Hirdetés
. Hirdetés

NETWORKSHOP 2014

|

Immár huszonhárom éve jelenti a magyarországi kutatási, felsőoktatási, köznevelési, valamint közgyűjteményi közösségek, de egyúttal a hazai informatikai szektor szereplői számára is az év kiemelkedő szakmai eseményét az NIIF Programhoz kapcsolódóan az NIIF Intézet és a HUNGARNET Egyesület által minden tavasszal megrendezett NETWORKSHOP konferencia.

Hirdetés

A rendezvényeken elhangzó előadások a kutatási, felsőoktatási, köznevelési intézmények, továbbá a könyvtárak, múzeumok és levéltárak keretében az elektronikus infrastruktúrák, elsősorban a számítógép-hálózatok és alkalmazásaik terén elért fejlesztési eredményekről és alkalmazási tapasztalatokról adnak szinte teljes körű áttekintést, de – a konferencia támogatóinak részvételén keresztül – átfogó képet nyújtanak a magyarországi IT ipar legújabb eredményeiről is. A konferencia egyúttal fórumot biztosít a fejlesztők és alkalmazók közötti tapasztalatcserére, a nemzetközi fejlődési trendek és fejlesztési irányok áttekintésére, az ezekhez illeszkedő itthoni tervek megvitatására is.

Hirdetés

Az Európa, és ezen belül Magyarország előtt álló kihívások hatalmas felelősséget és minden eddiginél nehezebb feladatokat jelentenek a kutatási-felsőoktatási közösségek számára. Kontinensünk globális versenyképességének meghatározó eleme az innováció, amely elsősorban a kutatás és fejlesztés eredményeire épül. A kutatás és fejlesztés, valamint az ezekhez szorosan kapcsolódó oktatás feltételrendszerében gyökeres változást hozó ERA (Európai Kutatási Övezet) kapcsán az Európai Unió meghatározó stratégiai dokumentumai, az EU 7. Kutatási és Technológiafejlesztési Keretprogramját felváltó és a 2014-2020 közötti időszak KF tevékenységét meghatározó Horizon 2020 célok, valamint az utóbbival párhuzamosan az EU strukturális alapok minden eddigit meghaladó mértékű hányadának a kutatási infrastruktúrák fejlesztését elősegítő felhasználására irányuló törekvés hatalmas lökést ad az elkövetkező időszakban a kutatási-fejlesztési-innovációs lánc megerősödésének és kiteljesedésének.

Itthon is egyre nagyobb jelentősége van a kutatási-fejlesztési eredmények bekapcsolásának az innovációs folyamatba, ami minden eddiginél fontosabbá teszi az NIIF Program által biztosított információs infrastruktúrát (e-Infrastruktúrát), a kutatói hálózatot és az arra épülő szolgáltatásokat. A nemzetközi fejlődéssel lépést tartva a kutatás és felsőoktatás hazai infrastruktúrájának fejlesztése minden lehetőséget kihasznál annak érdekében, hogy kutatói közösségeink a nemzetközi élvonallal egyenértékű feltételek között járulhassanak hozzá a nemzetközileg értékes, és az innovációba is sikeresen becsatolható kutatási és fejlesztési eredmények elérésének össz-európai folyamatához. Az e-Infrastruktúrát fejlesztő és működtető NIIF Intézet számára rendelkezésre álló lehetőségeket kiaknázó munkák közül kiemelkednek azok, melyek az Új Széchenyi Terv Operatív Programjai keretében elnyert támogatások segítségével, az infrastruktúra fejlesztésére irányuló kiemelt projektek keretei között folynak, kiegészítve az EU támogatással folyó nemzetközi projektekben való magyar részvételt.

A NETWORKSHOP konferenciák az elért eredmények bemutatásával, az elkövetkező időszak terveinek megvitatásával, a fejlesztés és az infrastruktúra működtetése terén összegyűjtött tapasztalatok kicserélésével egyaránt hozzájárul az e-Infrastruktúra fejlesztéséhez. Az idei – NETWORKSHOP 2014 nevet viselő – konferencia április 23-25 között három napon keresztül foglalkozik a kutatás e-Infrastruktúrájának kérdéseivel, ezen belül a konferenciasorozat hagyományainak megfelelően elsősorban a számítógép-hálózatokkal, de a nemzetközi trendeknek megfelelően egyre jelentősebb további e-Infrastruktúra komponensekkel (cloud, szuper-számítástechnika, tárolási infrastruktúra stb.), valamint ezek új alkalmazásaival (kollaborációs és adat-infrastruktúrák stb.) is.

A NETWORKSHOP 2014 – a korábbi évek konferenciáihoz hasonlóan – kiemelkedő jelentőséggel bír a hazai felsőoktatási, köznevelési és közgyűjteményi kör számára a nemzetközi élvonallal egyenértékű, vagy azt megközelítő infrastruktúra, valamint a kapcsolódó hálózati és egyéb IKT szolgáltatások rendelkezésre állása, a versenyképes gazdaság szempontjából elengedhetetlen európai szintű kutatási-fejlesztési és innovációs háttér tekintetében. De fontossága nem elhanyagolható a magyarországi informatikai fejlesztések segítése és az informatikai alkalmazások magyarországi terjedéséhez való hozzájárulása szempontjából sem.

A konferencia programjáról
A NETWORKSHOP konferencia 2014-ben is az oktatás, a tudomány, a kultúra, az informatikai ipar, valamint a civil szféra számos neves képviselőjét üdvözölheti a résztvevők között.

