Hirdetés
. Hirdetés

Peremen pörgő PC-k

|

Okosszemüveget, a dolgok internetére csatlakozó miniatűr asztali gépeket és a fiatal vállalkozókat célzó új laptopokat is bemutatott a Lenovo a munkahelyek intelligens átalakítására összpontosító éves konferenciáján. Jövőre a gyártó bátran próbát tesz a hajlítható kijelzővel is a ThinkPad család prémium kategóriájában.

Hirdetés

ThinkReality márkanéven a Lenovo hardver- és szoftvermegoldások új vonalával lép piacra, amelyek a kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) technológiáival segítik a vállalatok digitális átalakulását és az alkalmazottak napi munkáját. A ThinkReality platformra épülő megoldások révén a felhasználók a fizikai környezetbe illeszkedő háromdimenziós digitális tartalmakkal dolgozhatnak, így gyorsabban, mégis pontosabban és biztonságosabban láthatják el feladataikat például a gyártás, a karbantartás vagy más területek összetett munkafolyamataiban, továbbá könnyebben sajátíthatnak el újabb képességeket is. Az új platform eszköz- és felhőfüggetlenségével egyszerűbbé teszi az AR-szoftverek és -hardverek bevezetését és felügyeletét az egyszerre többféle operációs rendszert és felhőszolgáltatást használó vállalatoknál, mondta a Lenovo májusban Orlandóban megtartott Accelerate 2019 konferenciáján, amelybe az idei évtől beolvadt másik éves rendezvénye, a fogyasztói fókuszú Transform is.

Hirdetés

Nem késlekedett a gyártó az új portfólióban megjelenő első eszköz bemutatásával sem. A ThinkReality A6 okosszemüveg tömege mindössze 380 gramm, de a Lenovo a Qualcomm Snapdragon 845 Mobile XR és az Intel Movidius Vision Processing Unit (VPU) processzorával nagy teljesítményt pakolt bele. Az Android-alapú szemüveg Lumus Waveguide optikai lencséin 40 fokos látómezőben, 1080p felbontásban jeleníti meg az AR-tartalmakat. A ThinkReality A6 korlátozott kibocsátását a Lenovo az év harmadik negyedére ütemezte, és az új platformhoz nagyvállalati fejlesztői programot is indít.

Nanoszámítógép IoT-hez
A dolgok internetéhez fűződő együttműködésbe kezdett a Microsofttal, hogy hardver- és szoftverelemekből, valamint szolgáltatásokból felépülő ThinkIoT portfólióját az Azure felhőplatformmal összekapcsolva könnyítse meg a vállalatoknak projektjeik gyorsabb megvalósítását, jelentette be a Lenovo. A Microsoft felhőjében elérhető AI-, IoT- és adatmenedzsment-megoldásokat, közöttük a beépített mesterséges intelligenciával bíró Azure SQL Database Edge peremhálózati adatbázist, a szervezetek mostantól olyan eszközökkel együtt vezethetik be, mint a Lenovo ECP300 és ThinkSystem SE350 peremhálózati átjáró és szerver, az IOT510C okoskamera és a most debütáló ThinkCentre Nano IoT.

Tenyérnyi mérete és félkilós tömege ellenére a ThinkCentre M90n Nano négymagos Intel Core i7-es processzorával, 16 gigabájtos memóriájával és 512 gigabájtos PCIe SSD meghajtójával nem akármilyen asztali számítógép teljesítményét nyújtja, de annál nem csupán kisebb helyet foglal, hanem 15-30 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt. Zsúfoltabb irodákban - például telefonos ügyfélszolgálatokon - a monitor mögött, az asztallap alatt vagy könyvespolcon is elfér, kijelzők és más perifériák USB-C csatlakozón keresztül kapcsolhatók hozzá. A ThinkCentre M90n-1 Nano IoT-változatát, amely hőhatásokkal és rezgésekkel szemben is ellenállóbb, a Lenovo ipari környezetekbe szánja, amelyekben valós idejű adatfeldolgozást és azonnali válaszadást feltételező, például eseményvezérelt alkalmazások futhatnak rajta. A vállalatok egy I/O bővítődobozon keresztül változatos, akár hagyományos portokat használó érzékelőket és más ipari IoT-eszközöket is csatlakoztathatnak a parányi peremhálózati PC-hez.

