Hirdetés
. Hirdetés

Okos hetes

|

Tegnaptól újabb Windows Phone 7 alapú okostelefon érhető el a hazai piacon.

Hirdetés

A Samsung Omnia 7 a T-Mobile Magyarország kínálatában jelent meg. A készüléket és a mobil platformot a három cég képviselői együttesen mutatták be a Microsoft Magyarország székházában.

Omnia 7
A Windows Phone 7 - mint arról az október 11-i világpremier alkalmával beszámoltunk - gyökeresen eltér a Microsoft mobiltelefonokra készült, korábbi operációs rendszerétől. Míg a Windows Mobile - nomen est omen - a szoftvercég PC-s szoftverplatformját tette hordozhatóvá a telefonokon, addig a Windows Phone 7 teljesen más felhasználói élményt teremt az ún. élő mozaikokból (live tiles) felépülő kezelőfelületével és a felhő alapú szolgáltatások (cloud services) intenzív használatával.

Az élő mozaikok csomópontként (hubként) működnek, egyetlen érintésre elérhetővé téve az egy-egy témakör (pl. magánélet, munka, család, barátok, képek, zenék, videók, játékok stb.) szerint csoportosított kapcsolatokat, tartalmakat és szolgáltatásokat. A Microsoft különösen nagy hangsúlyt fektetett a felhő alapú szolgáltatások integrálására, ami több, igen látványos megoldást eredményezett. A Windows Phone 7 alapú okostelefon például a PC mellett a felhőben - a Microsoft adatközpontjában - is elmenti és szinkronizálja a rajta levő adatokat. Ennek köszönhetően a felhasználó a Windows Live webes felületéről például megcsörgetheti a telefonját, ha nem találja azt, az ellopott készüléket pedig távolról újraformázhatja. Adatai és tartalmai a telefon meghibásodása vagy fizikai sérülése esetén is biztonságban vannak, és letölthetők egy új készülékre. Hasonló módon a kikapcsolt, lemerült vagy meghibásodott okostelefonra küldött hívások és üzenetek sem vesznek el, mert azokat a Microsoft adatközpontja a készülék újbóli feléledésekor szinkronizálja az eszközzel.

Mindezek a beépített képességek az érintésérzékeny kijelzőn végtelenül görgethető, egyszerre több érintést értelmező, Microsoft Silverlight alapú, multi touch kezelőfelületen keresztül érhetők el. A Windows Phone 7-et futtató okostelefonok elsősorban a lakossági piacot célozzák - a beépített kamerával készült felvételeket például automatikusan feltölthetik a Windows Live ID-vel rendelkező tulajdonos SkyDrive tárolóterületére vagy Facebook oldalára, Bing Maps alapú, navigációs és helyérzékeny szolgáltatásokat, valamint online Xbox játékokat kínálnak.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Windows Phone 7 tervezői megfeledkeztek volna az üzleti felhasználókról. Olyannyira nem, hogy a Microsoft az új mobil operációs rendszerhez elkészítette az Office alkalmazások - a Word, az Excel, a PowerPoint és a OneNote - Silverlight alapú, teljes funkcionalitású változatát. A sorból nem hiányzik az Outlook sem, a Windows Phone 7 szoros Microsoft Exchange és SharePoint integrációval támogatja az okostelefonok vállalati környezetbe illesztését.

Akármilyen széles a beépített funkciók palettája, a Windows Phone 7 alapú telefonok piaci sikere jelentős részben az operációs rendszerre készült alkalmazások választékán múlik majd. Ebben a tekintetben a Microsoft derűlátó, mivel a .NET, illetve Silverlight és Xbox fejlesztők az általuk használt eszközökkel a Windows Phone 7-re is készíthetnek alkalmazásokat. Ez a tábor világszinten több mint 60 millió fejlesztőt számol, és közülük eddig százezernél többen töltötték le a munkához szükséges emulátort. Magyarországon jelenleg egy zenei és egy navigációs szolgáltatást adó alkalmazást fejlesztenek a Microsoft partnerei Windows Phone 7-re. Ugyancsak nálunk készült a UStream internetes tévécstornához hozzáférést adó kliens alkalmazás, az operációs rendszer alaptartozéka, amelynek a fejlesztését a szoftvercég hazánkba helyezte ki.

A magyar smart phone piacon több mint 50 százalékos részesedéssel bíró T-Mobile adatai szerint minden 100 eladott készülékből 12-14 darab már ma is okostelefon (annak függvényében, hogy mely eszközöket soroljuk ebbe a kategóriába). A cég arra számít, ez az arány már rövid távon jelentős mértékben nőni fog, mivel a készülékárak csökkenésével és a 80 százalékot meghaladó országos lefedettséget adó mobil internet szolgáltatással a piac fordulóponthoz érkezett.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.