Hirdetés
. Hirdetés

Public Cloud az Oracle-től

|

Miután közel 6 évet töltött az Oracle a Fusion Apps fejlesztésével, most úgy döntött, hogy saját, nyilvános felhőszolgáltatását is ezen futtatja majd. Larry Ellison mindezt tegnap jelentette be a San Franciscóban zajló OpenWorldon.

Hirdetés

A konferencián az Oracle és a Salesforce.com két vezetője mindössze két dolgot csinált. Felváltva ecsetelték saját rendszereik tökéletességét, és kritizálták a versenytárs munkáját, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.

"A mi felhőnk egy kicsit más. PaaS-ként (platform as a service) és AaaS-ként (applications as a service) is működik. A legnagyobb előnye azonban mégis az, hogy alapjaiban véve iparági szabványokon nyugszik, és más felhők között is teljes átjárhatóságot biztosít. Az, hogy most már minden a felhőkről szól, nem jelenti azt, hogy elfelejthetjük az elmúlt 20 év információs technológiai fejlesztéseit" - nyilatkozta Ellison.

A Salesforce.com erre reagálva bemutatta Force.com elnevezésű platformját, melynek sajátossága, hogy zárt programozási technikákat használ, mint például az APEX. Ehhez képest az Oracle terméke standard, általánosan ismert és használt elemekkel - Java, az SQL, vagy az XML - operál.

Ellison kicsit pikírt megjegyzéssel reagált a bejelentésre:
"Olyan ez, mintha egy repülőgéppel be tudnál repülni a felhőbe, de a kijövetel már problémás lenne. Nem túl jó megoldás."

A pengeváltás azonban nem fejeződött itt be:

"Talán a Salesforce.com megvette a Herokut, ami egy Java által supportált felhő alkalmazás, de a felhasználóit nem nézheti hülyének. Talán meglepődnek majd, hogy fut rajta a Java, de akkor lepődnek csak meg igazán, amikor rájönnek hogy ez az a fajta Java, ami csak Herokun fut. Ne is próbáld meg átmozgatni az alkalmazást a Salesforce.com felhőjébe, teljesen fölösleges, úgysem működik majd" - kommentálta az Oracle CEO a Salesforce.com bejelentését.

"Ezzel szemben nálunk bármilyen meglévő Oracle adatbázist tudsz mozgatni a felhőben, működni fog. Ki is veheted belőle, és átrakhatod például az Amazon felhőjébe. Fejleszthetsz és tesztelhetsz a mi felhőnkben, és aztán kedved szerint átrakhatod magadhoz" - ecsetelte az Oracle felhő előnyeit Ellison.

"Óvakodjatok a hamis felhőktől" - idézte Ellison a Salesforce.com vezérigazgatójának, Marc Benioffnak a kedvenc mondását. Azon kívül, hogy a két vállalatvezető folyamatosan egymást szapulta, kiderült néhány érdekesség is. Például az, hogy az Oracle-nek egyelőre fogalma sincs róla, hogy pontosan mikor kerül a piacra új termékük (minden bizonnyal a közeljövőben) azt azonban elárulták, hogy a szolgáltatás előfizetéssel működik majd.

A Fusion Applications a Oracle üzleti szoftvereinek legjobb sajátosságait ötvözi egy új megoldásban. Az első kibocsátás 100 modult tartalmaz majd.

"A Fusion Apps-t az különbözteti meg akár az SAP-től, akár a Salesforce.com-tól vagy a Workday-től, hogy on-demand és on-premises egyaránt futtatható" - favorizálta a rendszert  Larry Ellison.

Hogy mi a helyzet a biztonsági kérdésekkel? Az Oracle CEO-ja úgy véli, hogy - annak ellenére, hogy külön biztonsági szolgáltatást nem tettek bele-, az általuk összerakott felhő szolgáltatás tökéletesen biztonságos.

A OpenWorld tegnapi bejelentései között volt még az Oracle Social Network is, amely a Fusion Applications-höz kapcsolódóan az információk és dokumentumok közösségi környezetben történő megosztására épül, hasonlóan a Facebookhoz.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.