Hirdetés
. Hirdetés

Office 2013 - ez már egy más iroda!

|

Az Office 2013 új korszakot nyithat az irodai programcsomag történetében. A webes szolgáltatások hangsúlya, a több képernyő és felhasználási mód támogatása, valamint az előfizetéses modell csupa olyan újdonság, amire érdemes odafigyelni.

Hirdetés

Az Office 2013 bőven tartogat érdekes újdonságokat. Talán a legfontosabb, hogy a Microsoft, úgy tűnik, végleg elkötelezte magát a szolgáltatásként kínált irodai programcsomag mellett, a felhő nagyszínpados lett. Legalábbis jelzés értékű, hogy majd minden fórumon az office.com/preview oldalról letölthető streamelt megoldásukat kommunikálják, miközben a hagyományos telepítőt mondhatni fű alatt jelentették meg. Vélhetően így akarják tesztelni új megoldásukat, valamint e módon szeretnék felhívni az emberek figyelmét arra, hogy nem feltétlenül kell az Office beszerzéséhez elzarándokolni egy kiskereskedőhöz, mikor pár kattintással elő is lehet fizetni arra.

 



Ezen ok miatt egyébként a tesztelők hamar zavarba jöhettek, hiszen az Office 2013 helyett egy öt licencet tartalmazó Office 365 Home Premium Preview változattal találkozhattak. Az elnevezés eddig a havidíjas Exchange, SharePoint, Lync csomagot takarta, amelynek a drágább változatában már ott szerepelt a kliens oldali programok ingyenes letöltése is. Az új megjelenéssel a hangsúly megváltozhat, mivel az emberek zöme a 365-öt főként a Word, az Excel és például a PowerPoint miatt fogja ismerni, nem a szerveroldali megoldások miatt. Persze a drágább csomagokban azok is benne lesznek, így a redmondiak körmönfont módon átköltöztetik majd az embereket a felhőbe.

Háttértár, felhő? Mindegy



Az Office 365 előfizetéshez ugyanis rögtön szükség van egy Microsoft azonosítóra (régi nevén Live ID), amely a Windows 8-ban is hangsúlyos elem. Azt a telepített alkalmazások (a rajt után a maces szoftverek is a csomag részei lesznek) megjegyzik és használják, hiszen így tudja a Microsoft ellenőrizni, hogy valakinek aktív-e az előfizetése vagy sem. Ez igazából csak egy bürokratikus elem, amelynél sokkal izgalmasabb előnyök is vannak. A Microsoft azonosítót használva egyrészt a mentés helyénél nem a saját merevlemezünk lesz az alapértelmezett, hanem a SkyDrive, a szoftvercég tárhelyszolgáltatása.

 



Ez igazából csak jelképes húzás, ám a Windows 8 felhasználói vélhetően gyakran fogják választani. A webes tárhely segítségével ugyanis mindig velük lehetnek dokumentumaik, azokat bármely eszközről elérhetik, és egyúttal a biztonsági mentéssel sem kell foglalkozniuk. Az elegendő hely érdekében a Microsoft minden Office felhasználót plusz 20 GB extra tárhellyel jutalmaz, plusz egy SkyDrive Pro klienssel, ami valójában a SharePoint szinkronizáló eszközét fedi, így az inkább a céges felhasználók számára lehet érdekes. A webes háttértár közbeékelésével ezen felül plusz funkciókat is kapunk: a Windows 8-hoz hasonlóan azon keresztül szinkronizálhatjuk Office beállításainkat, valamint a Microsoft fiókba becsatornázott közösségi oldalak is rögtön a rendelkezésünkre állnak.

Amit eddig leírtunk, az a hagyományos, azaz a dobozos Office 2013-ra is érvényes (amit elhelyeztünk a mellékletünkön), csak esetében a telepítés után még offline üzemmódban működnek a kliensek, ám amint megadjuk a Microsoft fiókunkat, ez megváltozik, és mindezen jóságból mi is részesülhetünk. Pár dolog azonban csak az előfizetőknek adatott meg.

