Hirdetés
. Hirdetés

Nokia: miénk a piac 40 százaléka

|

A vállalat becslései szerint tavaly 1,14 milliárd mobiltelefont adtak el a világon, és ennek 40 százaléka Nokia volt.

Hirdetés

A Nokia 44 százalékos árbevétel-növekedésről számolt be a negyedik negyedévben, az eladások egyharmaddal emelkedtek. A cég nettó nyeresége 1,84 milliárd euro volt a negyedik negyedévben, 2006-ban ugyanebben a periódusban ez az összeg 1,27 milliárd eurót tett ki. A forgalom 15,7 milliárd euróra emelkedett a szóban forgó negyedévben 2006 hasonló időszakának 11,7 milliárdjáról. A növekedést visszafogta a gyengülő dollár: a vállalat szerint változatlan árfolyam mellett az eladások 40 százalékkal nőttek volna.

A Nokia további növekedést vár a Navteq térképszoftvereket fejlesztő cég felvásárlásától és az internetes szolgáltatások fellendülésétől - nyilatkozta a vállalat pénzügyi vezetője, Rick Simonson egy elemzőkkel folytatott konferenciahívás során. A belépő szintű mobilok eladása most már csak a bevétel felét tette ki, szemben a tavalyi 60 százalékkal. Noha emelkedett az eladásott készülékek száma, az átlagos fogyasztói ár ebben a szegmensben 89 euróról 83-ra csökkent.

A multimédia részlegben 42 százalékkal, 3,03 milliárd euróra nőtt a forgalom, az üzemi nyereség pedig megduplázódott. Ez a vállalat által "multimédiás számítógépekként" emlegetett, átlagfelhasználóknak szánt okostelefonoknak, az N73 (képünkön) és N95 modelleknek köszönhető. Az Nseries modellekből 11 millió darabot gyártottak a negyedévben, míg az üzleti célra szánt Eseries készülékekből csupán kétmilliót.

Az egész világot tekintve a gyártás 26,5 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben, a legmagasabb, 40 százalék Ázsiában volt. Észak-Amerikában viszont 13,6 százalékkal esett az eladások száma. Ezt a vállalat azzal magyarázza, hogy visszavonulnak a CDMA készülékek piacáról, amelyeket főleg Észak-Amerikában használnak, és inkább a világszerte használt GSM technológiára fókuszálnak.

Több mint kétszeresére nőtt a Nokia Siemens Networks forgalma, amely a német Siemens-szel közösen létrehozott hálózatfejlesztő vegyesvállalata.

A Nokia várakozásai szerint az első negyedévben kissé csökkeni fognak a mobil eladások, és összességében körülbelül tíz százalékos lesz a növekedés az év egészét tekintve. Számításaik szerint nőni fog a piaci részesedésük, bár az eladási árak valószínűleg tovább fognak csökkenni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.