kivitelezett csalások is sok problémát okoztak. Az IC3 munkatársai sok olyan megtévesztett személyről tudnak, akik például horoszkóppal kapcsolatos szolgáltatásokra fizettek elő, de a pénzükért később semmit sem kaptak.

A legfontosabb tanulság, hogy az elektronikus levelezés valamint az internetezés során nagyon körültekintően és megfontoltan kell cselekedni, ugyanis az egyre kifinomultabb és trükkösebb csalások egyik legfontosabb mozgatórugója az emberi hiszékenység és a kíváncsiság

A hír a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.