Hirdetés
. Hirdetés

Ottelini: tiszteletben tartom a Nokia döntését

|

Az Intel vezérigazgatójával a Nokia első embere tudatta telefonon, hogy a finn mobilgyártó fejlesztési együttműködést kötött a Microsofttal.

Hirdetés

 

Paul Ottelini, az Intel vezérigazgatója sajátos módon nyugtázta, hogy a Nokia hosszú távú fejlesztési együttműködést kötött a Microsofttal. „Amikor Stephen (Elop, a Nokia vezérigazgatója) felhívott, és közölte velem a hírt, egy olyan kifejezéssel reagáltam, ami még a Yahoo vezérigazgatójának, Carol Bartznak is a becsületére vált volna" - mesélte a menedzser szerdán, a Mobile Word Congress egyik beszélgetésén.

Bartzról köztudott, hogy olykor igencsak vaskos kifejezések hagyják el a száját, így nem csoda, hogy a beszámolók szerint Ottelini kiszólása hangos derültséget keltett a hallgatóság körében. A vezérigazgatói fricskát még pikánsabbá tette, hogy a kérdéses kerekasztal-beszélgetésen John Chamber, a Cisco vezetője és Masayoshi Son Softbank-vezér mellett a Yahoo első embere is részt vett.

A Nokia a múlt héten jelentette be, hogy felhagy a Symbian és a Linux-alapú Meego operációs rendszer támogatásával, és a továbbiakban a Microsoft Windows Phone platformjára fejleszti az okostelefonjait. Ez elsősorban azért jelent kellemetlenséget az Intel számára, mert a két cég egy évvel ezelőtt közösen kezdte el a Meego kifejlesztését.

„Megértem, miért döntöttek így" - kommentálta újságírói kérdésre válaszolva a Nokia bejelentését Ottelini. - Hasonló helyzetben valószínűleg én is ezt tettem volna."

Ottelini szerint a finn gyártó lépése pontosan illeszkedik abba a trendbe, ami az elmúlt években a PC-piacot is jellemezte. „Azt látjuk, hogy az utolsó, teljesen integrált készülékeket gyártó cég is feladta a hadállásait (..). Az egyik gyártó a chipfejlesztésre, a másik a szoftvegyártásra, a harmadik a disztribúcióra szakosodik" - jellemezte a helyzetet a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a Nokia lépésének hosszú távú következményei minden bizonnyal az innováció és a verseny erősödéséhez vezetnek majd.

A Nokia platformváltása Ottelini optimista kommentárja ellenére is hátrányos helyzetbe hozhatja az Intelt. A chipgyártó számára fontos volt a finnekkel való együttműködés: a cég határozott céljai közé tartozik, hogy megvesse a lábát a mobileszközökhöz fejlesztett processzorok Arm-dominálta piacán.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.