Hirdetés
. Hirdetés

Office 2010 első pillantásra

|

Az első képernyőfotók alapján megnéztük, hogy mit várhatunk a jövőre megjelenő Office 2010-től.

Hirdetés

Júliusban néhány kiválasztott tesztelő számára a Microsoft elérhetővé tette a jövőre megjelenő Office 2010 első technológiai előzetesét (Community Technology Preview). Ahogyan azt korábban sejteni lehetett a kevés szerencsés tapasztalatait nem tartotta meg magában, s az interneten megjelentek az első képernyőfotók és vélemények az irodai programcsomag következő verziójáról. E képekből szemezgettünk, s megnéztük, hogy mit várhatunk az Office 2010-től.

office2010vs07.jpg

A régi és az új szalag

Elsőre talán a legszembetűnőbb újdonság a megújult szalag, amely az Office 2007 óta jelentősen letisztult formát kapott. Eltűntek belőle a vastagabb élek, így a rajta lévő csoportok kevésbé ütnek el vizuálisan egymástól. Miközben Word esetében például a Kezdőlap, Beszúrás, Lap elrendezés, Hivatkozás, Levelezés, Korrektúra, Nézet felosztás változatlan maradt.

office2010_wordk.jpg

 Word 2010
(Kattintson a képre a teljes képernyőfotóért!)

Újdonság még az Office gomb eltűnése, hiszen minden alkalmazás saját menüpontot kapott. Arra kattintva immár nem egy legördülő menü jelenik meg, hanem egy felugró ablakban végezhetjük el a különböző alapműveleteket, illetve kaphatunk információt az éppen szerkesztett állományról.

office2010k.jpg

Eltűnt az Office gomb
(Kattintson a képre a teljes képernyőfotóért!)

Az Office 2007 újdonságaként megjelent szalag ráadásul minden jel szerint bevált, hiszen annak használata hamar megszokható, és csak munka közben tűnik fel, hogy szinte nem használunk se menüket, se párbeszédablakokat. Ráadásul szükséges is, hiszen az idők során felhalmozódtak az alkalmazásokban elvégzett műveletek (a Wordben számuk 100-ról 1500-ra gyarapodott) amelyeket egyre nehezebben tudtak a fejlesztők a jól megismert menüstruktúrába beilleszteni.

office2010-onenotek.jpg

A OneNote 2010 új ruhája
(Kattintson a képre a teljes képernyőfotóért!)

A Windows 7-ben ezen ok miatt már a szalagok uralkodnak, s nem meglepő, hogy végül az Outlook és a OneNote is szalagot kapott, s így esetükben jóval egyszerűbbé válhat az alkalmazások kezelése.

office2010_outlook2k.jpg

Az Outlook 2010 új szalagja
(Kattintson a képre a teljes képernyőfotóért!)

Az Office 2010 természetes módon már teljes mértékben a Windows 7-re épül, így képességeit leginkább az októberben megjelenő operációs rendszer esetében tudja majd kamatoztatni. Az új irodai programcsomag ennek köszönhetően már teljes mértékben együttműködik a Windows 7 ugrólistájával (Jump List), így a nélkül kezelhetjük a programot, hogy az alkalmazásba belépnénk. A tálcára kattintva például új találkozót vihetünk fel naptárunkba, valamint új névjegykártyát és feladatot csatolhatunk az Outlook profilunkhoz. Ez mindenképpen hasznos újdonság lesz majd annak, aki gyorsan szeretné a programot kezelni.

office2010_outlookk.jpg

Az Outlook 2010 ugrólistája
(Kattintson a képre a teljes képernyőfotóért!)

Már letölthető az Exchange 2010

A Microsoft web-oldalán egyébként már elérhető Office 2010 irodai csomag első tagja, az Exchange 2010 első publikus bétája, amely számos érdekes funkcióval is gazdagodott. Ilyen például a MailTips, amely gyakorlatilag a GMail-nél nemrég bevezetett pánikgombhoz hasonló. Segítségével a rendszer egy pár pillanatig kivár az üzenet elküldésével, hátha a felhasználó meggondolja magát. A hirtelen felindulásból megszült sorok íróinak ez hasznos funkció lehet. A MailTips többek között figyeli azt is, hogy éppen akinek küldenénk a levelet az irodában van-e, vagy azon kívül, s ezt jelzi a felhasználónak. A Microsoft célja így az, hogy csökkentse a szervezeteken belüli levélforgalmat a felesleges üzenetek kiszűrésével.

office2010_excelk.jpg

Excel 2010
(Kattintson a képre a teljes képernyőfotóért!)

Az Office 2010 várhatóan jövőre jelenik meg, míg első nyilvános tesztverziója várhatóan még idén megjelenik.

Képek forrása: InfoWorld
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.