Hirdetés
. Hirdetés

Okostelefon eladások: már idén lenyomja Kína az USA-t

|

A jelentős végfelhasználói kereslet és az olcsó készülékek iránti olthatatlan vásárlói szomj Kínát már idén a világ legnagyobb okostelefon piacává teszi piaci felmérések szerint.

Hirdetés

Az IDC jelentése, a Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker szerint z év végére Kína 26,5 százalékkal, míg az Egyesült Államok 17,8 százalékkal fog részesedni a készülékkiszállítások alapján az okostelefonok világpiacából.

A 200 dollár alatti androidos kategóriában hatalmas a kínai kereslet, s a verseny akár 100 dollár alá is nyomhatja a low-end árakat, ami még tovább pörgetheti a keresletet. Távolabbra tekintve pedig a 4G hálózatok belélpése élénkítheti a keresletet.

James Yan, az IDC China piacelemzője szerint a kereslet földrajzilag is kiterjed, mert a szegényebb vidékeken is megerősödik. Eközben ugyan a leggazdagabb városokban, üzleti központokban a kereslet visszaeshet, de a belépő területek ezt bőségesen kompenzálják. Érdekes, hogy a legfejlettebb régiókban és városokban a high-end telefonok ugyanúgy státusszimbólumnak számítanak, mint a fejletlenebb régiókban az olcsóbb okostelefonok.

Más országokban is jelentősen növekedik az okostelefonok értékesítése. Például Brazíliában vagy Oroszországban az utolsó években igen meredeken emelkedtek az eladások, de ezzel kemény verseny is kialakult a piacon a vásárlók elcsípéséért – fejtette ki Kevin Restivo, az IDC szenior elemzője.

A legnagyobb felfutás Indiában vérható, ahol a 100 dollár alatti készülékek berobbanthatják a piacot, s a ma még az egyik legalacsonyabb penetrációt mutató ázsiai ország gyorsan előretörhet. Az elterjedésnek komoly gátja lehet azonban, hogy az 3G-s szolgáltatások a legtöbb indiainak még mindig igen drágák. Ebben a 4G hozhat előrelépést, ahol olcsóbb és jelentősen támogatott szolgáltatásoknak köszönhetően nem csak a nagy üzleti központokban, hanem a fejletlenebb városokban is megnőhet a kereslet a mobilinternetezés iránt.

Top 5 okostelefon piac (világpiaci részesedés a kiszállított készülékek száma alapján)

Ország

2011 piaci részesedés           

2012 piaci részesedés

2016 piaci részesedés

 

2011 - 2016 éves átlagos növekedés

 

Kína

18,3%

26,5%

23,0%

26,2%

USA

21,3%

17,8%

14,5%

11,6%

India

2,2%

2,5%

8,5%

57,5%

Brazília         

1,8%  

2,3%  

4,4%

44,0%

Nagy-Britannia

5,3%

4,5%

3,6%

11,5%

Egyéb

51,1%

46,4%

46,0%

18,1%

Összesen

100,0%

100,0%

100,0%

20,5%

Forrás: IDC

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.