 



Az egyik az Office alkalmazások streamelése, amelynek segítségével az Office webes felületén keresztül egy ideiglenes szerkesztőt kérhetünk egy idegen gépre, amely mindaddig jelen van, míg be nem zárjuk a dokumentumot (mondjuk egy PowerPoint prezentációt).   Egészen addig, és nem tovább. Így nem kell minden esetben a telepítéssel bajlódnunk, hála az App-V és Click-to-Run alkalmazás-virtualizációs megoldásoknak. Ezen felül, mivel előfizetéses modellről beszélünk, a következő Office megjelenésével nem kell majd a vásárlással foglalkoznunk, hiszen automatikusan frissül. Amennyiben a redmondiak elhagyják a dobozos verziót, ez akár gyakoribb frissítést is jelenthet. S végezetül a havi 60 perces ingyenes Skype kreditről se feledkezzünk meg, mivel biztosan lesznek olyanok, akiknek ez számíthat nyomós érvként az előfizetés megkötésekor.

 



Amit eddig leírtunk, az az Office 365 Home Premiumra vonatkozott, amely mellett három előfizetési csomag áll majd az üzleti felhasználók rendelkezésére. A kisvállalkozásoknak szánt Small Business Premium az alapcsomagon túl rendelkezik professzionális e-mail (Exchange Online), megosztott dokumentumtár (SharePoint Online) és HD telekonferencia (Lync Online) szolgáltatással, illetve 10 licencet tartalmaz. A maximálisan 25 felhasználót kezelő – mindenki öt licenccel rendelkezik – ProPlus az előbbieken túl az InfoPath és a Lync telepíthető kliensét is tartalmazza, míg az Enterprise változat még több licencet és még fejlettebb felügyeleti képességeket fog tartalmazni.

A Windows RT rejtélye



A dobozos Office 2013 és az előfizetéses Office 365 mellett lesz egy harmadik változat is, az Office on Windows RT, amely nevéből adódóan a Windows 8-as táblagépeken lesz előtelepítve. Erről a variánsról egyelőre nem sokat lehet tudni, csak annyit, hogy a Word, az Excel, a PowerPoint és a OneNote klienseket fogja tartalmazni. Hogy miként, az rejtély, aminek feloldásában korábbi kérdésünkre sem adtak sok támpontot a Microsoft hazai szakemberei.

 

 

A probléma az, hogy WinRT-s változat csak a OneNote-hoz és a Lynchez készült, míg a többi program a Win32 alrendszeren fut. Azaz két út képzelhető el. Vagy butított alkalmazások lesznek, vagy a Windows RT rendszerek rendelkezni fognak egy olyan Win32 – talán virtualizált – modullal, ami a hátteret adja. Jelenleg ez utóbbi lehetőség tűnik valószínűnek, hiszen az új Office alkalmazások egyrészt tartalomfogyasztási képességekkel gazdagodtak, másrészt helyet kapott bennük egy Touch üzemmód, ami az érintéses vezérlést segítheti.





Már első látásra is szemet szúrhat egyébként az új, letisztultabb felhasználói felület, amely immár a dokumentumtérrel azonos fehér színben pompázik. Emellett megújult a Backstage menü is, ahol több érdekes apróságba belefuthatunk. Az új dokumentum létrehozásánál például hangsúlyosabbak lettek a sablonok, a mentésnél és megnyitásnál – mint már fentebb is írtuk - csatlakoztatott Microsoft fiók mellett a SkyDrive lett az elsődleges „háttértár”. Bekerült ezen túl egy új megosztás csoport, ahol egyszerűen publikálhatjuk a közösségi oldalakon (például Facebook, Twitter, LinkedIn) dokumentumainkat, illetve azokat online is közvetíthetjük. Utóbbi funkcióval eddig csak a PowerPoint 2010 rendelkezett.

