Hirdetés
. Hirdetés

Olcsó Windows Server kis cégeknek

|

Megjelent a Windows Server Foundation, amelyet a Microsoft a pár főt foglalkoztató vállalkozásokra szabott.

Hirdetés

A Microsoft bemutatta szerveroldali operációs rendszer családjának legújabb és egyben legkisebb tagját, a Windows Server Foundation-t, amelyet a 15 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató kis vállalkozásoknak szánnak. A Foundation nevéből adódóan egy belépő szintű rendszer a vállalkozások számára, mivel a redmondi cég eddig bemutatott szerveroldali operációs rendszerinek egy leegyszerűsített verziójával van dolgunk (ha az otthoni felhasználóknak szánt Windows Home Server-rel nem számolunk).

 

 

wsfoundation.jpg
 

 

 

A Foundation ugyanis rendelkezik mindazzal, amire egy kis vállalkozásnak szüksége lehet, viszont funkcionalitásában elmarad nagytestvéreitől. Képes fájl- és nyomtatómegosztásra, adatbázis-kezelésre, távoli hozzáférésre, valamint céges weboldal szervereként is képes üzemelni, és üzleti alkalmazások is futtathatóak rajta. A korábban „Lima" kódnevű rendszer ezen túl képes Active Directory-t és tartományvezérlőt is kezelni, de más Windows szerver rendszerekhez nem csatlakoztató. A 15 fős limitet ráadásul kőbe vésték, így ha egy vállalkozás növekedésbe kezd, akkor kénytelen lesz komolyabb szerveroldali rendszerre váltani.

 

Az ára meglehetősen kedvező lesz a Microsoft ígérete szerint, mivel esetében nem kell kliensoldali licenceket vásárolni, csak a felhasználók száma alapján kell érte fizetni. Ráadásul olcsóbb lesz a Microsoft eddigi kisebb cégeknek szánt szerveroldali operációs rendszerénél, a Windows Small Business Server-nél is. Az utóbbi ugyanis olyan komponensekkel is rendelkezik, amelyeket a Foundation-ből kihagytak: Exchange szerverrel és SharePoint alkalmazással például. Az indoklásuk szerint ugyanis a legkisebbnek talán nincs is rá szükségük.

 

 

sbs_diagram.jpg


A Windows Server 2008 Foundation a közleményük szerint 40 országban lesz elérhető, amint a hardver-építő partnereik (Hewlett-Packard, Dell, IBM) megjelenek az adott piacon az operációs rendszerrel felszerelt szervereikkel. A terméknek nem lesz ugyanis dobozos változata, csak vassal együtt fogják értékesíteni, amely gépek várhatóan ősztől lesznek elérhetőek. A szoftver egyelőre angol, kínai, japán, portugál, spanyol és török nyelven beszél, de a bejelentés szerint az év végéig még további lokalizált verziók is érkezhetnek.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.