Hirdetés
. Hirdetés

Őszre megérkezik a 3D kamera

|

Úgy tűnik, hogy előbb forgathatunk mi magunk 3D házimozit, mint hogy számottevő 3D Blu-ray mozifilm lenne elérhető. Októbertől elérhető a Panasonic első háromdimenziós kamerája. Ötletesen, előtét lencserendszerrel oldották meg a sztereoszkopikus felvételt, de 3D módban a vízszintes felbontás a felére csökken.

Hirdetés

Idén, a CES alkalmával mutatta be a Panasonic saját 3D házimozi rendszerét és dupla optikai tengellyel rendelkező professzionális 3D kameráját. Ez utóbbi a film- és videostúdiók számára készült, magánfelhasználásra meglehetősen borsos áron kapható, de a most bejelentett két fogyasztói 3D videokamera már a nagyközönség kedvét keresi. Ha ilyen visszafogott ütemben halad a 3D Blu-ray mozifilmek megjelenése, akkor az új kamerák révén a házilag előállított 3D felvételek mennyisége jócskán meghaladja majd a professzionális tartalmakét.

 

A HDC-SDT750 alapvetően, a mellékelt 3D előtét lencserendszer nélkül is figyelemre méltó kamera. Kétdimenziós, hagyományos üzemmódban Full HD (1920×1080) felbontással működik, továbbfejlesztett zajcsökkentő technológiával látták el és 3MOS rendszerre alapul, azaz színkomponensenként külön nagy felbontású (3×2 530 000 pixel) érzékelő veszi a képet. A gyártó minden eddiginél jobb képet ígér rossz fényviszonyok között, nem csak a zajszűrés, hanem az új hibrid O.I.S. (optikai képstabilizátor) és az iA üzemmód révén is. Új funkció az O.I.S zár, amit az LCD érintőmonitorról élesíthetünk és megnöveli a képstabilizátor tűrését, nagy zoom mellett is.

 


 

A manuális állítógyűrű megkönnyíti a kézi vezérlést, nem csak élességet, hanem más paramétereket is állíthatunk vele. Az 50p felvételi üzemmódnak köszönhetően a progresszív felvétellel is folyamatos mozgásokra számíthatunk. Nem hiányoznak a már előző modellekből ismert előfelvétel, arcérzékelés, arcfelismerés, szélzajszűrő, 5.1 csatornás hang és gyorsindítás funkciók sem, bár ezek egy része csak 2D módban működik. A felvételek SD/SDHC/SDXC kártyára készülhetnek, AVCHD formátumban.

3D előtétlencse is található a csomagban, amely gondoskodik róla, hogy az érzékelőrendszerre egymás mellé vetüljön a bal és jobb szemnek szánt látvány. A sajtóanyag erről nem számol be, de külföldi források szerint a horizontálisan megosztott kép jellegénél fogva a vízszintes felbontás 3D módban felére (960×1080-ra) csökken. Természetesen ezt a 3D televíziók, kivetítők és Blu-ray lejátszók (nem csak Panasonic) felismerik, de ha nem tennék, akkor is a menüből kiválasztva a horizontálisan osztott kép opcióját helyükre kerülnek a dolgok.

A 3D képet kompatibilis AVCHD (Blu-ray) felvevőre másolhatjuk, de hagyományos DVD-t is gyárthatunk belőle az opcionális kamerára csatlakoztatható Panasonic külső DVD íróval. A mellékelt HD Writer szoftverrel szerkeszthetők a 2D felvételek, ahogy az eddigi modelleknél is, de hogy a 3D anyagok ily módon PC-n feldolgozhatók-e, arról nem szól a fáma.

A Panasonic HDC-SDT750 forgalmazását világszerte ősszel kezdik meg, testvérmodellje, az 3D objektívvel csak opcionálisan felszerelhető HDC-TM750 már augusztus 20-tól kapható.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.