Hirdetés
. Hirdetés

Perli a Rambus a Broadcomot, az NVIDIA-t és még négy másik céget

|

A szabadalmi per mellett kérte a jogait sértő termékek importjának letiltását is a Rambus. A memória technológiákat fejlesztő cég már régóta küzd igazáért, azonban már nem csak a lapka gyártókat, hanem a lapkákat termékeibe beépítő komponens gyártókat és összeszerelőket is célba vette. Az NVIDIA már fizet.

Hirdetés

Összesen hat chipgyártó ellen nyújtott be keresetet a Rambus szellemi tulajdonjogainak megsértése miatt, köztük van a Broadcom, a Freescale Semiconductor, LSI, Media Tek, STMicroelectronics és az NVIDIA is. Egyúttal a Rambus kérvényezte az ITC-től, hogy tiltsa meg az érintett lapkákra épülő termékek behozatalát az USA-ba. Mivel alapvetően lapka forgalmazókról van szó, akiknek termékei ott működnek alaplapokon, grafikus kártyákon és persze memóriákban, ezért a perben közvetve érintett az IT világ nagy része.

Meg is nevezte a Rambus a szerinte közvetetten érintett gyártókat, köztük van a HP, Hitachi, Motorola, Asustek Computer. Kiszolgálók, PC-k, mobiltelefonok, Blu-ray lejátszók és set top boksz készülékek behozatala forog kockán.

A Rambus vagy egy évtizedet töltött a bíróságon, hogy a lapkagyártók állítólagos jogsértéseit végzéssel pecsételje meg. Az egyébként vitatott szabadalmak a PCI Express busz, a Serial ATA és memória lapkákban (DDR, DDR2, DDR3, mobile DDR és GDDR3) széleskörűen használatosak jelenleg is.

Már korában is problémát okoztak a Rambus szabadalmak az NVIDIA cégnek. Júliusban az ITC megerősített, hogy a grafikus lapkagyártó három Rambus szabadalmat is megsértett, így eleget téve a jogtulajdonos kérésének meggátolta bizonyos NVIDIA lapkák behozatalát az USA területére. Az NVIDIA fellebbezett, egyúttal elkezdte fizetni a szabadalmak után járó licencdíjakat.

Sharon Holt, a Rambus első elnökhelyettese elégedett az eredményekkel illetve az előrehaladással, hiszen az NVIDIA esetében először értek el sikert egy nem közvetlenül DRAM gyártó cégnél. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a gyártók  ? néhány kivétellel ? vitatták a szabadalmakat és késleltették a befizetést, ahelyett hogy fizették volna a licencdíjakat. A Rambus hangsúlyozta, hogy csak akkor fordult bírósághoz, mikor bebizonyosodott, hogy semmilyen tárgyalásos módon nem szerezhet érvényt jogainak. Meglehet, hogy a precedens után több gyártó is a díjfizetés mellett dönt a költséges és erőforrás igényes pereskedés helyett.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.