 



Végezetül a fiók (Accounts) fülnél újabb webes szolgáltatásokkal gazdagíthatjuk Office alkalmazásainkat. Az alkalmazásokban ezen felül közös az olvasási nézet továbbfejlesztése, amely a táblagépes vezérléssel történő használat irányába jelent fontos lépést, ahol az emberek jellemzően csak fogyasztják a tartalmakat. Itt a Word 2013-nál több apró finomsággal is találkozhatunk: lapozó nyilakkal, az objektumok nagyíthatóságával, az eszközök közötti könyvjelzőzéssel és a megnyitható, lezárható blokkokkal.

 

 

Minden alkalmazásban hangsúlyos elem lett ezen felül az online videók és képek beszúrása, és a markup-alapú csoportmunka, amellyel egy kattintással megjeleníthetők és eltüntethetők a hozzászólások (ezekre immár válaszolni is lehet) és az alkalmazott változások. Ha a klienseket vizsgáljuk, akkor a Word esetén kiemelhető még a PDF-szerkesztési lehetőség a tartalomfogyasztási újdonságokon túl. Az Excelben érdemes kipróbálni a Flash Fillt, ami képes az előzmények alapján automatikusan kitölteni a cellákat és az új adat-vizualizáló funkciókat (Quick Analysis Lens, Recommended Charts, Chart Animations stb). A táblázatkezelő fő újdonságait egyébként az üzleti intelligenciánál kell keresnünk a közös dolgokon túl.

 



A többi alkalmazáson gyorsan végighaladva kiemelhetők a PowerPoint mesteroldalai, témavariánsai és prezentáló nézete, az Outlook 2013 gyors üzenetei, közösségi összekötői, valamint MailTips funkciója, amely az Exchange 2010-ből került át. A OneNote pedig fejlett audiorögzítéssel, beágyazható dokumentumokkal, Outlook csatlakozással újít, illetve a Windows 8-ra fejlesztett OneNote MX-ről sem szbad megfeledkezni. A következő oldalpáron több érdekes újdonságot részletesen is bemutattunk, egyébként mindenkit arra buzdítunk, hogy ha teheti, próbálja ki az új Office 2013-at. Első látásra ugyan nem sok különbséget fedezhetünk fel az Office 2010-hez képest, ám használat közben kiderül, hogy bizony jelentős kiadással van dolgunk.

XP kizárva!



Az Office 2013 alkalmazásait csak a Windows 7-tulajdonosok és Windows 8-tesztelők próbálhatják ki, mivel a Vista és a matuzsálemi korú XP nem szerepel a támogatott rendszerek között. Utóbbi döntés talán valamelyest érthető, ám a Vista tiltását egyelőre nem tudjuk mivel magyarázni.

 

 

Az alkalmazások futtatásához ezen felül nem kell erős géppel rendelkeznünk, hiszen a minimális rendszerkövetelményeknél 1 GHz-es processzor, 1 GB (32 bit)/2 GB (64 bit) RAM, DirectX10-képes videokártya, valamint 3,5 GB tárhely olvasható.



Olvasási üzemmód

Már a 2010-es Word is rendelkezett „Olvasás teljes képernyőn” lehetőséggel, ám a 2013-as szerkesztő megoldásához képest ez immár fapadosnak tűnik. Utóbbi teljesen jól vezérelhető érintéssel, az objektumok nagyíthatóak, az eszközök között váltva pedig egyszerűen lehet folytatni egy már megkezdett írást.



PDF-szerkesztés

A rivális irodai programcsomagok némelyikében már egy ideje lehetőségünk van a PDF dokumentumok utólagos szerkesztésére. Immár a Worldöt is felkészítették erre, azaz az egyébként főként olvasásra készített állományokat már úgy szerkeszthetjük, mintha azok .doc fájlok lennének. Ennek biztos nem örül az Adobe.



