Hirdetés
. Hirdetés

Okoskamerák iparági fókusszal

|

Saját fejlesztésű biztonságtechnikai rendszereiről ismert az Intellio, amelyek a kameraoldali intelligenciát a központi menedzsmentszoftver okosfunkcióival ötvözve rendkívül hatékonnyá teszik a videokamerás megfigyelést, az események azonosítását és visszakeresését.

Hirdetés

Intelligens funkcióik és különféle érzékelőik révén az Intellio kamerái számos videóanalitikai feladatra paraméterezhetők a köztérfigyelés, a közúti forgalombiztonság és létesítményvédelem területén. Felügyeleti rendszerükben részletesen beállítható, milyen eseményeket - például illetéktelen behajtást, mozgást, belépést, haladási irányt, rongálást vagy lopást - rögzítsenek. A felvételek visszakeresését is olyan funkciók teszik villámgyorssá, mint az intelligens eseményböngészés, tárgykeresés és mozgásérzékelés.

Hirdetés

A kutatás-fejlesztéstől kezdve a gyártáson át a támogatásig mindent egy kézből adó magyar tulajdonú Intelliót 2015-ben az ARH Informatikai Zrt. vásárolta fel, amely rendszám-azonosító és dokumentumolvasó rendszereit 1993 óta a világ kétszáz országában értékesíti sikerrel. Az egyesülés mind a kutatás-fejlesztésbe bevonható erőforrások és felhasználói visszajelzések, mind a piacelérés tekintetében új távlatokat nyitott az Intellio csapata előtt, amelynek kereskedelmét a múlt év óta Wolf Richárd vezeti.

Wolf Richárd értékesítési vezető, Intellio

Computerworld: Napjainkban mely technológiák és alkalmazások kerülnek előtérbe?

Wolf Richárd: A felhasználók azzal szembesülnek, hogy káprázatos ütemben nő a képi adatok tömege. Ha egy város közterületeinek megfelelő lefedettségű megfigyeléséhez tízezer kamerát kellene telepítenünk, és azokat csupán mozgásérzékelővel látnánk el, akkor kezelhetetlen mennyiségű videófelvételt kapnánk, amelyek puszta tárolása is szükségtelenül nagy kapacitásokat kötne le, az események visszakeresése pedig szinte lehetetlenné válna. Intelligens megoldásokra van szükség, amelyek mindkét problémára adnak megoldást.

Kameráink is ilyenek, például csak abban a pillanatban váltanak nagy felbontású üzemmódra, és rögzítenek több képet másodpercenként, amikor az észlelni kívánt események bekövetkeznek, így kímélik a hálózati adatforgalmat és a felvételek őrzéséhez szükséges tárhelyet is. Az események észleléséhez szükséges emberi munka hatékonyságát többek között azzal növeljük, hogy menedzsmentszoftverünk automatikusan kiemeli annak a kamerának a képét, amely az incidenst észlelte. A történtek feltárásához, a nyomozati munkához pedig akár ad hoc módon, egyszerű kijelöléssel is megadható, hogy mit - például egy ellopott tárgyat - keresünk a felvételeken, és egy kattintásra elénk tárul az eredmény, márpedig vészhelyzetekben minden pillanat számít.

CW: Mely vertikumokat célozták meg új megoldásaikkal?

WR: Biztonságtechnikai megoldásaink, fejlesztéseink és kompetenciáink révén iparági alkalmazásokban is kiemelkedő értéket tudunk adni ügyfeleinknek. IntelliCity videokamerás megfigyelő rendszerünkkel az okosvárosok egész területükön egyetlen központból követhetik a történéseket, így sok tekintetben hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tehetik az önkormányzatok működését. A rendszámfelismerés segítségével például azonosíthatók és büntethetők a szabálytalankodók, ezáltal javítható a közlekedés biztonsága. A rendszer intelligens funkciói emellett hathatósan segítik a rendfenntartó szervek munkáját is, legyen szó a rongálások visszaszorításáról vagy bűnüldözésről. Mint minden megoldásunk, az IntelliCity is PC-alapú, jó ár-érték arányú és szabványos hardverrel rugalmasan, a tényleges igényeknek megfelelően méretezhető, továbbá támogatja a felhőalapú tárolást, ezzel is javítva a költséghatékonyságot.

IntelliSport stadionmegfigyelő rendszerünk, amely az elsők között teljesítette az MLSZ 2017-es szabványának követelményeit, nagy felbontású, nagyítható panorámaképen, élőben mutatja a teljes lelátót. A gyors esemény-, mozgás- és objektumalapú visszakeresésen túl lehetővé teszi a kimenő és a bejövő forgalom mérését, a látogatók nemének, életkorának meghatározását, így pontos kimutatásokkal segíti a szponzorok megnyerését, a kampányok tervezését és a promóciók azonnali értékelését, valamint a létesítményen belüli munkaerő-szervezést is.

Hasonló funkciókat találnak IntelliShop megoldásunkban a kereskedők, amelyekkel célzottabbá tehetik marketingtevékenységüket. Logisztikai parkoknak kínáljuk IntelliLogistic rendszerünket, amely az árukészlet megfigyelése alapján nemcsak a folyamatok optimalizálását, hanem a balesetekből, emberi mulasztásból bekövetkező károk csökkentését, a reklamációk rendezését is hathatósan támogatja.

CW: Milyen fejlesztéseket terveznek a következő évekre?

WR: A mesterséges intelligenciára építve egyre kifinomultabb képességekkel ruházzuk fel megoldásainkat. Egyik legfrissebb fejlesztésünk révén kameráink felismerik például a tömegáramlásban bekövetkező hirtelen változásokat, így segítik a közbiztonságot veszélyeztető helyzetek gyors felismerését és kezelését. Másik, már elérhető újdonságunk, hogy rendszereink iOS és Android platformokra fejlesztett mobilapplikáción keresztül push üzenetben értesítést küldenek okostelefonra, amelyre kattintva a felhasználó megnézheti az eseményről készült videofelvételt is.

A gyártásban eddig is szerephez jutottak a robotok, de terveink szerint 2018-tól kameráink már teljes egészében automatizált gépsorokon készülnek majd a Perbálon épülő új csarnokunkban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.