Hirdetés
. Hirdetés

Reding újra támad

|

A roaming tarifák háborújának befejeztével az EU a végződtetési díjak miatt háborgatná a szolgáltatókat.

Hirdetés

Viviane Reding jövő évre készíttetné el azokat a szabályozásokat, amely a mobilszolgáltatók végződtetési díjait rögzítené. A biztos szerint a 27 tagú EU-ban ezek a díjak nagy mértékben különböznek, és azt szeretné, ha a nemzeti szabályozó testületek olyan határozatokat fogadnának el, melyek megszüntetnék ezeket a különbségeket. A biztos az EU-ra kiterjedő terveit azután ismertette, miután a francia nemzeti távközlési hatóságok jelezték, hogy döntéseikkel csökkentik ezt a díjat.

A végződtetési díjak azok a tarifák, melyek a mobilszolgáltatók között vannak érvényben, vagyis ezeken az árakon adják el a mobilszolgáltatók egymásnak a perceket. Egy-egy mobilszolgáltatónak tipikusan árbevételének 15 százaléka származik a végződtetési díjakból. Magyarországon a Vodafone-nak a legmagasabb a végződtetési díja, 2007 februárjától év végéig 26,16 forint percenként, így a legtöbb más szolgáltató tarifacsomagjában Vodafone-s számot hívni a legdrágább.

Viviane Reding távközlési biztos a magyar hatóságok végződtetési díjainak csökkentési terveit is méltathatta volna. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) már 2005-től igyekszik döntéseivel csökkenteni a végződtetési díjakat - így a végfelhasználók mobildíjait is.

A mobilvégződtetési díjakról szóló legutolsó határozatában az NHH 2007 februárjától kötelezte a szolgáltatókat a végződtetési díjak csökkentésére. A terv az, hogy 2009-től 16,84 forint lesz a hívásvégződtetés díja minden mobilszolgáltatónál.

tabla1_1.jpg


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.