Hirdetés
. Hirdetés

Országos videokonferencia rendszer egyetemeknek

|

A hazai felsőoktatási, kutatási és közgyűjteményi közösséget kiszolgáló nagysebességű számítógép-hálózatot és az arra épülő kutatás-fejlesztést támogató szolgáltatásokat két évtizede fejlesztő és működtető Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF Intézet) HBONE+ programja keretében tegnap átadták Vasváriné dr. Menyhárt Éva, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára jelenlétében.

Hirdetés

Kutatók egymás között a képernyőn
Az NIIF Intézet közbeszerzés útján összesen 30 darab Polycom HDX 8000-es típusú HD (H.323/SIP szabvánnyal kompatibilis) IP-alapú videokonferencia berendezést vásárolt a közbeszerzési eljárásban nyertes KFKI Rendszerintegrációs Zrt.-től. A berendezésekre az NIIF infrastruktúra használói ? felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek és közgyűjtemények ? pályázhattak a konvergencia régiókból, és így térítés nélkül juthattak hozzá az eszközökhöz.
Az új berendezéseknek köszönhetően az intézmények munkatársai 1080p HD (full HD) minőségben kommunikálhatnak az NIIF Intézet által üzemeltetett nagysebességű HBONE hálózaton keresztül. Az eszközök szabványosak, így nemcsak a hazai intézmények közötti kommunikációt segíti, hanem összekapcsolhatók külföldi videokonferencia rendszerekkel is.

A fejlesztés azonban nem csak a végberendezések beszerzését jelentette. Egyúttal az NIIFI által biztosított országos infrastrukturális szolgáltatásokat is bővítették. A rendszerbe építettek egy nagykapacitású High Definition videokonferencia szervert is, a Polycom RMX 4000-et, amely 35 darab HD vagy akár 100 feletti hagyományos (nem HD) videokonferencia végpontot képes egy időben kiszolgálni. Ezt szintén a KFKI Zrt. szállította. a szerver. A cég 3 évig támogatást is nyújt az általa szállított rendszerhez. A beszerzés teljes értéke 212 millió forint.

A kormány is támogatja a K+F-et
A megnyitón Vasváriné dr. Menyhárt Éva helyettes államtitkár hangsúlyozta a kormányzat elkötelezettségét a felsőoktatás, valamint a kutatás-fejlesztés támogatása mellett. Mint mondta, ez a várhatóan 3-4 hét múlva társadalmi vitára bocsátandó IKT stratégiában is kiemelt szerepet fog kapni. A hozzászólók kiemelték: a videokonferencia rendszer üzembe állításával nőhet a kutatási együttműködés hatékonysága, egyszerűbbé és olcsóbbá válhat az egyeztetés egy-egy K+F projekt során.

A mostani fejlesztés során a következő intézményekbe és helyszínekre kerültek berendezések:
MTA ATOMKI (Debrecen), MTA Szegedi Biológiai Központ, Pannon Egyetem (3 helyszín: Veszprém, Keszthely, Nagykanizsa), Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár, Pécsi Tudományegyetem (2 helyszín: Pécs, Szekszárd), Eszterházy Károly Főiskola (Eger, 3 helyszín), Budapesti Gazdasági Főiskola Salgótarjáni Intézet (2 helyszín), Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok (2 helyszín), Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Dunaújvárosi Főiskola (2 helyszín), Miskolci Egyetem (2 helyszín), Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (Tatabánya), Nyíregyházi Főiskola, Nyugat-Magyarországi Egyetem (2 helyszín: Sopron, Szombathely), Szolnoki Főiskola, Pázmány Péter Katolikus Egyetem (2 helyszín: Esztergom), Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar (Hódmezővásárhely), Széchenyi István Egyetem (Győr).

Nemzetközi hálózatban
Az NIIF Program 2003-ban kezdte el kiépíteni a szabványos működésű, IP-alapú országos videokonferencia hálózatát, amely a kezdettektől kapcsolódik a nemzetközi kutatási és felsőoktatási hálózatok hasonló szolgáltatásaihoz, így a magyar kutatók számára több ezer helyszín érhető el a világ számos pontján, Cambridge-től Kalifornián át Tokyo-ig. A teljes rendszer mára ? az intézmények saját beruházásaiknak is köszönhetően ? 130-nál is több professzionális videokonferencia végpontból áll, így a szolgáltatás lefedi közel a teljes hazai felsőoktatást és kutatóintézeti kört, valamint kiszolgál több nagyobb közgyűjteményi intézményt is. A mostani fejlesztéssel a hazai rendszer a közép-kelet-európai régió IP-alapú videokonferencia hálózatainak legnagyobbjai közé tartozik.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.