Hirdetés
. Hirdetés

Oracle-Google per: fair use - fair play?

|

A Google jogászai mindent elkövetnek, hogy legalább "x-re hozzák" az Oracle-lel vívott jogi focimeccs első félidejét. A nagy kérdés továbbra is az: levédethetők-e egyáltalán az API-k?

Hirdetés

Larry Page a bíróság előtt
Larry Page a bíróság előtt

Tovább bonyolódik az Oracle-Google per. A Larry Ellison vezette szoftvergyártó még 2010-ben, a Java-technológiát kifejlesztő Sun Microsystems felvásárlása után perelte be a keresőóriást egyes, az Android operációs rendszer kifejlesztése során használt alkalmazásprogramozói interfészek (Application Programming Interface, API) jogosulatlan használatáért. Vagyis szabadalomsértésért és a szerzői jogokkal való visszaélésért.

A Google csípőből cáfolta a vádakat. Miután a peren kívüli egyeztetések kudarcba fulladtak, megkezdődött az ügy tárgyalása az illetékes észak-kaliforniai kerületi bíróságon. Mindkét fél impozáns jogászgárdát vonultatott fel: sorjáztak az érvek és ellenérvek; Larry Page, a Google és Larry Ellison, az Oracle CEO-ja is tanúskodott a tárgyaláson; az esküdtszék pedig múlt hétfőn bejelentette, sikerült (részleges) döntésre jutniuk az ügyben. Az ítélet szerint a Google bűnös.

Vagy mégsem. A tizenkét megfontolt állampolgár ugyan kimondta, hogy az alperes visszaélt az Oracle által vitatott 37 Java API-hoz kötődő szerzői jogokkal, de abban már nem tudtak megegyezni, elfogadják-e keresőcég érvelését: a kérdéses jogsértés mégsem jogsértés, hiszen az Android operációs rendszer kifejlesztése során a „fair use-ra” vonatkozó törvényi paragrafusoknak megfelelően jártak el.

A „fair use” az Amerikai Egyesült Államok szerzői jogi törvényének egyik szakasza, amely bizonyos esetekben (például közérdekből) lehetővé teszi a jogvédett anyagok engedély nélküli felhasználását.

Született is döntés meg nem is; a Google és az Oracle jogászai pedig megint egymásnak estek és egy nemhivatalos tárgyalási teadélután keretében két órán keresztül vitatkoztak arról, mit jelent a „fair use” fogalma, és hogy az API-kat védi-e egyáltalán a hatályos jogi szabályozás. Nem meglepő módon nekik sem sikerült megegyezniük, így az ügyben illetékes William Alsup bírónak kellett kimondania a döntő szót.

Ki is mondta. Legalábbis részben. Az Oracle jogászai azt kérték, hogy a bíróság állapítsa meg: a Google fair use-ra vonatkozó érvelése az adott ügyben nem elfogadható. A kérést Alsup elutasította. És hogy mit gondol az API-k szerzői jogi védelméről? Annak ellenére, hogy ezzel kapcsolatban még nem nyilatkozott, a pert figyelemmel kísérő jogászok a meghallgatás során feltett kérdéseiből arra következtetnek, hogy a bíró végül úgy dönt, a programozói interfészek nem élveznek jogi védettséget.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.