Hirdetés
. Hirdetés

Pazarló PC-vásárlók

|

Egy nemrégiben napvilágott látott tanulmány szerint a cégek a legtöbb pénzt az ésszerűtlen számítógép beszerzéseknél pazarolják el.

Hirdetés

Egy világszerte elvégzett felmérés szerint kihasználatlan kapacitású PC-kre és szerverekre költik a cégek a legtöbbet feleslegesen. A legnagyobb pazarlásban a szerverek járnak élen, számszerűsítve ez annyit tesz, hogy átlagosan a tárolókapacitás 30-40 százaléka kihasználatlan.

A kihasználatlan szerverek jelenléte nem csak a munka hatékonyságát csökkenti, de a szerverszoba fenntartási költségeit is emeli, hiszen a félgőzzel üzemelő szerver is rengeteg áramot használ, illetve a légkondicionálás költsége sem elhanyagolható.

Szuper gépek, felesleges programok
A vállalatok a munkatársaik számára legtöbbször nem energia és költség hatékony munkaállomásokat szereznek be a vállalatok, hanem inkább a középkategóriájú laptopokat. Az ilyen cégnél az új munkatársak járnak a legtöbb költséggel, hiszen nekik általában vadonatúj noteszgép dukál, amely egy vezető esetében igen drága is lehet. Az olcsóbb modelleket sokan kerülik, noha gyakran nem indokolja semmi a nagyobb teljesítményű, csillogó, exkluzív modellek beszerzését.

A gépekben rejtőző hatalmas merevlemezek nagy része is kihasználatlan, rosszabb esetben pedig a tulajdonos MP3 és mozifilm gyűjteménye terpeszkedik rajta. A bizonytalan forrásból letöltött programok és fájlok pedig tovább fokozhatják a biztonsági problémákat.

Az operációs rendszerek költségeit sem feladatra optimalizálva tervezik a cégek, néha az olcsóbb Linux csupán addig fut a frissen megvásárolt konfiguráción, amíg azt az első használat után felül nem írják egy költségesebb Windows verzióval. Továbbra sem tapasztalható áttörés az ingyenes irodai csomagokkal kapcsolatban, a felhasználói táboruk meglehetősen lassan növekszik, pedig a funkcionalitásukban már szinte egyáltalán nem maradnak el a fizetős megoldások mögött.

Az olcsóbb grafikai alkalmazások helyett sok esetben inkább kerül egy kevésbé jogtiszta Photoshop a gépekre, pedig a felhasználó feladatainak elvégzésére általában egyáltalán nem szükséges egy ilyen komplex grafikai program.

A cégek adminisztrációját végző munkatársaknak sem feltétlenül kell a leggyorsabb 3D gyorsítóval felvértezett ultragyors PC-vel könyvelni, számlázni, hiszen ezek a programok általában a legegyszerűbb konfigurációkon is elfutnak.

Drága kommunikáció
További pénzkidobást jelenthet azon mobilinternet csomagok előfizetése, amelyek nem fixdíjasok, hiszen egy mobil munkaerő egy hónap alatt a fizetésének akár többszörösét is elszórhatja, úgy hogy a hatalmas számlát a cég állja.

A telekommunikáció is a pazarlás melegágya lehet, ha nem alkalmaz a cég VoiP megoldásokat, internet telefon, illetve azonnali üzenetküldő alkalmazásokat.

Egyre több cég igyekszik megvalósítani ma már a zöld-iroda alapfeltételeit szelektív hulladék gyűjtéssel, papírtakarékos iratkezeléssel, illetve az eldobható elemmel működő eszközök tölthető akkumulátorokkal való felváltásával. A személyes azonosítóval történő nyomtatás ellenőrizhetőségével szintén visszafogható a számolatlanul kinyomtatott oldalak száma.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.