Hirdetés
. Hirdetés

Nokia telefon Meego-val

|

A finnek már megkezdték az első példányok leszállítását a boltokba. Azonban nem mindenhova jut a készülékekből, és ezúttal nem az USA-nak kedveznek...

Hirdetés

Nokia N9 okostelefon Intel Meego-val
Nokia N9 okostelefon Intel Meego-val
Szeptember elején már megkongatták a vészharangokat az Intel mobil platformokra fejlesztett operációs rendszere, a Meego felett, ám a chipgyártó óriás akkor leszögezte, hogy kitartanak a Nokia által pártában hagyott OS mellett. Nos, azt nem tudni, hogy ezzel kapcsolatban kezdte-e meg Meego-val bíró okostelefonjainak szállítását a finn vállalat, de tény: a skandinávok első Meego-s készüléke hamarosan kapható lesz. Igaz, nem sokáig, és nem követik utódok.

A Nokia N9-et személyesen is alkalmunk nyílt megtekinteni a nyáron, a készülék érdekessége (már az operációs rendszerén túl) a kialakításában rejlik: teljes mértékben mentes a gomboktól. A finnek annak ellenére mutatták be a készüléket, hogy tavasszal kiderült: az inteles vonal további erőltetése helyett inkább a Microsofttal társul a vállalat, és a jövő Nokia okostelefonjain Windows Phone operációs rendszer fog futni (a Symbian pedig megmarad az alaptelefonoknak). Noha az újságírói fogadtatás remek volt, az időzítés már kevésbé: a vállalatnak ezzel a platformmal egy-másfél éve kellett volna előrukkolnia, hogy megállítsa a Google-féle Android készülékek előretörését.

De ami történt, megtörtént, a Nokiának ebben a piaci környezetben kellett döntést hoznia; eszerint mégis bepróbálják a piacot az Intel operációs rendszerével. A 3,9 colos AMOLED-es, érintésérzékeny kijelzőt tartalmazó készülék 12 milliméteres vastagságával és 135 grammos tömegével nem lóg ki a riválisok közül, ám designja különösen jóra sikerült. Kezelőfelülete nem különben, ami már a Meego-t dicséri. Három nézetet kínál, egyet az alkalmazásoknak, egyet az eseményeknek és egyet az élő (live) alkalmazásoknak. Természetesen a trendeknek megfelelően elérhető rajta keresztül a Nokia szoftverboltja (Ovi Store), ahonnan az alapalkalmazásokon túl további appokat lehet beszerezni.

Nokia N9 okostelefon Intel Meego-val
Nokia N9 okostelefon Intel Meego-val
Ugyan közel sem lesz olcsó a HSDPA-t is támogató, Wi-Fi és A-GPS modullal felszerelt készülék, melynek 8 megapixeles kamerájával 720p felbontású videók is készíthetők, de 480 eurós ára azért nem is teszi a legdrágábbá a telefont. A HTML5 kompatibilis böngészővel rendelkező N9-es ezért a pénzért 16 GB-nyi tárterületet kínál, a nagyobb, 64 GB-os modell ára 560 euró körül alakul majd. Erre azonban még rájönnek a helyi piacokon egymástól eltérő adók, ugyanakkor levonandók belőle a mobilszolgáltatók nyújtotta kedvezmények.

Tartván a mérsékelt eladási eredményektől, a finnek nem minden piacon vezetik be a készüléket. Például az angolszász országokban, az USA-ban és az Egyesült Királyságban nem is jelenik majd meg, helyette az orosz és a kínai piacokra koncentrál e tekintetben a Nokia. Európában igen hektikusan alakul, melyik országokban lesz kapható: Német- és Franciaországban nem, de például Portugáliában és Svédországban igen (itt október 6-án fog debütálni). Összesen 20 államban teszi elérhetővé az N9-et a vállalat.

Óhatatlanul is felmerül a kérdés, hogy minden előnye ellenére ki fog olyan okostelefont vásárolni, mely platformszinten nem kompatibilis semmilyen más gyártó eszközével, sőt, még csak utódja sem várható. Nos, elkerülendő a felhasználói távolmaradást, a skandinávok ígéretet tettek arra, hogy legalább 2015-ig támogatni fogják a készüléket. Ebbe beletartoznak a szoftverfrissítések és a terméktámogatás is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.