Hirdetés
. Hirdetés

Okos távirányítóval kombinálja az Intel a Smart TV-t

|

Az Intel nem csak processzor oldalról működik közre a Smart TV készülékek megszületésénél, de új intelligens távirányítóval is, amely mozdulatai alapján képes felismerni a felhasználókat.

Hirdetés

Májusban jelentette be a Google a Google TV szolgáltatás indítását, amely olyan platformot biztosít, amit hamarosan megjelenő, alkalmas televízió vagy ?smart TV" set top box készülékek révén vehetünk használatba. A Google TV a nagyképernyős nappaliban kívánja a néző elé hozni mindazt, amit szeretett az internetben, de eddig csak kis képernyős noteszgépek, PC-k monitora előtt gubbasztva érhetett el hatékonyan. Hogy a TV-webböngésző öszvér még kényelmesebb legyen, az Intel nem csak Atom processzorokkal, hanem intelligens távirányítóval is hozzá kíván járulni a projekthez.

Az Intel kutatói nyilvánosságra hozták projektjüket, amelynek célja egy olyan speciális tévés távirányító kifejlesztése, mely képes felismerni, hogy épp melyik családtag használja. Mindezt a kezelés módjából következteti ki a beépített szoftver.


A fejlesztők gyorsulás-érzékelős technológiát vesznek igénybe, vagyis egy olyan giroszkóp jellegű érzékelőt, mint amit az iPhone-ba és sok más mobil eszközbe is beépítettek. Az érzékelő szolgáltatta gyorsulás-adatokból tudja meg, hogy melyik kézzel, milyen intenzitással, milyen szögből használják a távirányítót és azt is rögzíti, hogy milyen hosszú ideig tartják nyomva a gombokat. Az algoritmus felismeri a felhasználóra jellemző mintákat a távirányító fizikai kezelésében, így tudhatja a TV, hogy éppen ki is kezeli. Innen már csak egy lépés a felhasználói profil előhívása, kedvencekkel, közösségi oldal fiókokkal és minden egyébbel.

A prototípust 5 háztartásban tesztelték néhány héten át, amelyekben 2-4 személy élt együtt. A felismerés pontossága egyelőre 70-80 százalékos, így van még mit finomítani az algoritmuson.

Mariano Phielipp, az Intel Digital Home Group kutatója szerint a lehetséges felhasználási területek köre igen széles. Jól jön egy ilyen felismerő rendszer automatikus beléptetéshez, kedvenc csatornalista előhívásához és bármilyen más személyhez köthető kényelmi szolgáltatáshoz. Az egyén felismerése az intelligens távirányító alapján a jelenlegi fázisban még nem lehetséges teljes biztonsággal, de már a jelenlegi eredmények is nagy segítséget nyújthatnak az azonosításban.

Bill Calder, az Intel szóvívője elmondta a projekttel kapcsolatban, hogy ugyan az Intel nem kíván szórakoztatóelektronikai berendezések gyártójává válni, de ?rengeteg munkát végez a TV (kutatási) területén, különös tekintettel a Smart TV-re és együttműködik számos gyártóval".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.