A konferencia résztvevőit köszönti Prof. Dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, a konferenciát megnyitja és nyitó előadást tart Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

A megnyitót követő szakmai program keretében elhangzó 110 előadást 7 tematikus szekció keretében ez évben is több mint 300 résztvevő fogja meghallgatni. Hét fontos és aktuális témában kerül sor a konferenciát megelőző napon a tutoriálok megtartására.

Az idei és főként az elkövetkező években sorra kerülő NETWORKSHOP konferenciák tematikája és résztvevői köre szempontjából is hatalmas változás, hogy ez év január 1-től a köznevelési intézmények – korábban a Sulinethez kapcsolt iskolák – és az összes hazai közgyűjtemény is az NIIF hálózatához kapcsolódnak. A felhasználó kör ezáltal lényegesen kibővült, abban a reményben, hogy néhány éven belül sikerül az eddig igen szerény hálózati színvonalon és korlátozott feltételrendszer mellett működő Sulinet rendszert a kutatási- felsőoktatási hálózat Európa élvonalába tartozó színvonalára emelni.

A NETWORKSHOP konferencia fontos szerepet játszik a nemzetközi kapcsolatok szempontjából, a külföldön is ismert és elismert NIIFI munkák értékelésében, a következő időszak fejlesztési lépéseinek megalapozásában is. Ugyancsak kiemelkedő fontosságú a konferencia a hazai kutatási-oktatási-közgyűjteményi szféra most már több mint 2,5 milló hálózati alkalmazói közössége számára rendelkezésre álló nyugat-európai színvonalú hazai e-Infrastruktúra továbbfejlesztésében, valamint az itthoni munkák irányai szempontjából oly fontos nemzetközi kapcsolatok bővítésében is.

Az idei konferencia programjában ismét az e-Infrastruktúrák legfontosabb témakörei határozzák meg a szekciók tematikáját. A szekciók között ott van a nagysebességű adathálózati technológiák kérdésköre, a korszerű hálózati szolgáltatások témája, a közgyűjteményi tartalomszolgáltatás témaköre, és ott van az azonosítás, a jogosultság-kezelés és a bizalmi szövetségek problematikája, az alkalmazás-fejlesztési, az oktatási, a hálózatbiztonsági, és a szuper-számítástechnikai, valamint grid és cloud technikához kapcsolódó témák széles köre is.

Aktualitások
Mind közvetlenül az NIIF Programhoz köthetően, mind pedig az NIIF hálózati infrastruktúrát alkalmazó kutatási-fejlesztési munkákhoz kapcsolhatóan számos olyan nemzetközi projekt-együttműködés folyik magyar részvétellel, melyek valamilyen módon a NETWORKSHOP 2014 programjában is tükröződnek. Az ilyen kutatási-fejlesztési projektek – többségükben az EU 7. Tudományos, Technológiafejlesztési és Demonstrációs Keretprogramjához (FP7) kapcsolódó, de az elkövetkezőkben fokozatosan a Horizon 2020 keretébe beépülő munkák – egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a hazai oktatási, kutatási és közgyűjteményi körbe tartozó intézmények tevékenységében, széleskörű hazai és nemzetközi együttműködési lehetőségeket és jelentős EU támogatást hozva be Magyarországra.

Ezek a projektek az NIIF Program mással nem helyettesíthető kommunikációs, információ-hozzáférési és kooperációs infrastruktúrájára támaszkodva valósíthatók csak meg. A kutatói hálózatok által biztosított elektronikus infrastruktúra (”e-Infrastruktúra”) jelenti a kutatói közösségek számára azt a nemzetközi élvonalnak megfelelő környezetet, mely egyenrangú magyar részvételt tesz lehetővé a nagyszabású nemzetközi együttműködésekben.

 

 

A NETWORKSHOP’2014 fontos aktualitását jelenti az Új Széchenyi Tervhez kapcsolódóan említett most induló kiemelt TIOP és KMOP (elsősorban hálózatfejlesztési és szuperszámítástechnikai, ill. storage fejlesztési), valamint TÁMOP (főként szolgáltatás-fejlesztési) projektek bemutatása is.

Az NIIF Program és a NETWORKSHOP konferenciák jelentősége
Az NIIF Program a hazai Információs Társadalom, a Tudásbázisú Gazdaság előkészítését valóban az EU legfejlettebb országaival együtt haladva alapozza meg. Az NIIF Programról kiadott legújabb kormányrendelet keretei lehetővé teszik az infrastruktúra színvonalas fejlesztését, a hatékony működtetést, az EU támogatásával megvalósuló nagyformátumú európai adathálózati projektekhez való kapcsolódást, hosszú távon is stabil szervezeti keretet és megfelelő nagyságú költségvetési támogatást rendelve az NIIF Program feladataihoz és nemzetközi kapcsolataihoz, a fejlesztésekhez és az infrastruktúra működtetéséhez. Mint valamennyi fejlett országban, a kutatási és felsőoktatási közösség Magyarországon is élen jár és továbbra is meghatározó szerepet tölt be az informatikai fejlesztésekben.

A NETWORKSHOP 2014 konferencia az előbbieknek megfelelően mind a kutatási-oktatási-közgyűjteményi információs infrastruktúra fejlesztése, nemzetközi kapcsolatai és versenyképessége, mind pedig a hazai általános informatikai fejlődés és kultúra szempontjából meghatározó jelentőségű eseménye az informatikai szakmai közéletnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.