Hirdetés
. Hirdetés

PC World kerekasztal: hazai streamerek

|

A legutóbbi kerekasztal beszélgetésünk a webes videózás témája köré épült, pontosabban a webes közvetítő közegek szerepét vizsgálta.

Hirdetés

Az Adobe, a Microsoft és az Indavideó szakértőivel a fenyegetettségről és a hazai infrastruktúra gyenge pontjairól beszélgettünk. Fehér Gyula, a Ustream magyarországi alapítója azonban sajnos nem tudott részt venni az eseményen, előző nap ugyanis intenzív hackertámadás érte a céget.   

Pringyeli Lénárd, az Index fejlesztésekért felelős vezetője elmondta, hogy mélyen együtt éreztek a Ustreammel, de ha valaki ismeri az internetes technológiákat, azt tudja, hogy egy DDOS támadásra nem lehet felkészülni. A fejlesztési vezető szerint itthon nem attól kell tartani, hogy megtámadják a webes szolgáltatásokat, a fő probléma még mindig az, hogy a cégek miképpen tudják kiszolgálni a folyamatosan bővülő felhasználói tábort.

 



Két évvel ezelőtt, a VB-n például az volt a kihívás, hogyan tegyék elérhetővé a meccseket a több tízezres közönség számára. Pringyeli elmondta, hogy rengeteg tapasztalatot szereztek abban a pár hétben, amíg a VB tartott, így alig várják a következő nagy volumenű esemény streamelésének lehetőségét. Szerinte komoly szaktudás és technika áll rendelkezésre a magyar piacon, példaként említette, hogy a nagyobb tömegeket érintő eseményeknél olyan professzionális megoldásokat használnak, mint az Adobe és a Ustream platformjai.

Bátrofi Zsolt hozzátette, hogy választani kell a biztonság és a rugalmasság között. Ha túl nagy a védelem, nehezebb belépni a rendszerbe és csökkenhet a felhasználószám. A Microsoft platformtechnológiai szakértője szerint a lejátszási láncolatban minden szinten védeni kell a tartalmat és az infrastruktúrát.

 

A videó nagyobb méretben a tv.pcworld.hu oldalon tekinthető meg!


Látni kell, hogy öt éve ott van a technológiában a lehetőség, megvan hozzá a kellő szakértelem is, de a hazai média közműügye nincs rendezve. Szerinte is fontos lenne, hogy az internet csővezetékei szervezett formában alakuljanak, és olyan megoldás szülessen, ahol az erőforrások nagy részét valóban fejlesztésre lehetne fordítani, nem pedig a sávszélesség bővítésére. Szerinte az a legfontosabb, hogy „a csővezetékek ne duguljanak be”. Minden webes cég rémálma, ha jönnek a felhasználók és azt látják, hogy nem működik a szolgáltatás.

Egyértelmű igény van az élő adások internetes közvetítésére, mert átalakulnak a tévénézési szokások. A médiafogyasztás már nem lineáris, az ma már kevés, hogy egy csatornánál kitalálják: este 7-kor van a híradó, és arra az időpontra kell hazaérned – emelte ki Bátorfi, aki rögtön felhozott egy példát is: Amikor az olimpia az észak-amerikai kontinensre ért, akkor dobták a mély vízbe a SilverLightot. Az NBC Full HD-ben közvetítette az összes pillanatot, amit 50 millió háztartásba juttattak el. Ez itthon még teljesen elképzelhetetlen.

 



Meichl Mátyás szerint a streamelés költségének megtérülése, a SilverLight által elért felhasználószámmal és nemzetközi szinten nem kérdéses. A Magyarországra specializált videotermékekkel kevesebb embert lehet megszólítani, így ezeknek nyilván kockázatosabb lehet a megtérülése. Az Adobe guruja elmondta, hogy Flash médiaszerver megoldásaik biztosítják a videós tartalmak jogvédelmét – mint mondta, bombabiztos DRM megoldásaik vannak. „Az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy a Flash médiaszerverek telepítése és karbantartása egyszerű feladat, a megfelelő beállítások mellett a rendszer automatikusan feldolgozza az adatokat. Ha azt érezzük, hogy a lejátszás sebessége az adott felhasználónál csökken, akkor egy kisebb fájlméretet kezdünk streamelni a számára. Az Adobe oldaláról szinte minden probléma megoldható, egyet kivéve, mindennek az anyagi vonzatát” – mondta Meichl.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.