Hirdetés
. Hirdetés

Oxford is elfogadta a wikit

|

A Wikipedia.org debütálása után 6 évvel a wiki szó is bekerült az Oxford English Dictionary online kiadásába.

Hirdetés

Az Oxford English Dictionary (OED) negyedévente esedékes frissítése ezúttal előtérbe helyezte a korábban mostohagyerekként kezelt technológiai kifejezéseket. Ez a terület 2006 decemberében mindössze néhány szócikk erejéig képviseltette magát az újdonságok között, ekkor kanonizálták például a "groupware," a "superminicomputer" és a "webcast" szavakat. A márciusi frissítés már jó csomó, közhasználatban forgó technológiai elnevezést tartalmaz, egyebek mellett ilyen az "Infobahn," a "malware," az "undelete" és a "virtualize."

"A wiki a hawaii eredetű angol szavak kicsi, de előkelő csoportjának legújabb tagja" - mesélte Graeme Diamond, az OED új szócikkeiért felelős szerkesztője. Diamond hozzátette: tulajdonképpen maga az OED is egyfajta wiki, hiszen az együttműködés 150 éves, tradicionális gyakorlata szerint elfogadott dolog, hogy különféle külső információkat, például idézeteket is felhasználnak a szótár összeállítása során.

A név egyébként a hawaii "wiki wiki" kifejezésből ered, ami "fürgét" vagy "nagyon gyorsat" jelent. A wiki szó használata 1995 óta terjed folyamatosan, Howard G. Cunningham ekkor indította el a WikiWikiWeb projektet, mely a web első, felhasználók által szerkesztett tudástára volt - bár még csak a számítógépes programozás területén mozgott. Jimmy Wales kísérlete, a Wikipedia.org 2001 januárjában kezdte meg működését, és mára az internet legjelentősebb enciklopédiájává vált.

A wiki esete nem az első a sorban: a Merriam-Webster főiskolai szótár tavaly nyáron az időközben köznevesülő Google márkanévből származó "to google" igét vette fel szócikkei közé.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.