Hirdetés
. Hirdetés

OpenOffice bázissá válhatunk, itt az EuroOffice 2010

|

Az EuroOffice fejlesztői bemutatták legújabb kiterjesztéseiket és az Excel bővítményüket.

Hirdetés

Az elmúlt években a MagyarOffice irodai programcsomag által ismerté vált MultiRáció Kft. leginkább az EuroOffice csiszolására, valamint kutatás-fejlesztésre összpontosított. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) támogatásával a cég több sikeres projektben is részt vett, amelynek köszönhetően a MultiRáció és partnerei azon az állásponton vannak, hogy hazánkban létrejött a hamburgi Star Division után a második legnagyobb professzionális OpenOffice.org és ODF fejlesztői bázis. Mindez hozzájárulhat - az akadályok lebontása után - a hazai szoftveripar bővüléséhez, valamint tehetséges fiatal szakembereink itthoni munkalehetőségeinek a megteremtéséhez.

 

 



Térképes diagram Excelhez

Egyik a sikeres projektjeik közül az NKTH támogatásával megvalósult Microsoft Excel, Google Maps és Google Earth alkalmazásokra írt térképes kiegészítő. A diagramkészítő modullal térképeken ábrázolhatjuk a különböző régiókra vonatkozó adatokat. Választhatunk részletes világ-, Európa vagy magyarországi régiókat is, különböző felbontás mellett, ezzel is áttekinthetőbbé téve az adatokat. Így az ábrázolni kívánt információk kijelölése után - ha az alapbeállításokat használjuk - akár két egérkattintással is elkészíthető a térkép a munkafüzetünk lapján.

Az EuroOffice MapChart for Microsoft Excel a földrajzi egységek európai uniós besorolását (NUTS) használja a diagram alapterületeinek megadásakor. A NUTS1, NUTS2 és NUTS3 szintek egyaránt használhatók, ez Magyarországon régiós és megyei szintű diagramok készítését is lehetővé teszi. Ezen felül az adatbázis tartalmazza 73 európai nagyváros közigazgatási területét is, Magyarország esetében pedig minden egyes (több mint 3000) települést is megjeleníthetünk a diagramon. S mivel Bagoly Zsolt, az EuroOffice fejlesztésvezetőjének az elmondása alapján a kiegészítő rajz objektumot készít, ezért az interoperabilitás, vagyis a formátumok közötti átjárhatóság biztosított.

A kiegészítő a készítők reményei alapján nagy népszerűségre tehet szert, mivel e bővítmények kereskedelmi verziói egyediek a piacon. Hasonló funkcionalitású, általános célú rendszerek nem érhetőek el. A Microsoft irodájánál például hasonló feladathoz az SQL Server 2008-at kell segítségül hívnunk.

EuroOffice 2010

A MultiRáció képviselői emellett bejelentették a GPL licencelésű ingyenes irodai programcsomagjuk legújabb verzióját, az EuroOffice 2010-et is. A sokféle tulajdonsággal rendelkező OpenOffice.org 3.2.1 alapú termék teljes megoldást kínál mind az intézmények, mind az üzleti világ és az egyéni felhasználók számára. Tartalmazza az OpenOffice.org szoftvercsomagot, amelyet kereskedelmi és ingyenes kiterjesztésekkel, a MultiRáció által kifejlesztett funkciókkal és forráskód szintű minőségbiztosítással egészít ki. A 7 nyelven elérhető irodai programcsomag szabadon hozzáférhető (az OpenOffice.org-hoz hasonló feltételekkel). Része a Writer szövegszerkesztő, a Calc táblázatkezelő, az Impress bemutató-készítő, a Draw képszerkesztő, a Base adatbázis-kezelő alkalmazás, a magyar fejlesztők által beépített adaptív felhasználói felület és más különleges funkciók. A Windows és Linux operációs rendszereken egyaránt futtatható programcsomag képes minden elterjedtebb fájlformátum kezelésére, beleértve a Word, Excel, PowerPoint fájlokat is.

 

 

 



Az EuroOffice fent ismertetett változata ingyenesen hozzáférhető, míg a készítők vállalati felhasználásra a Professzionális változatot ajánlják, amely magában foglalja a fent ismertetett alkalmazásokat és funkciókat, emellett terméktámogatást, a MorphoLogic nyelvi eszközét, Professzionális Térképes diagramot, szótárt és optimalizáló modult is tartalmaz.

A MultiRáció bevallása alapján az OpenOffice.org-hoz fejlesztett kereskedelmi kiterjesztések vásárlói 36 országból érkeztek eddig, amelyen belül az értékesítésének a 76 százaléka az EU országaiba (Németország, Anglia, Franciaország, Olaszország, Hollandia, stb.), 20 százaléka pedig Amerikába (Egyesült Államok, Kanada) irányul.

Optimalizált kód

Az EuroOffice 2008 kiadástól kezdődően az EuroOffice alkalmazások a MultiRáció és Szegedi Tudományegyetem közös K+F projektjei, s az OpenOffice++ eredményei alapján javított minőségű kódra épülnek. Bagoly Zsolt elmondása alapján az EuroOffice 2010 például már 1598 tesztelt javítást is tartalmaz, amely idővel az OpenOffice.org (vagy a LibreOffice) kódjába is beépülhet majd.

 

 



A magyar mérnökök egyébként az egyik kiemelkedő K+F tevékenységüket a Nemzeti Technológiai Program keretében végzi, a „Szoftverminőség-biztosítási szolgáltatás-csomag kidolgozása a nyílt dokumentumformátum (ODF) alkalmazásaira” elnevezésű projekt keretében, mint konzorciumvezető. A konzorciumnak a három legnagyobb magyar egyetem, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, továbbá az IBM, mely az ODF-t megalkotó OASIS egyik meghatározó tagja, üzleti partnere, valamint a Polygon Kft., az OpenOffice.org-ot életre hívó Sun magyarországi leányvállalata a tagja.

Az EuroOffice 2010 és a fentebb ismertetett térképes diagram, valamint más kiterjesztések ingyenes változatai letölthetőek a MultiRáció megújult weboldaláról.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.