Hirdetés
. Hirdetés

OKI C830dn nyomtató teszt

|

A színes lézernyomtatók már kis cégeknek is megfontolandó alternatívát jelentenek, hiszen a printer beszerzésekor kicsit nagyobb ráfordítással sokoldalúbb készüléket kaphatnak.

Hirdetés

Kipróbáltuk az OKI C830-ast színes lézerét, amely azzal érdemelte ki a legkisebb óriás nevet, hogy A/3-as méretben tud nyomtatni, de külső méretét tekintve nem sokkal haladja meg egy hagyományos színes A/4 lézernyomtató méretét. A nyomtató persze ettől még nem igazán nevezhető aprónak, hiszen tonereket, a papírtovábbító mechanikát vagy a beégetést végző szerkezetet nem lehet kihagyni. A nyomtató tonerek nélkül is 40 kilogramm körül van, azokkal még hízik egy kicsit, azaz ne vékonylábú telefonasztalkára állítsuk.

 

Mielőtt elindítjuk, körbejárjuk. Ha a nyomtató minden lehetőségét ki akarjuk majd használni, akkor az alapterületre megadott érték meglehetősen csalóka: a gépkönyvben ugyanis csak az az érték szerepel, amit maga a nyomtató elfoglal. Csakhogy használatkor elöl is, hátul is plusz helyet igényel. Előre lehet kihúzni a papírt tartalmazó fiókot, illetve a kézi papíradagoló lehajtásához is  kell tudni hajtani, és ahhoz hozzá kell férni. A hátán találjuk a csatlakozókat, azokat egyszer kell csak elrendezni. De azért nem árt, ha van mögötte hely, mert vastag hordozók nyomtatásakor választhatjuk a közel egyenes papírutat. Ekkor - ha nagy papírra nyomtatunk - az elején kézzel adagolt, A/3 és a hátán előjövő A/3-as papír legalább 20-20 centiméternyi helyet igényel elöl-hátul. Alapértelmezésben viszont teljesen megfelel a nyomtató tetejéből, hagyományos módon kialakított laplerakó.

 

A nyomtató belsejéhez a teljes felső lap felnyitásával férhetünk hozzá - ez igen szerencsés kialakítás, mert az alapterületen túl nem igényel további helyet. Bent sorakoznak a nagy tonerek 8000 lapos kapacitással. A felnyitott tető mellett igen könnyen, fél kézzel cserélhetők.

 

A hátán találjuk a csatlakozókat: a dn jelűben az USB és párhuzamos kapu mellett egy 10/100BASE-TX Ethernet csatlakozó is található, az n jelenti a hálózatos képességeket. A d betű pedig a beépített lapfordítót, ami a nyomtató hátára van felszerelve.

 

oki_c830dn_2.jpg

 

A nyomtató elejének a felső élébe építették a kezelőpultot: karakteres LCD kijelző néhány ügyesen elrendezett gombbal, amivel a menükben való navigálás megoldható. A kijelzőn alapállapotban két sor üzenet, állapotjelzés, alatta pedig tonerek töltöttségének állapotát jelző oszlopok láthatók. Szokatlan a help gomb: amikor a nyomtató kér valamit, akkor azt megnyomva kapunk egy minimális magyarázatot. A menü magyarul beszél, de ezt át lehet alakítani. Érdekes módon nem a menükből, hanem egy a számítógépre letöltött programmal lehet a menü nyelvét változtatni.

 

Szeretne még több nyomtató tesztet, tippet, trükköt és hasznos ötletet olvasni?
Irány a PC World Nyomtatóbázis!

 

A meghajtóprogram telepítése egyszerű, a felhasználó magyar felületen állíthatja be a készüléket. Persze a magyarításnak vannak korlátai, mert a papírméret mindenki számára érthető, de a nyomtató tulajdonságai alatt már a „multipurpose tray is handeled..." tulajdonságot is beállíthatjuk. A nyomtató beállításai ablak első két füle (Elrendezés, oldalbeállítás) magyar nyelvű, sőt rajta lévő elemek is, ám a harmadik fül már a Job Options nevet viseli, és a rajta szereplő tételek angolul olvashatók.