Dolgos laptopok
Kimondottan kis- és középvállalatok mobilkörülmények között dolgozó fiatal szakembereinek szánja a Lenovo újonnan bemutatkozó ThinkBook laptopjait, amelyek az ultravékony kategóriába tartoznak, és a lakosság körében kedvelt eszközök kényelmét az üzleti számítógépek megbízhatóságával ötvözik. Olyan kkv-k találhatnak bennük megoldásra, mondta a Lenovo, amelyek eddig lakossági felhasználásra szánt laptopokat vásároltak kedvezőbb áruk miatt, de már rájöttek, hogy nem nélkülözhetik a professzionális gépek menedzselhetőségét, a hozzájuk adott kiterjesztett szolgáltatásokat és a garanciát sem; más szóval a gyártó termékpalettájára vetítve az IdeaPadeknél továbblépnének, de még nem ruháznának be ThinkPadekbe.

A konferencián bemutatott ThinkBook S sorozat 13 és 14 colos modellje alumínium és magnézium borításával, karcsú megjelenésével és másfél kilós tömegével, vékonykeretes és 180 fokban kihajtható, Full HD felbontású kijelzőjével kétségtelenül prémium kategóriás hatást kelt. A külcsínhez hasonlóan a belbecs is ígéretes: nyolcadik generációs Intel Core processzor, alapértelmezett SSD meghajtó, Harman hangszórók és Dolby audiovizuális technológia, 11, illetve 10 órás akkumulátoros üzemidő. Mindkét modell olyan finomságokat kínál, mint például az ujjlenyomat-olvasós indítógomb, a cseppálló billentyűzet dedikált Skype-gombokkal hívás fogadásához és befejezéséhez, a webkamerát lezáró fedél és a wifi-interferenciát csökkentő indium bevonatú zsanérok. A 13 colos ThinkBook S emellett az okostelefonok képességeit idézve a Windows Modern Standby funkciójával lecsukott kijelző mellett is letölti az e-maileket, jelzi a beérkező Skype-hívásokat és telepíti a frissítéseket, RapidCharge technológiás akkumulátora pedig egy óra alatt 80 százalékra feltölthető.

Figyelemreméltó, hogy a ThinkBook S laptopok ugyanazokat a robusztus ThinkShield biztonsági és ThinkVantage öngyógyító képességeket adó eszközfelügyeleti technológiákat is tartalmazzák, amelyek a ThinkPadeket is védik. A mostani konferencián a Lenovo bejelentett hét új ThinkShield funkciót is, egyikük, a Self Healing BIOS például sérülés vagy támadás esetén a gép alapvető bemeneti-kimeneti rendszerét automatikusan visszaállítja legutolsó, még egészséges biztonsági másolatára. A ThinkVantage eszközök hibamegelőző hardverdiagnosztizálással, a hardverbeállítások testre szabásával és a kritikus fontosságú frissítések automatikus telepítésével segítik a laptopok menedzselését. Házon belüli informatikai szakembereket nem foglalkoztató, kisebb vállalatoknál szintén jól jöhet, hogy a ThinkBook gépekhez a Lenovo vállalati szintű szolgáltatásokat és garanciát ad, amelyek a következő munkanapon esedékes helyszíni kiszállással és külföldön is igénybe vehető garanciális szolgáltatásokkal bővíthetők. Kíváncsian várjuk, hogy az új laptopok felfelé vagy lefelé kannibalizálják majd inkább a gyártó gépeinek piacát.

Orlandóban mutatkozott be a Lenovo csúcstechnológiás ThinkPad X1 Extreme Gen 2 üzleti laptopja is, amely kilencedik generációs Intel Core i9 processzorral, NVIDIA GeForce GTX 1650 Max-Q - Turing architektúrára épülő - grafikus feldolgozó egységgel és elődjénél kétszer nagyobb, 4 terabájtos PCIe SSD meghajtóval érkezik. A 15 colos, Dolby audiovizuális technológiával felszerelt erőgép 4K felbontású OLED érintőkijelzővel is megvásárolható, így munkaeszközként olyan adatintenzív feladatokhoz is jó választás lehet, mint a videószerkesztés, a számítógépes grafikák előállítása vagy az AR- és VR-alkalmazások készítése.

Fellebbentette a fátylat a Lenovo a ThinkPad X1 család leendő tagjáról is, amelyet a világ első hajlítható kijelzős számítógépeként mutatott be előzetesen a konferencia közönségének. Telefon, tablet vagy a már megszokott, kettő az egyben hibrid gép helyett a gyártó egy 2K felbontású, OLED-technológiás, félbe hajtható kijelzőbe épített, teljes értékű laptop megjelenését ígéri 2020-ra - ami a Samsung Galaxy Fold fiaskójának árnyékában legalábbis bátor lépés.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.