Hirdetés
. Hirdetés

Reding átalakítaná a piacot

|

A roaming-díjak szabályozása csupán apró morzsa ahhoz a tervezethez képest, amit tegnap mutatott be Viviane Reding informatikai EU-biztos. Ha a tagállamok elfogadják a javaslatokat, gyökeresen átalakul az európai távközlési piac.

Hirdetés

Viviane Reding kedden bemutatta átfogó európai törvény-tervezetét. Ennek három fő eleme az elavult rádiófrekvencia-kezelés átalakítása, egy páneurópai távközlési hatóság létrehozása, valamint súlyosabb bírságok a korábbi távközlési monopóliumok számára, ha azok nem tesznek eleget a piaci verseny követelményeinek. Habár a távközlési piac liberalizálása már évekkel ezelőtt megtörtént, a korábbi monopóliumok még mindig túlságosan befolyásolják a piaci versenyt, főként az olyan területeken, mint a szélessávú internet-hozzáférés - mondta Reding strasbourgi sajtótájékoztatóján.

Ennek kiküszöbölésére az EU-biztos azt szeretné, ha a helyi távközlési hatóságok jogot kapnának arra, hogy elrendeljék a nagy telekom-vállalatoknál a szolgáltatás és az infrastruktúra-üzemeltetés szétválasztását, azaz a funkcionális szétválasztást. Ez lehetővé tenné, hogy a konkurens vállalatok korlátozás nélkül hozzáférjenek az infrastruktúrához. Reding hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez nem jelentené az adott vállalat feldarabolását, hiszen nem kötelezné a szolgáltatót, hogy eladja egyik vagy másik üzletágát, csupán szétválassza azokat egymástól, miközben a tulajdonos változatlan marad. Nagy-Britanniában az intézkedés sikeres volt, érvelt az EU-biztos.

A rádiófrekvenciák kiosztásának, illetve kezelésének átalakítása szintén főként a szélessávú internet-hozzáférés javítását célozná. A módosítások nyomán lehetővé válna, hogy egyes frekvenciákat átengedjenek a drótnélküli internet-szolgáltatásoknak olyan elszigetelt térségekben, ahol a vezetékes infrastruktúra kiépítése túl költséges lenne. A frekvenciák kiosztása továbbra is az adott állam joga lenne.

Reding javasolja a European Telecom Market Authority (Európai Távközlési Piac Hatóság, ETMA) létrehozását is, az amerikai Federal Communication Commission mintájára. Sokan bírálták az új hatóság tervezetét (többek között EU-biztosok is), mondván, hogy nincs szükség egy újabb bürokratikus szervezetre, de Reding továbbra is úgy véli, ez elengedhetetlen az egységes, páneurópai távközlési piac megvalósításához. Az ETMA egyesítené a European Regulators Group (ERG) nemzeti távközlési hatóságokat tömörítő szervezet, valamint a Euopean Network for Information Security Agency (ENISA) jogköreit. "Az ERG-vel szemben az új testület saját maga hozhatna döntéseket és a kormányoktól függetlenül intézkedhetne" - mondta Reding.

A tervezetet előbb az Európai Parlamentnek, majd a 27 tagállam távközlési miniszterének kell megvitatnia. Reding bízik abban, hogy 2009-re törvényerőre emelkedik a javaslata.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.