Hirdetés
. Hirdetés

PC vs. Mac - új menet kezdődött

|

Hat kíméletlen pontba szedte a Microsoft, hogy miért jó windowsosnak lenni.

Hirdetés

A Microsoft és az Apple gyakran esik egymásnak, szembeállítva a két gyártó megoldását. Ezen összeállításokban közös, hogy szinte mindig egyoldalúak, s egyaránt azon pontokat emelik ki, ahol a termékük erősebb vetélytársánál. A csatározások nagy történelmében tegnap egy újabb fejezet kezdődött: a redmondi szoftvercég a Windows 7 oldalán ugyanis megjelentetett egy új szekciót, amely a PC és a Mac közti különbségeket vizsgálja. Nem meglepő módon ismét egyoldalúan, és néha komolytalan vádakat felróva az Apple rendszerének.

 

 



Vádpontjaikat fő hat pontba szedték. Az első alapján a PC használata élvezetet nyújt, míg a Mac nem. A Microsoft állításai szerint ugyanis megfelelő eszköz beszerzése nélkül a Mac OS X nem csatlakoztatható a televízióhoz, így a felhasználói nem tudnak TV felvételeket digitálisan rögzíteni. Ezzel szemben a redmondi szoftvercég szerint sok Windows 7-es gépet pont e célra terveznek meg, így esetükben a televízióhoz történő csatlakozás nem jelent problémát. Ezen felül a PC mellett szól azon érv is, hogy a legnépszerűbb játékok többségben csak PC-n érhetőek el, ráadásul az Xbox 360 konzolt sem lehet a Mac-hez csatlakoztatni, míg a Windowshoz igen. Végül a Blu-ray támogatás hiányát is az Apple szemére vetik.

Másodszor - az elmondásuk szerint - a PC használata egyszerű, miközben a Mac rendszerrel problémái lehetnek a Windowshoz szokott felhasználónak. A Microsoft e ponton azt rója fel vetélytársának, hogy eltérő operációs rendszer. Komolytalan a vád, hiszen logikusan nem lehet a Mac Windows. A redmondi szoftvercég szerint ugyanis a Mac használatához szükség van egy tanulási periódusra. Másként működik az egér és más a rendszer alapja. Ez így van, de tapasztalatunk szerint a Mac használatát nagyon hamar meg lehet tanulni, a különbözőséget felemlegetni pedig botorság.

 

 

 



A Microsoft szerint emellett a Mac nem alkalmas kemény munkára. A prezentációk megjelenítéséhez külön csatlakozó kell, sőt az Apple rendszere nem képes egész merevlemezt titkosítani, és e mellett a vetélytársuk irodai programcsomagjával készített állományok megosztása is sokszor nehézkes. E téren egyedül a redmondi szoftvercég a saját szoftveréről feledkezett el megemlékezni: a Mac-es Office irodai programcsomagról.

Ide kapcsolódva a redmondi szoftvercég a megosztást is a Mac hiányosságainál említi. Érveik alapján ugyanis míg Mac mellett a kép-, a zene-, a film- és a fájlmegosztást manuálisan kell beállítani, addig a Windows 7 mindezt egy automatizált folyamaton keresztül teszi (lásd: Otthoni csoportok). Halkan megjegyezzük, hogy csak Windows 7-es gépek között, egyébként a Mac Windowsos gépekhez való csatlakoztatása sem nagy ördöngösség.

A kompatibilitásnál a Microsoft újra az Apple irodai szoftverét említi, egy szót sem szólva a Mac-es Office programcsomagjukról, másrészt érveik alapján a népszerű szoftverek java része nem fut riválisuk rendszerén, csak Windowson. Végezetül a redmondi szoftvercég szerint a Mac nem adja meg választás szabadságát. A gépeknél elérhető eszközöknél és perifériáknál alkukat kell kötni, míg PC esetén a vásárló akár a ház színét és formáját is megválaszthatja.

A pontokon végigszaladva az ember értetlenül áll a Microsoft vádjai előtt, s csak egy kérdés merül fel benne: erre miért van szükség?

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.