Hirdetés
. Hirdetés

Összeomlik a Windows?

|

A Gartner elemzői szerint radikális változásokra van szükség.

Hirdetés

Michael Silver és Neil MacDonald tanulmánya szerint a Microsoft nem reagált a piac változásaira, két évtizednyi kód nyomja a cég vállát, és rengeteg új kihívással kell szembenéznie.

 

„A Microsoft és vásárlói számára a helyzet tarthatatlan." - írja Silver és MacDonald prezentációjában. A Microsoft problémái között az elemzők szerint a legfontosabb a Windows hatalmas, és gyorsan növekvő kódbázisa, mely lehetetlenné teszi, hogy a fejlesztők hamar elő tudjanak állni bármilyen jelentős változtatással. Bizonyíték volt erre a Vista, melynek fejlesztése során annyira elégedetlenek voltak a lassú haladással, hogy egy ponton visszatértek a Windows Server 2003 stabil kódjához. A vásárlók nagy része pedig még mindig nem látja, hogy a Windows Vista annyival több előnnyel kecsegtetne, hogy érdemes lenne áttérni az XP-ről.

 

A múlt havi Forrester által készített felmérés is ezt látszik igazolni: a felmérésben megvizsgált mintegy 50 ezer számítógép mindössze 6,3 százalékán használtak Vistát, az új operációs rendszer ráadásul a Windows 2000 kárára terjeszkedik, a Windows XP részesedése alig csökkent. A felhasználók kisebb Windowst akarnak, mely olcsóbb hardveren is megfelelően fut. Az Apple iPhone-ján OS X fut, ezzel szemben a Microsoft kézikészülékein nem tud Vistát futtatni, mert az operációs rendszer ehhez túl nagy. Ez pedig megnehezíti az alkalmazásfejlesztést és a támogatást, melynek eredményeképpen a versenytársak lekörözik a Microsoftot az innovációs versenyben.

 

Bár a Microsoft modularitásról beszél, a Windows monolitikusságához nem fér kétség, ez igencsak megnehezíti a jelentős fejlesztések készítését, a Microsoft pedig ennek közép- és hosszútávon mindenképpen kárát fogja látni.

 

„A Windowst - ahogy ma ismerjük - ki kell cserélni." - állítják az elemzők a tanulmányban. Hogy ezt virtualizációval, a licencelés átgondolásával, vagy a modularitás növelésével kell kezdeni, azt Redmondban kell eldönteni.

 

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.