Hirdetés
. Hirdetés

Notebook vagy desktop?!

|

A konzumer kategóriában a vásárlók már megválaszolták az örök kérdést, de mi a helyzet az irodában? Mennyit ér a mobilitás?

Hirdetés

A nagy műszaki áruházláncok széles kínálatának és kedvező árainak hatására már 2007-ben is több noteszgépet adtak el Magyarországon, mint desktopot. (Itt a komplett konfigurációkra, azok közül is a márkásakra kell gondolni.) Ez persze annak is betudható, hogy hazánkban nincs nagy hagyománya a nagy, neves számítógép-gyártók asztali gépeinek a beszerzésének, az otthoni felhasználók szívesebben bütykölik maguk a gépeiket, vagy bízzák ezt a helyi számítástechnikai kereskedés többé-kevésbé hozzáértő szervizesére.

 

desktop_notebook_notebook.jpg

Márkás üzleti notebook: lényeges a biztonság és a megbízhatóság

 

Egy kisvállalkozás is járhatja ezt az utat, vagy körülnézhet a komplett konfigurációk között. Ezekből is kapható már kedvező árú, jellemzően ezeket a hazai nagykereskedések szerelik össze, és árulják saját márkanevük alatt, általában nem sokkal drágábban, mintha komponensenként vásárolnánk kiskereskedésben. Mindenképpen érdemes azonban megvizsgálni a neves gyártók (HP, Dell, Lenovo, stb.) kínálatában is, hiszen azok a konfigurációk, amelyekhez az irodai munka során szükség van, nem kerülnek vagyonokba. Sőt, 2008 derekán bátran kijelenthetjük: az informatikai beszerzésekről gondoskodó döntéshozónak mindenképpen meg kell vizsgálni a noteszgépvásárlás-lehetőségét is.

 

desktop_notebook_desktop.jpg

Márkás asztali konfiguráció: ha nem fontos a mobilitás, mindenképpen olcsóbb megoldás

 

Teljesítmény

 

Ha irodába keresünk gépet, a legkevésbé fontos szempont a teljesítmény, hiszen a szövegszerkesztővel, táblázatkezelővel, vagy az internetböngészővel a legegyszerűbb konfigurációk is megbirkóznak, sőt még zenehallgatásra is nyílik módja majd a kedves munkatársnak. Az egyik legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni, a kinézett gép minősége, megbízhatósága, és ehhez kapcsolódóan a szerviz és garanciális feltételek. A számítógép-beszerzést legtöbben három évre tervezik, hiszen ennyi idő alatt számolható el a gép teljes értéke. Ebből következik, hogy szerencsés, ha a számítógép ennyi ideig működőképes is marad, amiben nagy szerepe lehet a garanciának, ami tehát nem baj, ha három évre szól. Ezt viszont legtöbbször csak a neves gyártók engedhetik meg maguknak - asztali gép és notebook esetében egyaránt. Ebből a szempontból tehát mindegy, hogy a fix vagy a mobil számítógép mellett tesszük le a voksunkat.

 

Biztonság

 

A következő lényeges pont a biztonság kérdése. E tekintetben a desktop mindenképpen előnyben van, hiszen a használója nem viszi magával, tehát nem veszítheti el, nem lophatják el tőle, és így az értékes céges adatok sem kerülhetnek illetéktelen kezekbe. Bár az adatvédelemre a noteszgépek esetében is vannak már megbízható megoldások, érdemes csak az Intel TPM platformjára gondolni, amely a merevlemezen tárolt adatokat eleve hardveresen titkosítja, így azok más számítógépen nem olvashatóak.

 

desktop_notebook_biztonsag.jpg

A biztonság a noteszgépek esetében is fontos szempont

 

Mobilitás

 

A harmadik - és valószínűleg a döntő érve a desktop vs. notebook kérdésben, az ár mellett - a mobilitás. Egyértelmű, hogy itt merrefelé billen a mérleg nyelve, csupán az a kérdés, hogy csak azért, mert trendi, szükség van-e az adott cégnél a mobilitásra. Gondolok itt arra elsősorban, hogy ki kell-e vinni a cég telephelyéről az adott számítógépet, vagy csak azért kell a noteszgép, hogy az irodával szomszédos tárgyalóban arról lehessen prezentálni? Mert utóbbira egy de3sktpo és egy pendrive (vagy egy megosztott, hálózati meghajtó) is tökéletesen alkalmas.

 

Ár

 

A számítógép-beszerzésre fordítandó összeg a fentiekből egyenesen következik: ha valóban fontos a mobilitás, és a biztonság, akkor érdemes és kell is noteszgépet vásárolni, viszont ez esetben nem szabad megvenni - otthonra sem egyébként - a legolcsóbb, 100 ezer forintos, akciós konfigurációkat. Egy márkás, korrekt biztonsági megoldásokat felvonultató, megbízható, 3 éves garanciával kínált noteszgép bizony pénzbe kerül, nagyságrendileg legalább 180-200 ezer forintba. Ha pedig valamilyen különleges idény merül fel (pl. legyen a gép kicsi és könnyű, vagy nagy és nagyon erős), akkor ez az összeg könnyedén megduplázódhat.

 

desktop_notebook_allinone.jpg

All in one: ha kevés a hely, ideális megoldás lehet

 

Ezzel szemben márkás (tehát három év garanciával és megfelelő szervizháttérrel rendelkező) asztali gépet monitor nélkül már 80-100 ezer forintért lehet vásárolni, és még attól sem kell tartani, hogy út közben elveszik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.