Hirdetés
. Hirdetés

Nyomoz az ITC az Apple ellen tett feljelentés ügyében

|

Az ITC (U.S. International Trade Commission) pénteken bejelentette, úgy döntött, hogy nyomozást indít a HTC mobilkészülék gyártó által benyújtott panasz alapján az Apple ellen.

Hirdetés

A pereskedés már jó ideje folyik és ellenkező irányú nyomozás is indult már. Először ugyanis a HTC háza táján kezdett körülnézni a bizottság, az Apple bejelentése alapján. A kétirányú vita mindenesetre jól rávilágít arra, hogy mennyire kiélezett a verseny az okostelefonok piacán.

A HTC a Google Android szoftverére és a Microsoft Windows Mobile operációs rendszerére alapozva egyaránt gyárt okostelefonokat. Májusban azzal a kéréssel fordult a cég az ITC-hez, hogy gátolja meg az iPhone, az iPad és az iPod Touch termékek behozatalát és forgalmazását. A HTC arra hivatkozott, hogy az Apple felsorolt termékeiben a mobilcég 5 szabadalmát is megsérti.

Ugyan nem árulta el a HTC, hogy pontosan mely szabadalmait sértette meg az Apple, de azért körvonalazta a területtel: ?A jelen eljárásban érintett termékek olyan hordozható elektronikus eszközök, amelyek bizonyos energiagazdálkodási módszerekkel élnek" - fedte fel az ügynökség. Az energiagazdálkodáshoz használt hardver és szoftver azonban mobiltelefonos rendszerekben már alkalmazott volt.

A hatályos jogszabályok alapján meghallgatást rendelt el az ITC az ügyben, egyben 45 napos haladékot szabott arra, hogy kitűzzék az eljárás lefolytatásának határidejét.

Ezt megelőzően az ITC már nyomozást rendelt el ellenkező irányba, a HTC ellen. Az Apple korábbi beadványa szerint ugyanis a HTC az iPhone felhasználói felületére és számos szoftveres és hardveres elemére vonatkozóan sértette a cég szellemi tulajdonjogait.

Egyre "peresebb hangulatban" vannak az okostelefon piac szereplői, amint a verseny éleződik. Az Apple szabadalmi vitában áll a Nokiával, és nemrég a Research Motion és a Motorola is panaszt emelt.

Ezzel párhuzamosan a HTC és a Microsoft között is tárgyalások folynak. A HTC hajlandó jogdíjat fizetni az Android alapú telefonjaiban használt technológia miatt. Egyre harapósabb a viszony az Android operációs rendszert fejlesztő Google és az Apple között, így a Google ebből a vitából inkább kimaradt. Miután az Apple panaszt nyújtott be a HTC ellen a Google úgy nyilatkozott, hogy kitart operációs rendszere és annak fejlesztésében részt vevő partnerei mellett.

Nemrég adtunk hírt róla, hogy októberben újra fizetést emel a Foxconn; a gyártó ugyanis így szeretne gátat vetni a 300 ezer embert foglalkoztató shenzeni gyárában kirobbant öngyilkossági hullámnak. Az Apple is érintett az ügyben, hiszen az iPhone-t is a Foxconn gyártja és a gyártási költségre természetesen kihathat a fizetésemelés. A nemzetközi elektronikai gyártók mind nagyobb része érintett, mivel Kínában több más elektronikai gyártó is fizetésemelésre kényszerül és emiatt vannak cégek, akik fontolgatják, hogy áttelepítik gyáraikat Vietnamba.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.