Hirdetés
. Hirdetés

A nyílt forráskód ellen megy az IBM?

|

Trösztellenes beadvány landolt az IBM ellen

Hirdetés

Florian Mueller szoftverfejlesztő és politikai lobbista beadványában azzal vádolja a számítógép-óriást, hogy visszaél monopol helyzetével és figyelmen kívül hagyja a nyílt forráskódú közösség érdekeit.

Arra biztatja Mueller Európa legfelsőbb trösztellenes szabályozó szervezetét, hogy lépjen fel az IBM ellen - legalábbis ez olvasható az ügyvéd blogjában.

A Bizottság már vizsgál néhány beadványt az IBM ellen a mainframe számítástechnika területén tanúsított viselkedése miatt. Az ügyek fő vonulatában az áll, hogy miként használja szabadalmait kulcstechnológiái védelmében az IBM. A legutóbbi trösztellenes panaszt a TurboHercules, egy kis francia open-source szoftvercég adta be.

 

Megszegett ígéret

 

Mueller közzétette egy levelet, melyet az IBM műszaki igazgatója, Mark Anzani írt a TurboHercules elnökének, Roger Bowlernek március 11-én. Ebben figyelmezteti a céget, hogy az IBM fel fog lépni szabványai védelmében, ha azokat engedély nélkül használta fel.

„Az Önök terméke jelentős részét emulálja az IBM utasításkészlet architektúrájának, miáltal az IBM számos szabadalmát sérti meg." Anzani 106 szabványt sorol fel, melyeket sért a TurboHercules mainframe-emulator szoftvere. Mueller szerint ebből kettő szerepel az IBM által öt éve kiadott ígéretében, melyben a cég azt ígérte a nyílt forráskódú fejlesztőknek, hogy nem ragaszkodik szellemi tulajdonjogaihoz számos licencet illetően.

 

 

mainframe
 

 

 

Mueller azt írja blogján, hogy „az ígéret megszegése hihetetlen, bár sosem gondoltam, hogy az IBM őszinte volt, mikor erről ígéretett tett."

Az IBM nem volt elérhető, hogy elárulja, mikor függesztette fel ígéretének hatályát a két érintett szabadalommal kapcsolatban. Szóvivőjük annyit közölt, hogy a cég most vizsgálja az ellene felhozott vádat.

 

Mueller csak mutatványos?

 

A céghez közel állók elutasítják és pusztán egy mutatványnak tartják Mueller fellépését, mely sokak szerint csak egy újabb próbálkozás, hogy újra az Európai Únió lobbista színpadára küzdje fel magát. Legutóbbi akciója ugyanis, hogy meggátolja a Sun-Oracle egyesülést kudarcba fulladt. Az a vád is felmerült Mueller ellen, hogy csupán éket próbál verni az IBM és az open-source közösség közé és kérdéses, hogy mennyiben léphet fel jogosan a lobbista a nyílt forráskódú és ingyenes szoftverek fejlesztőinek nevében.

Mueller posztjaiban az egész közösségért aggódik: „Az IBM fenyegető levele nagy visszhangot kelt a nyílt forráskódú szoftverfejlesztők közösségében, mivel az open-source fejlesztők egyik legnagyobb félelme, hogy egy ilyen nagy szereplő felhasználja szabadalmait egy nyílt forráskódú projekt ellen."

 

Háttérben a Microsoft?

 

Thomas Vinje, a European Committee for Interoperable Systems (ECIS) alapítója (mely szervezetnek tagja az IBM is) egészen másról beszél. Szerinte a Microsoft áll az IBM elleni trösztellenes panaszok hátterében. Mueller pedig éppenséggel a Microsofttal összekapcsolható személy, hiszen az Oracle-Sun egyesülés ellen is összefogott a szoftveróriással. (Megjegyzendő, hogy Vinje pedig éppen az Oracle oldalán lépett fel ugyanebben az ügyben.)

„Megtanulták, hogy játsszák a játékot Európában" mondta Vinje a Microsoftról, mely maga is trösztellenes szabályozással kell, hogy szembenézzen. A Microsoft rengeteget fektetett be riválisainak támadásába, beleértve az Oracle-t és a Google-t csakúgy, mint az IBM-et.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.