Hirdetés
. Hirdetés

Playboy-jal erősít a Silverlight, itt az IE8

|

Ma estétől magyar nyelven is elérhetővé válik az Internet Explorer 8 végleges változata.

Hirdetés

A Las Vegasban zajló MIX '09 konferenciára a Microsoft nem kevés fejlesztéssel készült. Az első napon többek között a nagyközönség számára is bemutatták a Flash riválisának számító Silverlight 3, a megújult ASP.NET 4.0 és a Windows Azure fejlesztői platform kibővített képességeit.

Míg a második napon - a redmondi cég közleménye szerint - Dean Hachamovitch, az Explorer fejlesztői csapat vezetőjének előadása alatt elérhetővé teszik az Internet Explorer 8 végleges verzióját, amit körülbelül hazai idő szerint ma estétől érhetnek majd el a hazai felhasználók. Az első körben 25 nyelven - köztük magyarul is - megjelenő böngészőt a felhasználók az IE8 hivatalos oldaláról tölthetik le.

Bemutatkozik a Silverlight 3

A Mix '09 első napján Scott Guthrie, a Microsoft fejlesztési részlegének alelnöke, a Silverlight fejlesztőcsapatának a vezetője a nagy nyilvánosság számára is bemutatta a redmondi szoftvercég megújult multimédiás platformját, a Silverlight 3 bétáját, amely komoly újdonságokat hoz a körülbelül fél évvel ezelőtt megjelent második verzióhoz képest. Elsőként is nagyobb 3D-s támogatást és GPU hardveres gyorsítást kapott, valamint már támogatja a H.264-es (Flash elterjedt formátuma) videotömörítéssel készült videók lejátszását is, így a jövőben a Silverlight alkalmazásokba már Youtube videók is beilleszthetőek lesznek.

 

 

playbsilver.jpg
 Újabb nagy tért át Silverlight-ra

 

Ezen túl AAC tömörítéssel készült hangok és MPEG-4 mozgóképek integrálása sem lesz többé akadály, főként, hogy a platform folyamatosan frissülő kompatibilitási listájának hála később bármely más formátumok is bekerülhetnek, így ha például a Divx-esek is úgy akarják, akkor a Divx is.

Keresőoptimalizálás tekintetében örvendetes újdonság, hogy a Silverlight 3 már támogatja a Deep linking megoldásokat, egy adott elemére már lehet hivatkozni URL címmel is. Valamint segítségével a HTML fájlba már olyan meta elemeket generálhatnak a fejlesztők, amelyet a keresők már képesek értelmezni. A fejlesztők e mellett 60 új kontrolt is kaptak, amelyekkel tovább színesíthetik meglévő és új Silverlight projektjeiket. Érdekes lehet még számukra a pixel shader és a bitmap catching eljárások, valamint a futásidőben cserélgethető stílusok.

 

 

guthrie.jpg

 

Scott Guthrie

 


A továbbfejlesztett adatbáziskelő és validátor eljárásokkal pedig mindezt akár céges honlapok esetén is megtehetik. A fejlődés érekében a Silverlight csapat ezért a Visual Studio 2008 és 2010, és az ingyenesen letölthető Visual Web Developer 2008 Expressz eszközökhöz teljes mértékben integrálta a platform szerkesztőjét, ami szintén ingyenesen letölthető. Vagyis így bárki ingyen hozzákezdhet saját Silverlight alkalmazásának az elkészítéséhez, akár az is, aki nem web-fejlesztésen tőri a fejét.

Kilép a böngészőből
A Silverlight 3 ugyanis már kilép a böngészőből, s WPF állományként már internetkapcsolat nélkül is úgy futtathatók a rá írt alkalmazások, mintha csak egyszerű Windowsos, vagy Mac OS X programokról lenne szó. A Windows 7 ráadásul Scott Guthrie bemutatója szerint alaposan felkészült már erre, hiszen a Silverlight 3 alkalmazások már leszúrhatók a tálcájára, valamint a multimédiás platform is vezérelhető lesz a Windows 7 moduljának köszönhetően érintőképernyővel. Látványosan a Microsoft fejlesztője mindezt egy deep zoom oldallal szemléltette, mikor a Rolling Stone 30 évvel ezelőtti száma között böngészet a billentyűzet és az egér megérintése nélkül.

A Visual Studio mellett a Silverlight 3-ra felkészítették a Microsoft Expression Blend szerkesztőjét is, amellyel interaktív dizájnnal ellátott Silverlight és Windows alkalmazások készíthetők. A SkretchFlow modullal például a programozók egyszerűn modellezhetik a folyamatokat, ami mellett az alkalmazás XML kezelését is javították.

Talán a legfontosabb, hogy a Blend Abode Photoshop és Illustrator támogatást kapott, magyarán egy PSD fájlt szerkesztve külön animálhatóvá válnak annak a rétegei. Scott Guthrie bemutatta, hogy ez mit is jelent valójában. Finoman fogalmazva is látványos volt.

 

 

exblend3.jpg
 Expression Blend működés közben

 


S végezetül ismét bebizonyosodott, hogy a pornógráfia az internet hajtómotorja, hiszen az előadásának egyik fontos pontja volt a Playboy Archívumának elindulása, ami a Silverlight technológiára épül. A felnőtt érdeklődök itt tekinthetik meg, hogy miként lehet teljesen rá nagyítani Deep zoommal Miss 1967 februárra.

.NET 4.0, Azure, Web Superview
A .NET fejlesztők számára a MIX '09 ezen felül is tartalmazott érdekességeket. A Microsoft elérhetővé tette ugyanis az ASP.NET MVC alkalmazását, amellyel nagyobb projekteket is könnyedén kezelhetnek a programozók. Valamint a konferencián külön szó esett a Visual Studio 2010 újdonságairól is. Így továbbfejlesztett AJAX, Viewstate, Databinding és Sharepoint támogatás is kerül majd bele.

A Microsoft cloud computing fejlesztő platformjának, a Windows Azure-nak pedig a FastCGI/PHP támogatását érdemes kiemelni, valamint azt, hogy őt is LINQ to SQL relációkkal látják el, ami miatt hatékonyabb adatkezelést lesz képes majd megvalósítani.

Web fejlesztők számára érdekes lehet még a Live Messenger Web Toolkit, amellyel szociális hálózatok hozhatók létre a Microsoft üzenetküldőjének a felhasználásával. Valamint a Web Superview megjelenése, amellyel több böngészőben (IE6, 7, 8) is megnézhetjük weboldalainkat, akár egymás mellett vagy egymás fölé helyezve őket. Így kiszúrva a kompatibilitási problémákat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.