Hirdetés
. Hirdetés

Össztűz alá vették a Huaweit és a ZTE-t

|

A kongresszusi bizottság jelentése, amelynek nyomán több amerikai vállalat is úgy döntött, megszakítja a kapcsolatot a "nemzetbiztonsági kockázatot jelentő" kínai gyártókkal, valóságos panaszáradatot indított el.

Hirdetés

A Reuters szerdai beszámolója szerint, az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának hétfőn kiadott jelentése nyomán „több tucat” panasz érkezett a testülethez, amelyben a Huawei és a ZTE üzleti gyakorlatának további vizsgálatára kérték az illetékes honatyákat.

A kínai telekommunikációs eszközgyártók azt követően kerültek a figyelem középpontjába, miután a bizottság megállapította, hogy „nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek” az Egyesült Államokra nézve. A kiszivárgott információk szerint a Huawei és a ZTE olyan berendezéseket adott el a kínai hadseregnek, amelyek kémkedésre és informatikai hálózatok feltörésére egyaránt alkalmasak.

A kongresszusi bizottság, amely tizenegy hónapos nyomozást követően hozta nyilvánosságra a jelentését, azt javasolja az amerikai vállalatoknak – közülük is elsősorban a kormányzati beszállítóknak –, hogy szakítsák meg a kapcsolatot az érintett kínai cégekkel, és ne dolgozzanak vagy dolgoztassanak velük.

A hírek szerint a testülethez eljuttatott panaszok java része a Huawei és a ZTE volt és jelenlegi amerikai munkavállalóitól érkezett, többségük „gyanúsan viselkedő berendezésekről” számolt be. A Reuters riportja szerint a panaszok elsősorban a Huaweit érintik.

A gyártók természetesen vállvetve tagadják az ellenük felhozott vádakat. A purparléba a kínai kereskedelmi minisztérium is beszállt: közleményük szerint a bizottság „alaptalanul vádolja Kínát."

Tény, hogy a jelentés egyetlen konkrét, a Huawei-re vagy a ZTE-re nézve terhelő bizonyítékot sem tartalmaz, de a hírügynökség információi szerint a dokumentum titkosított függelékei „lényegesen több olyan információval szolgálnak, amelyek alátámaszthatják a bizottság aggodalmait.”

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.