Hirdetés
. Hirdetés

Nincs tiniszerelem Facebook nélkül

|

Egy klasszikus tinédzserszerelem elképzelhetetlen a Facebook nélkül. Közel kétezer, 13 és 17 év közötti amerikai fiatalt kérdezett kommunikációs szokásaikról a tavalyi év második felében az Ericsson ConsumerLab.

Hirdetés

A kutatás az amerikai kamaszok online és mobil eszköz használatáról ad képet, de megállapításai a tendenciák szintjén más, fejlettebb régiókban élő társaik esetében is helytállóak lehetnek. 

A felmérés szerint a társadalmi érintkezés rangsorában – a fiatalokkal kapcsolatos sztereotípiákra rácáfolva – a személyes találkozás áll az első helyen. Ezt követi a texting (leginkább SMS formájában), majd a mobiltelefonálás és a Facebook. A sort az e-mail, a videochat, a chat és a Twitter zárja.

Házi feladat videochaten

Bár csak a megkérdezettek 10 százaléka érezné hiányát, ha le kellene mondania róla, a videochat a kapcsolattartás egyre fontosabb csatornájává válik. Lehetőségei leginkább abban rejlenek, hogy a fiatalok számára egyszerre kínálja egy trendi digitális technológia előnyeit és a személyeshez közelítő kapcsolattartás élményét. Leggyakoribb használói azok a 13-15 év közötti fiatalok, akik a szigorúbb szülői felügyelet miatt gyakran kénytelenek lemondani a rendszeres személyes találkozás lehetőségéről.

A videochatelők többsége valóban elsősorban csevegésre használja az eszközt, egyharmaduk azonban úgy nyilatkozott, hogy gyakran a házi feladat elkészítéséhez is ezen keresztül kérnek segítséget osztálytársaiktól.

Rövid hívások a kínos csend ellen

Bár a mobitfelefon-használat a fent említett rangsorban kifejezetten előkelő helyen áll, a megkérdezettek többsége úgy nyilatkozott, hogy a telefonbeszélgetés inkább a felnőtteknek való kapcsolattartási mód. Ha mégis beszélgetésre szánják magukat, általában rövidre fogják: a fiúk 59, a lányok 47 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hívásaik nem tartanak tovább 4 percnél. Ennek kevésbé anyagi, sokkal inkább társadalmi okai vannak: a fiatalok egyszerűen nem ismerik a telefonálás íratlan szabályait, és nehezen tudják kezelni a beszélgetésben váratlanul beálló kínos csendeket.

A felmérés szerint a 17 évesek között ugyanakkora az okostelefonok és a hagyományos telefonok aránya, mint a 13 éveseknél, de a fiatalabbak számára sokkal fontosabb, hogy minél előbb szert tegyenek egy okos készülékre.

Egy randi algoritmusa

A felmérés szerint az SMS és a Facebook alapvetően megváltoztatta a tizenévesek randevúzásának dinamikáját. A legnagyobb változás a randit megelőző ismerkedési fázis puhatolózó technikáiban érhető tetten. E folyamatban a személyes találkozás és az online érintkezés egyaránt szerepet kap, utóbbi azonban hangsúlyosabban.

Mindeközben a Facebook adatlapon feltüntetett "kapcsolatban" vagy "egyedülálló" státusz ma már hivatalos bejelentésnek minősül.

Ha egyszer majd megöregszünk

Az Ericsson ConsumerLab szerint a kutatás eredményekből kibontakozó tendenciák erősen befolyásolhatják a kommunikációs technológiák jövőbeli fejlődési irányait. Ann-Charlotte Kornblad, az Ericsson ConsumerLab vezető tanácsadója szerint a fiatalok viselkedése dinamikus, a különböző életszakaszokba lépve változó. „Ahogy idősödnek, egyre inkább a felnőttekhez hasonlóan kezdik el használni a kommunikációs eszközöket. Persze továbbra is kitartanak "saját" eszközeik mellett, mint például az SMS, a Facebook és a videochat, de életük egy érettebb szakaszába lépve megértik, hogy szükség van a telefonra és az e-mailre is.” – fogalmazott Komblad.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.