Megosztás a közösségi oldalakon

Ha egy aktív Microsoft fiókkal használjuk a dokumentumainkat, akkor egyszerűen megoszthatjuk azokat a közösségi oldalakon. Az adott szolgáltatásokat a redmondiak felhőjében kezelhetjük, illetve a Backstage menüben a Account gombra kattintva újabbakat is felvehetünk a repertoárba.



Beágyazható appok

A Word 2013 Beszúrás menüjében immár Office-hoz készült alkalmazásokat is alkalmazhatunk. A gombra kattintva egy felugró ablak jön fel, ahol navigálhatunk az appok között. Habár a funkció egyelőre nem igazán használható, úgy tűnik, hogy hamarosan Word add-on dömping várható.



Flash Fill

Az Excel új képessége vélhetően a felhasználók egyik kedvence lesz, hiszen megpróbálja kitalálni helyettünk, hogy mit akarunk beírni. Ha az egyik oszlopba például teljes neveket, a következőbe pedig csak családneveket akarunk rögzíteni, akkor felismeri az összefüggést, és helyettünk kitölti a cellákat.



Gyors analízis

Az Excel 2013 megjelenésével még egyszerűbb megválasztani azt, hogy miként vizualizáljuk adatainkat. A Quick Analysis Lens segítségével egy felugró ablakban navigálhatunk a lehetőségek között, míg a Recommended Charts az adatok elemzése után kiválasztja a leginkább megfelelő diagramot a kijelölt adatokhoz.



Egyszerűbb csoportmunka

Az egyszerű megosztás és a közös munka a PowerPoint esetén is lehetséges, mint ahogy az új kommentmotor is, amely képes a Microsoft fiókunkból áthúzni a profilunkat. A hozzászólásokra ráadásul immár egyszerűen reagálhatunk, sőt egy lezárt diskurzust bármikor bezárhatunk.



Érintéses vezérlés

A gyors elérésű eszköztárban minden alkalmazás esetén megtalálható az érintéses üzemmód (Touch mode), ezt aktiválva megnövelhetjük az ikonok méretét, amelyek így egyszerűbben tapinthatóvá válnak. Desktop esetén egy, az eszköztár végén lévő nyílnál egy kicsit kutakodni kell érte, de talán ez érthető is.



Outlook Peeks

A gyors használat terén találjuk az Outlook fő újdonságait. Ide tartozik például az azonnali üzenetküldés és a névjegyekhez becsatornázott közösségi oldalak. Ezen felül bizonyára sokan fogják használni a Peeks mezőt, amellyel az oldal elhagyása nélkül beleleshetünk naptárunkba, feladatainkba és így tovább.



Instant Office

A hagyományos terjesztésnél sokkal izgalmasabbak az előfizetéses csomagok. A webes tárhelyen keresztül kezelhetjük licenceinket, plusz gépekre telepíthetjük az Office-t, a meglévőkről eltávolítva. Sőt, ha egy idegen géphez ülünk le, kérhetünk egy ideiglenes szerkesztőt, ami a munkánk végéig velünk marad, majd eltűnik a rendszerről.



Kapcsolt hangjegyzetek

A OneNote 2013 új funkciójával érdemes hangjegyzeteket készíteni. A program ugyanis a felvétel közben figyeli, hogy mikor milyen billentyűket ütöttünk le, így később a szöveg adott pontjára ugorva le tudja játszani az akkor elhangzottakat. E funkciót akár egy beépített webkamera is ki tudja szolgálni.



OneNote MX

Első körben a Microsoft csak a Lync és a OneNote esetén készített metrós alkalmazást. Az otthoni felhasználók főként utóbbival találkozhatnak, ami jelenleg ingyen letölthető a Windows 8 boltjából. Az alkalmazás legérdekesebb része köralapú menüje, amely remekül használható, és érintéssel is könnyedén vezérelhető.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.