Hirdetés
. Hirdetés

Olcsóbbá és nyíltabbá válik a Microsoft-felhő

|

Azure cloud szolgáltatását Apache Hadooppal bővítette a redmondi szoftvervállalat, egyben mérsékelte annak árát.

Hirdetés

Microsoft Azure logo
Microsoft Azure logo
Még októberben jelentette be a Microsoft, hogy elérhető lesz a nyílt forrású adatelemző platform az Azure-on. A Hortonworks közreműködésével létrejött fejlesztés tartalmazza a telepítőkészletet, egy Javascript könyvtárat, hogy elősegítse a fejlesztők számára MapReduce feladatok létrehozását, illetve azokat a drivereket, melyek lehetővé teszik a Hadoop Hive adatbázisban levő, Microsoft Excelből és PowerPivotbólkinyert adatok elemzését.

A Hadoop mindazonáltal egyelőre csak próbaverzióként került bele a redmondi kínálatba, a Microsoft nem tette közzé, hogy mikor jelenik meg a teljes szolgáltatás. Kipróbálásához egyénileg jelentkezni kell, majd ebből a felhasználói táborból választ meg nem határozott számú ügyfelet a Microsoft. Ők tesztelhetik a fejlesztést.

Ezzel párhuzamosan több open source technológiát is implementált Redmond. Például a Node.js könyvtárat, mellyel a Microsoft Server Azure változatán futó webes alkalmazások hozhatók létre. Ezt támogatandó, elérhetővé tett egy, a Node.js-t is tartalmazó letölthető szoftverfejlesztő készletet. A Windows PowerShellel és az Azure emulátorral egyaránt bíró SDK segítségével a fejlesztők saját gépükön fejleszthetnek és tesztelhetnek, majd, ha átestek ezeken a fázisokon, feltölthetik a felhőbe munkájuk kipróbált, stabil eredményét. Valamint olyan eszközöket és dokumentációt tett közzé a Microsoft, ami segíti az Azure-ba való egyéb nyílt forrású alkalmazások integrációját - például az Eclipse integrált fejlesztői környezetet, a MongoDB adatbázist, a Lucene/Solr keresőmotort és memóriacache-elési technológiát.

Nem csak többet tudóvá, nyíltabbá vált az Azure, de olcsóbb is lett. A fenti bejelentések mellett ugyanis azt is közzétette a vállalat, hogy mérsékli felhőalapú szolgáltatásának használati díjait. Észak-amerikai és európai ügyfelek számára a korábbi 15 helyett 12 centet kell fizetni minden gigabyte-nyi Azure-ba vagy onnan irányuló adatforgalomért, az ázsiai partnerek számára pedig 19 centet (a korábbi 20 cent helyett). Hovatovább megnőtt az eltárolható adatok mennyisége is: a korábbi 50 GB-os maximális korlátot 150 GB-ra növelte a Microsoft. A maximum igénybevétele természetesen pénzbe kerül, de ez nem lesz több, mint 500 dollár, ígérte Redmond.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.