 

A nyomtatónak nagy papírtálcája van, de bővíthető is. Ha A/4-es papírt használunk, akkor azt a tálcába keresztbe kell berakni, az A/3-ast pedig hosszában. A nyomtató a hordozók széles skáláját kezeli mind méret, mind anyag tekintetében. A képeslapmérettől az A/3-ig szinte minden méretű hordozót kezel, sőt több mint 120 centi hosszú, csíkra is tud nyomtatni. A papír fajtája is sokféle lehet: 64 g/m2-től 220 g/m2-ig terjednek a lehetőségek. A vastagabb papírokat már csak a kézi adagolóból adhatjuk, és egyenes papírutat kell használnunk.

 

oki_c830dn.jpg

 

A vastag papír nyomtatásánál arra is kell figyelnünk, hogy a nyomtatás tulajdonságai között meg kell adnunk a papír méretét - ha vastag papírra nyomtatunk, és ezt nem állítjuk be, akkor teljesen rosszul nyomtat, foltosan, ráadásul a következő papírok is koszosak lesznek.

 

Viszont ha beállítjuk helyesen a papírfajtát, akkor nagyon szép lesz a nyomta minősége. Persze ez nem fotónyomtató, de színes grafikonok, színes szövegek szép megjelenítésében remekül helytáll, és fényképeket is jó minőségben nyomtat: színek élénkek, a homogén felületek egyenletesek, nem csíkosak, foltosak. Ráadásul gyors is: egy menetben készíti a színes képeket. Ugyanakkor nagyon hangos: egy irodában kifejezetten zavaró lehet. Hálózati csatolója révén azonban az irodahelyiségen kívül is el lehet helyezni.

A lapfordítás csak bizonyos korlátok közt működik, ami a mindennapos irodai használatban nem jelent problémát. Automatikus lapfordítással csak 128 g/m^2-nél könnyebb, és A/3-nál nem nagyobb papírokkal érdemes kísérletezni.

 

A nyomtatót széles körben alkalmazhatjuk: USB, Ethernet és párhuzamos csatlakozója is van, és ismeri a PCL, valamint PostScript nyelvet. Így gyakorlatilag minden fizikai illesztést támogat, bármilyen rendszerből nyomtathatunk. Van lehetőségünk háttérképeket készíteni: ha a nyomtatóban van merevlemez, arra rátölthetünk előre elkészített képeket, ezzel megoldhatjuk, hogy nyomtatványaink céges fejléces papírra jöjjenek ki, vagy egyszerűen nyomtassunk űrlapot.

 

Áramfelvétele, lézernyomtató lévén, elég magas, és erősen ingadozó: a nyomtatás, a mechanika mozgatása nem túl energiaigényes, de a beégetés igen. Nyomtatás közben 1000 watt körüli csúcsokat produkál (a dokumentációban megadott 1350 wattot nem érte el).

Összességében a nyomtató 550 ezer forintos árát annak éri meg, aki az A/3 színes, sokoldalúan használható lézernyomtatót ki tudja használni

 

pcworldajanlata120keretel_2.png

 

Névjegy
Termék: OKI C830dn
Forgalmazó: OKI Systems (Magyarország) Kft.
Ár: 550 000 Ft
Web: az OKI C830 nyomtató oldala

 

Adatok

  • Lézer, LED technológia
  • 600×600, 1200×600 felbontás
  • 256 MB alapmemória (768 MB-ra bővíthető)
  • 300 lapos fiók, 100 lapos kézi és 250 lapos laplerakó papírkapacitás
  • Névlegesen 26/14 monokróm/színes lap nyomtatása percenként
  • 64-200 g/m2 papír kezelésére képes
  • USB 2.0, 10/100 BASE-TX, nyomtató port (36 tűs Centronics)
  • 10 000 darabos átlag havi terhelhetőség (50 000 max)
  • 21 lap/perc fekete-fehér szöveg és kép (A/4), színes szöveg és kép (A/4)
  • 18 másodperc egy darab színes, A4-es fotó nyomtatása
  • 52 dBA mért maximális zajszint nyomtatáskor
  • 41 kg-os tömeg

 

 

Értékelés

 

Előny:  A/3 nyomatok viszonylag kis készülékkel, jó nyomatminőség, rugalmas papírkezelés, A/3 kategóriában kedvező ár

Hátrány:  Visszafogott feldolgozóteljesítmény

Teljesítmény: 3,5

Szolgáltatás: 4

Ár/Érték: 5

 

Szeretne még több nyomtató tesztet, tippet, trükköt és hasznos ötletet olvasni?
Irány a PC World Nyomtatóbázis!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.