Hirdetés
. Hirdetés

Óvakodjunk a karácsonyi átverésektől

|

Az elmúlt két évben átlagosan minden ötödik online vásárló esett áldozatául netes bűnözőknek.

Hirdetés

A karácsonyi kínálatban a legfőbb hívó szavak, az akciós, az olcsó, a kedvezményes és az árengedményes körül elég sok zűr támadhat. A szakértők szerint a vásárlási kedv megnövekedésével a hamis áruk mennyisége is megsokszorozódik.

Egyre többen keresnek fel az internetes oldalakat annak reményében, hogy olcsóbban találnak karácsonyi ajándékokat. Az áruházi eladások várhatóan nem nőnek a tavalyihoz képest, az online vásárlás azonban valószínűleg népszerűbb lesz az ünnepek alatt, mint tavaly. Az internetes bűnözés azonban ilyenkor igen aktív, s bűnözők nem csak a számítógépünket tehetik tönkre, hanem pénzt csalhatnak ki tőlünk, vagy akár a személyazonosságunkkal is visszaélhetnek.

A MarkMonitor és a Symantec közös felmérése szerint a webshopok 24 százaléka nagy valószínűséggel hamisított vagy lopott árut is kínál.  Egyes kifejezésekre akár 50-60 százalékban is hamis árut értékesítő oldalak jelennek meg a keresőkben.
 
A Symantec megfigyelései szerint a hálaadás, karácsony és az újév közeledtével megnő az ünnepi témájú levélszemét mennyisége is.  A spam nemcsak bosszantó dolog, de kártékony szoftverek vagy adathalász támadás közvetítője is lehet.

A hamis terméknél is bosszantóbb azoknak a csalásoknak az ugrásszerű megnövekedése, ahol a webáruház tulajdonképpen csak egy beugratás, s a csalók néhány napos működés után köddé válnak, a vevők pedig természetesen hoppon maradnak. Se pénz, se ajándék, csak bosszúság. Ezért nem érdemes sosem látott webshopokban, hihetetlen kedvező áron vásárolni. A csalók egyértelműen elképesztő áraikkal próbálják rávenni áldozataikat a vásárlásra, de nem érdemes bedőlni nekik.

A bűnözők sokszor odáig is elmennek, hogy spamekkel, hirdetéssel, sőt akár valódi reklámkampányoknak látszó akciókkal verjék át a leendő vevőiket.

Ebben az időszakban különösen oda kell figyelni, hogy mire kattintunk, milyen adatokat adunk meg és merre böngészünk. Az érkező spamekre még akkor sem érdemes reagálni, ha olyan akciót, vagy kedvezményt ígér, amely megismételhetetlennek látszik. Továbbra sem érdemes megnyitni a sokat ígérő levélmellékleteket, s a hatalmas kedvezményeket ígérő akciós linkek is sokszor veszedelmes oldalakra vezetnek.

Továbbra is alapszabály, hogy csak megbízható gépről, biztonságos oldalról adjunk meg bármilyen adatot, kezdeményezzünk netes fizetést, vagy rendeljünk meg bármit. Minden ellenkező esetben súlyos kockázatot vállalunk.

Az adathalászok persze nem tétlenkednek ezekben az időkben sem, s noha általában ilyenkor nem a banki trükkökkel próbálkoznak, inkább webshopok és online üzletek belépési kódjaira utaznak. Ezért a megbízható oldalaktól kapott reklám levelekkel is bánjunk óvatosan. A levélből kattintható linkeket érdemes gondosan megnézni, mert itt is érheti a gyanútlanokat meglepetés.

A legfeltűnőbb mégis az, ha ilyenkor a bármilyen játékra invitálják a felhasználókat, vagy valamilyen kiegészítő program telepítésére kérik fel, mert ez legtöbbször reklámprogram, vagy kémprogram, ami ettől fogva a rendszerünkbe épülve megpróbál minél többet megtudni a szokásainkról, végigkeresi a PC-nket azonosítóinkért, esetleg távirányítható zombivá varázsolja a gépünket.

A karácsony boldog pillanatait nem érdemes tehát feláldozni felesleges idegeskedésre, vírusirtásra, vagy számítógép szerelésre, egy kis odafigyeléssel és jól működő védelmi programokkal ugyanis mindez elkerülhető.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.